22 April 2019

Vadstena 2019 Areal Panorama

Från Svendus Blog 22 April 2019 08:18

Vadstena Klosterkyrka

17 April 2019

Entreprenörer har det inte lätt. De har en utmanande situation. De behöver vara bra på mycket, men är oftast väldigt begränsade av tid.

De flesta entreprenörerna har begränsat med tid, energi och andra resurser att ägna till självutveckling. Detta samtidigt som entreprenörer är de som kan tjäna mest på att förbättra sin kunskap och sina färdigheter.

Detta är en tuff balansakt, som måste hanteras väl för att ge bästa resultat.

Om du är en entreprenör, testa då dessa idéer för att framgångsrikt kunna åta dig olika självutvecklande projekt.

1. Överväg noggrant vad du behöver lära dig. Uppskatta dina behov och dina svagheter, och ta ett beslut om vad du behöver lära dig. Vad kommer i slutändan ge mest värde till ditt liv eller ditt företagande? Entreprenörer har alltid brist på tid, så det är viktigt att ta ett bra beslut om hur du ska spendera din tid till självutveckling.

– Fråga dig själv, “Vad skulle ge mest värde till mitt liv och min lycka?”
– Fråga även dig själv, “Vad skulle ge mest värde till mitt företagande?”

2. Färdigheter i försäljning. Det är svårt att tjäna några pengar utan att ha några kunder eller klienter. Färdigheter i försäljning är något av det mest värdefulla för entreprenörer. Om du inte har den inkomst som du önskar, kan valet att förbättra dina färdigheter i försäljning vara det mest logiska för att utveckla dig själv.

3. Färdigheter i marknadsföring. Om människor inte känner till ditt företag, kommer du få det kämpigt att överleva som företagare. Det finns mängder med möjligheter för marknadsföring, som inte behöver kosta så mycket, idag för entreprenörer. Ditt företag kanske skulle lyckas mycket bättre, om du förbättrade dina färdigheter i marknadsföring.

4. Sociala färdigheter. Nätverkande, och att utöka och ha kvar gruppen med kunder och klienter är en stor del av en entreprenörs arbete. Om dina sociala färdigheter inte riktigt är vad de borde vara, kommer ditt företag att få kämpa. Alla kan dra nytta av att ha bättre sociala färdigheter, vara sig de är en entreprenör eller ej.

5. Prata offentligt. Lite beroende på vad du har för företag, kan det vara en användbar färdighet att kunna prata offentligt inför publik. Det kan förbättra din självsäkerhet och ditt välbefinnande när du hanterar människor. Att tala på konferenser och liknande, kan var ett bra sätt att marknadsföra och sälja in dina tjänster och produkter till en större publik.

6. Målsättningar. Har du uppsatta mål? Många entreprenörer skulle tjäna på att ha fler och bättre uppsatta mål att arbeta mot. Att kunna sätta upp bra målsättningar är en värdefull färdighet att utveckla. Det är en färdighet som kommer vara värdefull i många fler områden i livet än bara i ditt entreprenörskap.

7. Fokus, disciplin och uthållighet. Detta är tre kvaliteter som all entreprenörer kan få mer nytta av. Om du saknar lite i någon av dessa tre områden, överväg då att sätta upp ett program som förbättrar och bygger på dessa områden åt dig.

– Andra kvaliteter att överväga kan vara konsten att hantera stress, självförtroende och motivation.

8. Tidsplanering. Entreprenörer är väldigt ofta pressade på tid. Det närmaste vi kan komma att skapa mer tid från ingenting, är att lära oss att hantera och planera vår tillgängliga tid mer effektivt.

9. Din hälsa. De flesta småföretagare misslyckas i att ta hand om sig själv på ett bra sätt. För lite sömn, för många överhoppade måltider, för dålig mat, och brist på träning, påverkar vår hälsa väldigt negativt. Att gör din hälsa till en prioritering, och skapa några hälsosamma vanor, kan vara något av det bästa sättet att använda din tid för självutveckling.

10. Bra förhållanden. Entreprenörer är kända för att ha problematiska förhållanden. Tiden som krävs för att driva ett företag, och stressen som kommer med det, kan tära på vilket förhållande som helst. Kanske kan att lära sig att förbättra ditt förhållande till din käraste vara den bästa färdigheten du kan lära dig?

Entreprenörer har ont om tid, så de måste hantera självutveckling väldigt smart och effektivt.

Tänk efter vilka områden av självutveckling som kommer ge mest för ditt företag och ditt liv. Vill du huvudsakligen kunna sälja dig och ditt företag bättre, eller behöver du skaffa dig själv bättre hälsa? Är tidsplanering det mest värdefulla färdigheten du kan lära dig just nu? Ta en titt på just din situation, och planera din tid för självutveckling efter dina behov.

Inlägget Självutveckling för entreprenörer dök först upp på Peter Ahlgren.

16 April 2019

NEWS 190419 ABOUT ExTiX Deepin
I’ve released a new version of ExTiX Deepin today (190419). This ExTiX Build is based on Deepin 15.9.3 (not yet officially released by Deepin Technology).
NEW FUNCTIONS etc:
1. The ISO has decreased from 1860 MB to 1560 MB, which makes it easier to run ExTiX from RAM. Use boot alternative 3 (load to RAM) or Advanced. A wonderful way to run Linux if you have enough RAM. Everything will be super fast. When ExTiX has booted up you can remove the DVD or USB stick.
2. You will have the opportunity to choose language before you enter the Deepin 15.9.3 Desktop. All main languages are supported.
3. I have replaced Deepin Installer with the Reborn version of Deepin Installer. Better in every way.
4. I have replaced kernel 5.0.7 with kernel 5.0.8 (5.0.8-extix), which was released 190417.

NEWS 190416 ABOUT ExTiX Deepin 19.4
I’ve released a new version of ExTiX Deepin today with Refracta Snapshot and kernel 5.0.7-extix. Deepin 15.9.2 (latest version) is made in China. Deepin is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. Previous versions of ExTiX Deepin were based on Debian and Ubuntu. ExTiX 19.4 is a live build of Deepin 15.9.2 BETA, which is based on Debian unstable. All packages have been updated to the latest available version as of today. Study all installed packages in ExTiX Deepin 19.4 Build 190419. So ExTiX 19.4 is based on Deepin 15.9.3 BETA and Debian unstable. I may add that there is no other live version of Deepin 15.9.3/15.9.2.

Replacement
ExTiX Deepin 19.4 replaces ExTiX 19.0 and ExTiX 18.8.

The Ultimate Linux System
I’ve called my different versions of ExTiX The Ultimate Linux System for many years by now. As regards ExTiX 19.4 Deepin I feel it’s especially justified. Everything just works.

Refracta Snapshot
While running ExTiX Deepin 19.4 live or from hard drive you can use Refracta Snapshot (pre-installed) to create your own live installable Deepin/Debian system. A ten year child can do it!

SCREENSHOTS

1. ExTiX Deepin 15.9.3 Desktop
2. ExTiX Deepin being installed in VirtualBox using Refracta Installer
3. ExTiX Deepin login screen (LightDM)
4. Movie showing how to enable Window effects
5. ExTiX boot screen when running live

Deepin Screen Recorder
In ExTiX Deepin you can record everything you do. Watch this small video.

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!
and
about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

14 April 2019

We now have 30 Panoramas shot in

LANDERYD and LÅNGARYD 200 Megapixel

Click the imagePlease Waite for the Panoramas to load click on the map icon and place marks to look around

9 April 2019

Inom varje karriär finns det ett antal vanor som markant ökar oddsen för att lyckas. Vanorna som är nödvändiga för att bli framgångsrik varierar så klart från karriär till karriär. Men som tur är, finns det många framgångsrika entreprenörer som vi kan studera för att få lite guidning. Det är ingen tillfällighet att många av dom delar på samma vanor.

Det finns inget skäl till varför inte du kan skaffa dig samma vanor som många av de mest framgångsrika personerna i världen!

Öka oddsen för att du ska lyckas med de här vanorna:

1. Skaffa dig en orubblig arbetsmoral. Det tar mycket tid och ansträngning att bygga upp ett framgångsrikt företag. I uppstarten är det nödvändigt att vara en mångsysslare, och göra det mesta själv. Fram tills att du kan utöka tillräckligt för att hyra in andra som gör allt som krävs för att ditt företag ska kunna leverera bra, är du tvungen att göra allt och bära det tunga oket själv.

2. Medveten om detaljerna. När du driver ditt eget företag, är det upp till dig att se till att saker blir rätt utförda och i tid. Ansvarsområdet är stort. Du har inte lyxen att kunna släppa igenom jobb som är halvdant gjort. Gör du det kommer det alltid komma tillbaka och bita dig i baken senare.

3. Använd din tid klokt. Tid kommer alltid vara en begränsad resurs. Hur du använder din tid, sätter ramarna för hur pass framgångsrikt ditt företag till slut kommer bli. Det betyder att du behöver ha kunskapen och erfarenheten att ta kloka beslut, och den mentala tuffheten att undvika distraktioner.

4. Ha en planering för varje dag. En av hörnpelarna för att använda din tid på bästa möjliga vis, är att i förtid ha en planering för varje dag. Undvik att lägga dig på kvällen utan att ha en detaljerad idé om vad du ska göra följande dag. När du på morgonen sätter ner fötterna på sovrumsgolvet, ska du redan veta vad som behöver göras den dagen.

5. Vakna tidigt. Det är ytterst få framgångsrika entreprenörer som inte stiger upp väldigt tidigt. Somliga stiger till och med upp före klockan 4 på morgonen. Hur pass tidigt du väljer att stiga upp, är upp till dig, men om du inte är upp innan medelsvensson, ligger du redan steget efter dom. Du kan läsa mer om tidiga morgonrutiner här.

6. Sätt upp mål. Det är inte tillräckligt att arbeta hårt och smart. Du måste också veta var du är på väg. Bra satta mål hjälper dig att ta kloka beslut. Ha full koll på vad det är du försöker uträtta idag, den här veckan, den här månaden, det här året, och 10 år från idag. Läs mer om att sätta upp effektiva mål här.

7. Hantera stress effektivt. Som entreprenör utsätts du för väldigt mycket stress att hantera på daglig basis. Därför är det viktigt att lära sig att hantera den på ett bra sätt. Ha en egen process för hur du hanterar stress och ångest. Lär dig att känna av vad du kan hantera respektive inte hantera.

8. Ha blicken framåt för att upptäcka hinder. Undvik att bli blind av hinder och motgångar. Var medveten om din framtid. Blicka framåt för att upptäcka vilka utmaningar och svårigheter som kommer komma, och ha lösningar för dom klara i förväg.
Tänk på alla de stora utmaningarna i ditt liv, och lägg märke till att det säkert fanns många varningssignaler innan de kom. Det samma gäller för ditt företagande. Undvik att stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Ta itu med utmaningarna nu, medans de fortfarande är hanterbara.

Vad är dina vanor idag?

Vilka vanor har du nu i dagsläget? Kan du se varför dina nuvarande vanor antingen har hjälpt dig, eller gjort det svårare för dig, att lyckas på din väg att bli framgångsrik i ditt företagande? Fundera på vad du vill genomföra för att bli framgångsrik, Utveckla sedan ett antal vanor som hjälper dig att genomföra de sakerna.

Personerna med de bästa vanorna vinner vanligtvis. Hur långt kommer du komma med dina vanor?

Inlägget 8 Effektiva vanor för den framgångsrika entreprenören dök först upp på Peter Ahlgren.

7 April 2019

Created with GIMP

NEWS 190407 about DebEX KDE Plasma – a Refracta Build
I have made a new version of DebEX KDE Plasma Live DVDefi. It replaces version 180814. It’s a pure Debian system. (Unstable/Experimental). I.e.: There are no Ubuntu or Kubuntu elements involved. DebEX KDE Plasma uses the KDE Plasma Desktop 5:14 as Desktop environment. Kernel 5.0.6-exton (5.0.6) is used. I have replaced Wicd with NetworkManager. It works better. I have replaced Google Chrome with Iceweasel 52.9 (for Netflix). I’ve also added SMPlayer – an alternative to Vlc. (SMPlayer is a free media player for Windows and Linux with built-in codecs that can play virtually all video and audio formats. It doesn’t need any external codecs. Just install SMPlayer and you’ll be able to play all formats without the hassle to find and install codec packs). All other installed packages have also been updated to the latest version of 190407. Study the full package list. MOST IMPORTANT CHANGE: I have replaced Refracta Installer with Calamares 3.2.4-4 Installer Framework. Now you can choose language when the installation starts. When it’s ready everything will be in your chosen language! You can even use Calamares in VirtualBox and VMware – i.e. non-efi computers if you follow my INSTRUCTION for non-efi computers.

MOVIE about Calamares Installer
Watch a movie
about the Calamares installation process in VirtualBox.

What’s new in kernel 5.0?

THE REAL McCoy
DebEX KDE is a pure Debian system. I.e. no traces of Ubuntu, Kubuntu etc. New releases of Ubuntu are always based on Debian unstable. So is DebEX.

SCREENSHOTS
Root’s Desktop in version 190407 of DebEX KDE
The normal user’s Desktop with Synaptic running

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!

and about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

4 April 2019

Pinching my arm, to ensure that this is real. It feels surreal that we’ve gone from seven speakers to an amazing 33 in four years.

This years experiments are the training day, and community day. Looking at the various RSVPs for the community day, it looks like we’ll be 130+ attendees. For the conference days we have only ten tickets left out of 240, beating last years record attendance with 90 people.

The only question left is – what did I forget :-)

30 March 2019

NEWS 190331
Yesterday I released my first version of PuppEX Bionic64. After that I have discovered a way to install and run Spotify in PuppEX. So now you can run YouTube, Netflix and Spotify in the new PuppEX version of 190331. What more can one wish for?

ABOUT PuppEX Bionic Build 190330
My newest Puppy derivative is built from Puppy Linux 8.0 BionicPup 64 bit. I have added Google Chrome (for Netflix), PCManFM, LXTerminal and many development tools. I have also compiled a new kernel – 5.0.5-puppex. Kernel 5.0.5 is the latest stable kernel available from Kernel.org as of 190330. Furthermore I have installed Nvidia’s Proprietary Graphics driver 418.56. The Nvidia driver will be used if your computer/card is “good/modern” enough. If not automatically just open up a terminal and run the command nvidia-xconfig. Then restart X. Note: Firefox can’t be used in Puppy Linux. You won’t have sound.

PuppEX Bionic64 is compatible with Ubuntu 18.04, which means that Ubuntu packages for Ubuntu 18.04 can be installed and used in PuppEX. The PuppEX Bionic ISO is of 827 MB.

Performance
Puppy Bionic64 original is of only 354 MB. PuppEX Bionic64 is despite this still running as fast as the original, which means it runs very, very fast compared to most other Linux systems. (Puppy/PuppEX runs from RAM).

Study ALL installed packages in PuppEX Bionic64

SCREENSHOTS
PuppEX Bionic’s Desktop
Showing all main extra packages
Showing when Netflix is running
Showing a Wifi connection
Showing Nvidia settings
Spotify is running in PuppEX Build 190331

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!

and about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

26 March 2019

NEWS 190326 about AndEX Pie 9.0
My new build of Android x86_64 – andex_x86_64-pie-9.0-aptoide-netflix-spotify-clashofclans-1650mb-190326.iso can be installed to hard drive or on a USB stick. You can also run the system live. I.e. from a DVD or a USB stick. On some computers you’ll have to start up AndEX 9.0 in compatibility mode (VESA) though. The sound and video performance is generally very very good. Aptoide App Manager works very well in this build of AndEX Pie. So does the Netflix and Spotify app. I have unfortunately not been able to install Google Play Store and other GAPPS. Aptoide works as a good replacement for Google Play Store though.

Screenshot– AndEX Pie Build 190326 – the Desktop with many nice apps installed. (The apps Popcorn Time, Mi Home and Racing in Car 2 are not pre-installed).

MORE NEWS 190326 about AndEX Pie 9.0
My new build of Android-x86_64 Pie 9.0 have Aptoide App Manager pre-installed. Also many other apps. For example: Netflix, Spotify, ES File Explorer, AIDA64, Firefox, Angry Birds and Clash of Clans. YouTube works very well in Firefox.

MORE ABOUT AndEX Pie
My new compiled Android-x86_64 system (Pie 9.0) can run and be installed on almost all newer laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Asus laptops. You can (of course) also run AndEX in VirtualBox and/or VMware. I can also mention that I could run my new Pie version without problems on a HP Pavilion 500-317no Desktop Computer. You can very easy do a manual installation to hard drive. That can also be done to a drive where you already have another Linux system (for example Ubuntu 18.10) installed. Read more about how to install AndEX Pie below.

Android Pie 9.0 was released 180806.

About YouTube

For some reason the sound in YouTube works (much) better when running YouTube in Firefox. I.e. compared to when using the YouTube app. The YouTube app is therefore not pre-installed.

About Facebook
The Facebook app works very well in AndEX. Just go get it with Aptoide App Manager.

What’s the point?
Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Also: In AndEX Pie Build 190326 many new apps and games can be installed via Aptoide App Manager. You can even install very big games (of 1GB or so), but unfortunately almost all such games need a touchscreen. Still not convinced? Then read my article about “How useful an Androx-x86 system can be for the average computer user“.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Pie 9.0 Desktop – custom wallpaper
Screenshot 2 – AndEX Pie 9.0 showing all pre-installed apps
Screenshot 3 – AndEX Pie 9.0 running Netflix
Screenshot 4 – AndEX Pie 9.0 running Spotify
Screenshot 5 – AndEX Pie 9.0 running Clash of Clans
Screenshot 6 – AndEX Pie 9.0 running Aptoide
Screenshot 7 – AndEX Pie 9.0 setting a new wallpaper
Screenshot 8 – AndEX Pie 9.0 running AIDA64
Screenshot 9 – AndEX Pie 9.0 running Angry Birds
Screenshot 10 – AndEX Pie 9.0 running ES File Manager
Screenshot 11 – AndEX Pie 9.0 running Rotation Control
Screenshot 12 – AndEX Pie 9.0 running Racing in Car 2 (not pre-installed)

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!

and about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

23 March 2019

http://www.svendus.se/gekas/

No store actually hits nearly SEK 5 billion in annual sales.
The Walmart chain’s largest store is two-thirds of Gekås’ current store and Carrefour’s largest chain in France are also two-thirds of Gekås
Gekås are one of the world’s leading tourist destinations.
With almost 5 million yearly visitors 🤔

The 2 first images are 200 megapixel shot with our DJI Mavic Air, the rest are 32 megapixel shot with an Insta 360 ONE X

21 March 2019

ABOUT RaspEX Kodi Build 190321
RaspEX Kodi Build 190321 with LXDE/Kodi Desktops can be downloaded from SourceForge.net for free. The system is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and a Raspberry Pi 2 Model B. RaspEX Kodi is based on Debian, Raspbian and Kodi Media Center. In RaspEX Kodi I’ve added the LXDE Desktop with many useful applications such as VLC Media Player and NetworkManager. Makes it easy to configure your wireless network. I’ve also upgraded Kodi to version 18.1 Leia, which makes it possible to include useful addons such as Netflix, Plex and Amazon Video. Which I’ve done. Study all included packages in RaspEX Kodi.

Replacements
My first version of RaspEX Kodi from 190124 was a replacement for RaspEX Kodi with OSMC, which was released 190117. Sam Nazarko (founder of OSMC) contacted me 190118 claiming that I was “violating” his rights to the trademark OSMC and the rules in GPLv2. I don’t think I did, but I’m also very tired. Therefore I made a new version (190124) of RaspEX Kodi without any traces of OSMC. I would say that version 190124 and 190321 are as good as the old one from 190117. I.e. excellent video and sound performance both in Kodi and LXDE. For version 190124 I charged 9 $. This new version (190321) can be downloaded for free from SourceForge.net. People should not refrain from downloading RaspEX Kodi because of the money issue. I want all Linux and Raspberry Pi enthusiasts to enjoy the system. It runs very well on a Raspberry Pi. I.e. fast and responsive.

Kernel
Kernel 5.0.2-raspex-v7+ is used.

RaspEX Kodi performance
RaspEX Kodi is a very fast and responsive Rpi system. Much due to very low memory (RAM) usage. About 120 MB as this screenshot shows. I’ve said that RaspEX LXDE Build 181015 is very fast. RaspEX Kodi is even faster especially if you use the new Raspberry Pi 3 Model B+ to run it. The video and sound quality is also very very good. Even while running RaspEX Kodi on big TV screens. I.e. you can really enjoy Netflix and YouTube running on your Rpi mini computer!

SCREENSHOTS
1. Running Kodi
2. The LXDE Desktop logged in as the ordinary user raspex
3. Netflix running showing very good video quality
4. YouTube running showing very good video quality
5. Choosing program addons in Kodi
6. The LXDE Desktop logged in as root (super admin)
7. Kodi system info

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!

and about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

foss-north 2019: Community Day

Från Johan Thelin 21 March 2019 07:28


I don’t dare to count the days until foss-north 2019, but it is very soon. One of the changes to this year is that we expand the conference with an additional community day.

The idea with the community day here is that we arrange for conference rooms all across town and invite open source projects to use them for workshops, install fests, hackathons, dev sprints or whatever else they see fit. It is basically a day of mini-conferences spread out across town.

The community day is on April 7, the day before the conference days, and is free of charge.

This part of the arrangements has actually been one of the most interesting ones, as it involves a lot of coordination. I’d like to start by thanking all our room hosts. Without them, the day would not be possible!

The other half of the puzzle is our projects. I am very happy to see such a large group of projects willing to try this out for the first time, and I hope for lots and lots of visitors so that they will want to come back in the future as well.

The location of each project, as well as the contents of each room can be found on the community day page. Even though the day is free of charge, some of the rooms want you to pre-register as the seats might be limited, or they want to know if they expect five or fifty visitors. I would also love for you to register at our community day meetup, just to give me an indication of the number of participants.

Also – don’t forget to get your tickets for the conference days – and combine this with a training. We’re already past the visitor count of the 2018 event, so we will most likely be sold out this year!

19 March 2019

foss-north 2019: Training Day

Från Johan Thelin 19 March 2019 14:31

The 2019 incarnation of foss-north is less than a month away. This year we’re extending the conference in two directions: a training day and a community day. This time, I wanted to write about the training day.

The training day, April 10, is an additional day for those who want to extend
the conference with a day of dedicated training. I’m very happy to have two experienced and well known trainers on side: Michael Kerrisk and Chris Simmonds. Both has years of training experience.

Michael will teach about the details in dynamic linking. The topic may seem trivial, but when you start scratching the surface, there are a lot of details to discover such as how to handle version compatibility, how symbol resolution really works, and so on. You can read more about the Building and Using Shared Libraries on Linux training here.

Chris will run a getting started with embedded Linux training. Using BeagleBone Black devices the participants will learn how to build linux for the target, how to get devices such as GPIO and i2c working and more. You can read more about the Fast Track to Embedded Linux training here.

The best part of enrolling for training at foss-north is that you also get full access to the two conference days, and that you help fund the conference itself. If you are interested, check out the tickets page.

15 March 2019

ABOUT RaspAnd Pie 9 – Build 190315
RaspAnd Pie 9 runs very well on a Raspberry Pi 3 Model B and 3 Model B+. I.e. the system is pretty responsive if you use a micro SD card of good quality. RaspAnd Pie has the following apps pre-installed: Google Chrome, Aptoide App Manager, Aida64, Rotation Control Pro, Nova Launcher, Termux and ES File Explorer. Unfortunately not Google Play Store, but Aptoide works as a good replacement for it.

ABOUT Android Pie 9, which was released 180806…

SCREENSHOTS
1. The Desktop after first boot
2. Changing wallpaper with ES File Manager
3. Installing Spotify with Aptoide – (Spotify works very well)
4. Running Spotify
5. Running Termux – you can use Apt!
6. Wifi Settings – (Wifi works very well)
7. Aida64 running showing the system info
8. Screenshot showing all pre-installed apps

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Pie 9.0 (without GAPPS) and AndEX Oreo 8.1 (with GAPPS)!

and about my Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Pie 9.0 (without GAPPS) and RaspAnd Oreo 8.1 (with GAPPS)!

13 March 2019

When Android became available in 2008, it featured a couple of basic apps such as calculators, email, notepad etc… Back then, Android only had one app to surf the internet and it’s called “Browser.”

Now, things have changed. The advancement of technology brought Android to far greater heights. Due to this, surfing the web was not as simple as how it was before. Now, it’s also about using the best and the fastest browser app available for Android.

Must Read: Top 7 Lightweight Browsers for Android

Speaking of fast, one of the most searched information on Google is about the fastest Android browser. With this in mind, JoyofAndroid.com selected and tested 17 of the most downloaded Android internet browser app on the Google Play store.

What’s left now is the answer to the ultimate question of “What is the fastest browser for Android?”

17 Best Browsers for Android Tested by JoyofAndroid.com.

READ MORE about it…

11 March 2019

A visit on “Galgberget” a Sunny day 2019 in Halmstad Sweden
the tree Photo Spheres are shoot on tree different altitudes 25, 40 and 80 meter and 3 different ways to fix the black hole in the sky

 

www.svendus.se/galgberget/

10 March 2019

We made a Small Screen cast about replacing the sky on a Sky Panorama shot with our new Mavic Air

Check the menu button in the down right corner for the table of content and play the video in full screen !

Click on the Link to the screen cast below

http://svendus.se/mavicair/skyrepair/

Hover the mouse over the right down corner to enter the table of content

Replacing the sky on a Panorama shot with the DJI Mavic Air Drone from Svend Nielsen on Vimeo.

We made the Screen cast
without sound that you can download 260 MB in Size and play it off line
Click on the Link to see the finished panorama on the link below
https://svendus.se/mavicair/skyrepair/panorama/

 

7 March 2019

NEWS 190307 ABOUT ExTiX Xfce4/Kodi, Build 190307
A new extra version of ExTiX is ready. This version is based on upcoming Ubuntu 19.04 Disco Dingo. To be released in a stable version 190418. ExTiX 19.3 uses the Xfce Desktop 4.13 and kernel 5.0.0-exton. Xfce is a lightweight desktop environment for UNIX-like operating systems. It aims to be fast and low on system resources, while still being visually appealing and user friendly. This version of ExTiX Xfce4 is for non-UEFI computers. Kodi 18.2 Leia is also preinstalled in this version of ExTiX. Just start Kodi like any other program while logged in to the Xfce4 Desktop as the ordinary user live. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon. Nvidia proprietary Graphics driver 418.43 is pre-installed in ExTiX 19.3. It will automatically be used if your computer has support for it. Study all pre-installed packages in ExTiX 19.3.

WHAT’S SO SPECIAL about ExTiX and especially the new version from 190307?
1. The ExTiX ISO’s are ISO-hybrids, which means that they can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can even run ExTiX from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence!
2. Another big improvement is that both ExTiX versions can run from RAM. Use Boot alternative 3 (load to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 3 GB RAM to run ExTiX 19.3 that way. Running from RAM means that the system will run faster than from a DVD or a USB stick. Everything will be superfast I would say!
3. All packages have been upgraded to the latest version by 190307.
4. Kernel 5.0.0 is the latest kernel by 190307.
5. I have replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity (live installer) with Calamares. It works very well. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process and you’ll get a chance to change root’s password. Just start the installer from the menu under System.
6. The best thing with ExTiX 19.3 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Snapshot (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system.
7. As an alternative to Xfce4 you can run Kodi 18.2 Leia. Just start Kodi like any other program while logged in to the Xfce4 Desktop as the ordinary user live. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon. NOTE: You can’t run Kodi as root. (You won’t have sound).
8. Nvidia proprietary Graphics driver 418.43 is pre-installed in ExTiX 19.3. It will be used automatically if your computer has support for it.

What’s new in kernel 5.0…

Kodi 18.2 in action – watch an animated GIF…

THE IMPORTANCE of ExTiX Xfce4 being based on Ubuntu 19.04 (UNSTABLE/DEVELOPMENT)
I don’t think it is too important since ExTiX Xfce4 doesn’t use complicated Desktop Environments like KDE or Gnome. Programs won’t crash or anything like that. And I haven’t discovered any bugs to report.

SCREENSHOTS
1. ExTiX Xfce4/Kodi – live’s Desktop
2. Kodi 18.2 running
3. ExTiX Xfce4/Kodi running Calamares in VirtualBox

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and

about my Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Oreo 8.1!


4 March 2019

Cardboard VR test

Från Svendus Blog 4 March 2019 07:42

in the new beta Pano2VR6 Pro
Panoramic Image Converter
Version: 6.1 beta1 pro 64bit Revision: 17467/5.12.1
Build date: Feb 25 2019 © 2007-2019 Garden Gnome Software
Web https://ggnome.com

You now have an inbuilt webvr Java skript that will allow yo to use a VR headset when you browse the web with your mobile device

https://vr.google.com/cardboard/get-cardboard/

When you mount the mobile in the Cardboard viewer it look like on the image below

when you align the viewer points with the circular Hot spots you go to the next Node when surfing on a mobile ! Click this Link to leave this blogs framework! https://svendus.se/mavicair/vrtest/

28 February 2019

NEWS 190228 about DebEX Gnome a Refracta efi Build
I have made a new extra version of DebEX, which I call DebEX Gnome Live DVD. It’s a pure Debian system using the testing (buster) and unstable (sid) repositories. Gnome 3.30 (latest) is used as Desktop environment. I have removed the Mate Desktop, since Gnome now can be used on all kind of computers. Also when running DebEX in VirtualBox and VMware. No need for Nvidia’s proprietary graphics drivers when running this new version of DebEX. You can of course install such drivers if you want to.Furthermore I have replaced Google Chrome with Iceweasel. It is now possible to watch Netflix movies using Iceweasel (Firefox) in Linux. I have also replaced Refracta Installer with Calamares Installer, which makes it possible to install DebEX Gnome in any language. You can even use Calamares in VirtualBox and VMware – i.e. non-efi computers. All installed packages have been updated to the latest version as of 190228. DebEX Gnome uses kernel 5.0.0-rc7-exton corresponding Kernel.org’s second latest kernel 5.0-rc7.

KERNEL
DebEX Gnome Build 190228 uses kernel 5.0.0-rc7-exton, corresponding Kernel.org‘s second latest kernel 5.0-rc7.

What’s new in kernel 5.0?

The real McCoy
DebEX Gnome is a pure Debian system. I.e. no traces of Ubuntu, Kubuntu etc. New releases of Ubuntu are always based on Debian unstable. So is DebEX.

SCREENSHOTS
The Gnome Desktop when logged in as the ordinary user user
The Gnome Desktop when logged in as root
Running the Calamares Installer
The installation is finished
Spotify is running
Netflix is running in Firefox

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and

about my Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Oreo 8.1!


Insta 360 ONE X filters

Från Svendus Blog 28 February 2019 11:47

This is a Suggestion using standard sun glasses plastic glass

as filters insets in a new Insta 360 one X Venture case to prevent sun flares on images and Video

New Venturecase

the curved Plastic glass can be ordered at your local optician.

They have the curved glass in different colors light to dark and they normaly grind the size so that it suits a glasses bow,

but the optician can even make them suit inside the Insta 360 one x Venture Case

Curved Glass

the glass are about 1.5 to 2mm thick

1,5 to 2mm thick

you can even get Anti Reflex Coated and Polaroid 🙂

Anti Reflex

Frédéric Poirier shot this nice 360 video Note: the red dot Sun flare!

a Polaroid filter might eliminate this on the Video

 


Frédéric Poirier

360 ° 4K Video You can browse the video to see it 360 ° As a reminder, a 4K 360 ° video is a 4K video on the whole sphere. The visible part is in fact, only part of the 4K The red dot, visible on the video (no bowl) is a “lens flare”, a reflection of the sun in the lens of the camera. It’s sad but we have to deal with it.

24 February 2019

DJI Mavic Air panorama

Från Svendus Blog 24 February 2019 13:06

Mavic Air are the latest drone in the DJI Famely
A cool feature are that it can shoot 25 images 8×3 row+1 images and stitch them in the camera to a 33 megapixel Equirectangular panorama in the camera panorama below.

<span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”></span>

Right Click the panorama to Enter Full screen

The Drone repair the sky Automatically on the 33MP in drone stitched Photo Sphere with exact GPS position in the image file.

In the camera settings you can choose to save the separate images in the PANORAMA folder on the micro SD card

the 25 images and the Pano2VR  and PTGui project files

the Drone do not shoot 1/4 of the Sky it is left empty, but the images have very good overlap so

PTGUui can easily create  the control points it will need  for a good stitch a little masking can be necessary to remove small faults

We just set the “Viewing Limits” in Pano2VR to Top 39,00° and then you do not see the black hole in the sky

Click on the image below to play a small 4K video from our first flight

the video jump to the 200 Megapixel Panorama below when finished !

stitched in PTGui 11 https://svendus.se/mavicair/1/panorama/

 
<span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”></span>

15 February 2019

Latest News about EXTON Linux MultiBootCD 6-OS 15.2.2019
A new version of EXTON Linux MultibootCD 6-OS is ready. Changes: New (latest) versions of Porteus, GParted Live, Puppy Linux (PuppEX Slack64), 4MLinux, SliTaz and Tiny Core. Note about VirtualBox: All systems can run in VirtualBox.

1. Porteus v. 4.0 >> Screenshot

Porteus is a complete linux operating system that is optimized to run from CD, USB flash drive, hard drive, or other bootable storage media.

2. PuppEX Slack64 (Puppy Linux) >> Screenshot
Puppy Linux uses unique Puppy scripts. Puppy loads and runs fast, entirely from Ram. Puppy has optimized programs and wizards. PuppEX Slack 64 bit is a remaster of Puppy Slacko 6.3.2. Google Chrome is included. Just to make it possible to watch Netflix movies. The NVIDIA Graphics driver 367.35 is also included. Kernel 4.7.2-x86_64-puppex is used.

3. Tiny Core 10.0 >> Screenshot
Tiny Core Linux is a very small (16 MB) minimal Linux GUI Desktop. It is based on Linux kernel, Busybox, Tiny X, and Fltk. The core runs entirely in ram and boots very quickly.

4. GParted 0.26.1-5-amd64 >> Screenshot
GParted Live is a business card-size live CD distribution with a single purpose – to provide tools for partitioning hard disks in an intuitive, graphical environment.

5. 4MLinux 28.0 >> Screenshot
4MLinux is a miniature Linux distribution focusing on four capabilities: maintenance (by using it as a system rescue live CD), multimedia (for example, for playing video DVDs),mini server (using the inetd daemon), and mystery (meaning console games).

6. SliTaz 5.0 >> Screenshot
SliTaz is a free operating system, working completely in RAM and booting from removable media such as a cdrom or USB key. The system is quick and responsive, clean and robust. SliTaz is simple and intuitive, providing a lightweight, elegant desktop, detailed documentation and easy to use configuration tools.

READ MORE…

11 February 2019

Last week of early birds!

Från Johan Thelin 11 February 2019 11:04

This is the last week of early bird tickets for foss-north 2019. The program has not yet been set, so getting one of these tickets, you trust us to deliver a great conference – something that we’re very thankful for.

We do have some parts of the schedule fixed: the trainings and some initial speakers.

The trainings are open enrollment courses at a bargain price, where parts of the dividends goes to financing the conference. This year we have two great trainers: Michael Kerrisk of manpage and The Linux Programming Interface fame, and Chris Simmonds, the man behind the Mastering Embedded Linux Programming book and a trainer since more than 15 years. The trainings held are: Building and Using Shared Libraries on Linux and Fast Track to Embedded Linux. These are both one day courses held in a workshop format.

Browsing through the replies to the call for papers, I am convinced that the 2019 foss-north will be the best one this far – and the past three years have been great.

So, get your tickets while they are hot! ;-)

PS. If you want to help out – give me a ping at e8johan – gmail – com. We need a couple of helping hands during the event days to help make sure everything runs smoothly.


10 February 2019

Garmin-Pano2VR-test

Från Svendus Blog 10 February 2019 21:24

A MC multi resolution tour made on a 35 year old Yamaha SR400

to test the performance of the new version off the new 2VR 6Pro

the project are 771 MB on disk and consist of 196 Nodes : 16895 files in 12548 folders 🙂

 

 

Direct link to the HTML5 panorama

5 February 2019

fosdem 2019

Från Johan Thelin 5 February 2019 10:58

The first weekend of February means Belgium, Brussels and fosdem. To those of you who has not been there yet, it is a huge, chaotic, crowded, but also wonderful event.

But first I was met by a huge snow storm and the following chaos. :-)

I’ve been to fosdem a number of years now, and I was brave enough to take to the stage last year. In the early days, I spent most time in various dev rooms, either hacking myself or listening to talks. For me, fosdem has changed from this to more of a social event. I’ve spent hours talking the the K-building, made sure to meet people I’ve interacted with online for the first time, and generally hang out and enjoy the company of a lot of smart people.

Another side mission of mine this year was to do some foss-north promotion. As you might know, I’m organizing the foss-north event, and I had the opportunity to meet with both speakers and sponsors during fosdem (call for papers close in ~1.5weeks, just sayin’). I also took the opportunity to hang some flyers at the venue, so hopefully some people discovered the event that way.

As I pointed out earlier, the weather was not that great, but for a few moments on Sunday morning the sun peeked out between the clouds and you could almost feel a sense of spring in the air.

I did not attend that many talks this year, but I did really appreciate Jon maddog Hall‘s talk Fifty years of Unix and Linux advances.

After the event I took the opportunity to visit Brussels with some friends. I finally got around to visit Atomium. Such an amazing place! I love the mix of the 50’s architecture and the contemporary exhibitions in some of the spheres. This place was way better than I expected it to be.

So fosdem delivered again. Chaos, so many meetings with new people as well as old friends and acquaintances, great contents, and a generally great experience in Brussels. I’m already looking forward to next year’s event!

2 February 2019

NEWS 190202 ABOUT ExLight
I’ve made a new version of ExLight with the Enlightenment 0.22.4-2 Desktop environment and Calamares 3.2.3-2 Installer Framework .

New sources 190202
This new version of ExLight is based on Debian testing. I.e. cutting edge software is used. Build 190202 is a total rebuild of ExLight. The ISO file size has decreased from 1560 MB to 944 MB, which means that ExLight now can run even faster from RAM. I.e. load to RAM – screenshot.

KERNEL
ExLight Build 190202 uses kernel 5.0.0-rc4-exton, corresponding Kernel.org‘s latest kernel 5.0-rc4.

What’s new in kernel 5.0?

MOVIE about Calamares Installer
Watch a movie
about the Calamares installation process in VirtualBox. You can use the Calamares 3.2.3-2 Installer Framework to install ExLight to your computer in any language. You can even use Calamares in VirtualBox and VMware – i.e. non-efi computers. Watch this animated GIF. (It’s for DebEX Budgie, but works in the same way in ExLight).

THE REAL McCoy
ExLight is a pure Debian system. I.e. no traces of Ubuntu, Kubuntu etc. New releases of Ubuntu are always based on Debian testing/unstable. So is ExLight.

SCREENSHOTS
1. The Enlightenment 0.22.4-2 Desktop
2. The Login Screen – LightDM.
3. The Enlightenment Desktop 2
4. Calamares Installer has finished

READ MORE…

First off all Download Notepad++ 7.6.2 Gilet Jaune Edition

https://notepad-plus-plus.org/download/v7.6.2.html

Create a new H265 HEVC 37Mbps profile name it MPE6-4 5760 x 2880/30p (37 Mbps) 128kbps set the sound to 128kbps

open the Profile.ini file with Notepad++ you find the file in the dictionary:

C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\CyberLink\PowerDirector\17.0\UserConfigure

The new Custom setting are the last one at the bottom of the file, change the With and High values and save data, and You are done

Stitched example file on Insta ONE X camera were 765 MB 107Mbps

Rendered in H265 HEVC 271 MB 37 Mbps Rendered in H264 AVC 327 MB 45 Mbps

Watch the Screen cast below

 

28 January 2019

NEWS 190128 about DebEX Budgie – a Refracta Build
A new version of DebEX Barebone with Budgie Desktop 10.4 and kernel 5.0.0-rc3-exton (equivalent to Kernel.org’s second latest kernel 5.0-rc3) is ready. All packages have been updated to the latest version as of January 28, 2019. DebEX Barebone is now based on Debian Buster (upcoming Debian 10). Most important: The ISO has decreased from 1330 MB to 925 MB, which makes it easier to run the system live from RAM. That ability allows DebEX Budgie to be very fast, since reading and writing data from/to RAM is much faster than on a hard disk drive. You can use the Calamares 3.2.3-2 Installer Framework to install DebEX Budgie to your computer in any language. You can even use Calamares in VirtualBox and VMware – i.e. non-efi computers. Watch this animated GIF.

 

What’s new in kernel 5.0?

Important about Refracta
You can use the Refracta Snaphot (pre-installed in all three versions of DebEX) to create your own installable Debian Live DVD once you have installed DebEX to hard drive. I mean change everything and then create a whole new Debian live system. When you start Refracta it will look like this. You don’t even have to install DebEX to hard drive before you can use the Refracta tools. If you have plenty of RAM you can create a new (your own!) Debian system while running DebEX from DVD or a USB stick. Please note that the whole Refracta process (creating your new ISO) will only take 10 – 50 min! You’ll find your ISO in /home/snapshot.

The real McCoy
DebEX is a pure Debian system. I.e. no traces of Ubuntu, Kubuntu etc. New releases of Ubuntu are always based on Debian unstable. So is DebEX.

Spotify
You can easily install Spotify in DebEX (even while running the system live). Just run the command sudo apt update followed by sudo apt install spotify-client. Watch a screenshot when Spotify is running in DebEX Budgie.

Rolling distribution
Debian/DebEX are rolling distributions, which implies that once you have installed the system on the hard drive there is no need for re-installations (which otherwise is common in the Linux world). This means, for example, that you can go on and install Gnome or/and KDE in DebEX Budgie.

SCREENSHOTS
1. The Budgie Desktop for the ordinary user user
2. The Budgie Desktop for root 
3. DebEX installing and running Spotify
4. DebEX running Calamares

READ MORE…

24 January 2019

ABOUT RaspEX Kodi
RaspEX Kodi Build 190124 with LXDE/Kodi Desktops is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and a Raspberry Pi 2 Model B. RaspEX Kodi is based on Debian, Raspbian and Kodi Media Center. In RaspEX Kodi I’ve added the LXDE Desktop with many useful applications such as VLC Media Player and NetworkManager. Makes it easy to configure your wireless network. I’ve also upgraded Kodi to a BETA version (Kodi 18 RC4 Leia), which makes it possible to include useful addons such as Netflix, Plex and Amazon Video. Which I’ve done. Study all included packages in RaspEX Kodi.

Replacement
RaspEX Kodi is a replacement for RaspEX Kodi with OSMC, which was released 190117. Sam Nazarko (founder of OSMC) contacted me 190118 claiming that I was “violating” his rights to the trademark OSMC and the rules in GPLv2. I don’t think I did, but I’m also very tired. Therefore I made a new version of RaspEX Kodi without any traces of OSMC. I would say that my new version is as good as the old one. I.e. excellent video and sound performance both in Kodi and LXDE.

About RaspEX Kodi
Running RaspEX Kodi you will immediately end up in X and LXDE as the ordinary user raspex. After the first boot you shall use NetworkManager for configuring your network connection. Just click on the network icon in the upper right panel and chose your wireless network. Watch this screenshot. The big difference between Raspbian and RaspEX Kodi is that Kodi 18 RC4 Leia is pre-installed in RaspEX Kodi together with some really useful addons (Netflix, Plex and Amazon Video). Those addons need Widevine to run. While you are logged in to the LXDE Desktop you can use Synaptic Package Manager to install all extra packages you may need. Since RaspEX Kodi is based on Raspbian/Debian you’ll have about 30000 packages to chose between. When logged in as raspex you can use Sudo to become root. Example: sudo su and sudo pcmanfm. While logged in to the LXDE Desktop you can (of course) go on to Kodi directly. Just open Kodi like any other program. NOTE: You cannot run Kodi as root.

RaspEX Kodi performance

RaspEX Kodi is a very fast and responsive Rpi system. Much due to very low memory (RAM) usage. About 150 MB as this screenshot shows. I’ve said that RaspEX LXDE Build 181015 is very fast. RaspEX Kodi is even faster especially if you use the new Raspberry Pi 3 Model B+ to run it. The video and sound quality is also very very good. Even while running RaspEX Kodi on big TV screens. I.e. you can really enjoy Netflix and YouTube running on your Rpi mini computer!

SCREENSHOTS
1. Running Kodi
2. The LXDE Desktop logged in as the ordinary user osmc
3. The LXDE Desktop logged in as root (super admin)
4. Netflix running showing very good video quality – 1
5. Netflix running showing very good video quality – 2
6. YouTube running showing very good video quality
7. Choosing program addons in Kodi
8. RaspEX Kodi showing system INFO

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and

about my Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Oreo 8.1!


21 January 2019

About Exton|Defender SRS
Exton|Defender SRS is a Linux system available as a Live DVD (based on Fedora 29, 64bit – version 190121) for administrating or repairing your system and data after a crash. Exton|Defender aims to provide an easy way to carry out admin tasks on your computer, such as creating and editing the hard disk partitions. It comes with a lot of Linux software such as system tools and basic tools (editors, Midnight Commander, network tools). Exton|Defender can, however, also be used as a normal Linux Desktop System. It requires no hard drive installation, but can easily be installed to hard drive if you want. Desktop environment: Cinnamon 4.0.8.

System Tools included

NTFS-3g, GParted, PartImage, Shred, Sfdisk (util-linux-ng), Rsync, Ddrescue, FSArchiver, TestDisk and Midnight Commander. Other programs (among many others): NetworkManager, Firefox, Thunderbird, Samba, Java (JDK 1.8.0) and Java Runtime Environment (JRE), Emacs, Safecopy, kernel headers and many compilation tools. See a complete LIST of all installed packages 190121.

SCREENSHOTS
1. Exton|Defender running Parole Media Player
2. Exton|Defender running Anaconda Installer
3. Exton|Defender liveuser Desktop

READ MORE…

17 January 2019

ABOUT RaspEX Kodi
RaspEX Kodi Build 190117 with LXDE/OSMC Desktops is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and a Raspberry Pi 2 Model B. OSMC is based on Debian and Kodi Media Center. In RaspEX Kodi I’ve added the LXDE Desktop with many useful applications such as Wicd and NetworkManager. Makes it easy to configure your wireless network. I’ve also upgraded OSMC to a BETA version (Kodi 18 RC5 Leia), which makes it possible to include useful addons such as Netflix, Plex and Amazon Video. Which I’ve done. Kodi 18 RC5 was released 190114. Study all included packages in RaspEX Kodi.

Kernel
Kernel 4.20.1-exton is used.

RaspEX Kodi performance

RaspEX Kodi is a very fast and responsive Rpi system. Much due to very low memory (RAM) usage. About 100 MB as this screenshot shows. I’ve said that RaspEX LXDE Build 181015 is very fast. RaspEX Kodi with OSMC Desktop is even faster especially if you use the new Raspberry Pi 3 Model B+ to run it. The video and sound quality is also very very good. Even while running RaspEX Kodi on big TV screens. I.e. you can really enjoy Netflix and YouTube running on your Rpi mini computer!

SCREENSHOTS
1. Running Kodi
2. The LXDE Desktop logged in as the ordinary user osmc
3. The LXDE Desktop logged in as root (superadmin)
4. Netflix running showing very good video quality – 1
5. Netflix running showing very good video quality – 2
6. YouTube running showing very good video quality
7. Choosing program addons in Kodi
8. RaspEX Kodi OSMC running INFO

DOWNLOAD
This RaspEX build can’t be downloaded anymore. I have, h
owever, made a replacement for Build 190117.
RaspEX Kodi Build 190124 is a replacement for RaspEX Kodi with OSMC, which was released 190117. Sam Nazarko (founder of OSMC) contacted me 190118 claiming that I was “violating” his rights to the trademark OSMC and the rules in GPLv2. I don’t think I did, but I’m also very tired. Therefore I made a new version of RaspEX Kodi without any traces of OSMC. I would say that my new version is as good as the old one. I.e. excellent video and sound performance both in Kodi and LXDE.

READ MORE…

16 January 2019

Insta 360 ONE X performance

Från Svendus Blog 16 January 2019 09:30

26 Photo spheres shot with an Insta 360 ONE X
direct from the camera (NO EDIT) Batch stitched in Insta360 Studio for ONE X (Beta) 8000×4000 32 Megapixel
on a Visit on IKEA furniture store Älmhult 2019-01-15

 

 
Pano2VR 6 HTML5 Multi resolution
 

12 January 2019

TL;DR; Get your tickets from here!

For the fourth year running, foss-north is taking place. Now bigger than ever.

It all started as a one day conference in a room with too much people in it. We gathered ten speakers and started something that continues to this day.

110 ten people in a room for 110 people.

Back then we, the three organizers: Jeremiah, Mikael and myself, joked over beers that we should have trainings, conference, community rooms and much more. A moderated FOSDEM was a crude description of what we wanted to build. But this was only us dreaming away.

During the past years we’ve tried different venues. We’ve gone from one day, one track to two days and two tracks. This year we decided to go for it all: four days, trainings, a community day and the conference.

Organizing a conference is to manage a chicken and egg type problem. You need speakers to get sponsors, and you need sponsors to get speakers to the venue. The same applies to the audience – visistors wants speakers, speakers wants visitors. This is why it takes time to establish a conference.

Last year we felt that we reached a tipping point – the call for papers was so full that we had to extend the conference with an additional day. We simply could not pick the right contents for a single day. This means that we feel that the conference part is established. If you want to speak, the call for papers is still open.

That takes us to the next steps. The community day consists of various projects and groups organizing workshops, hackathons, install fests, development sprints and whatnot throughout the city. We find venues (usually conference rooms) and projects and hope that people will come visit the various events. Again, starting from zero projects, zero venues and no real idea how many visitors to expect, we are trying to put this together. At the time of writing, it looks great. We have 7 projects and 5 venues fixed, but we are still looking for both projects and venues. If you want to join in, look at our call for projects.

The same logic applies to the training. Now we have training contents, all we need are visitors. The great thing is that our teachers, Michael Kerrisk and Chris Simmonds, are great to work with and understand our situation. Now we just have to work hard to make sure that we find students for them.

The final piece of the puzzle, which is not always visible to speakers and visitors, is the hunt for sponsors. Venues does not come for free, and we believe in compensating our speakers for their costs, thus we need sponsors. We offer the opportunity to host a booth during the conference days and the chance to meet our audience. We also believe that helping a conference focused on free and open source, is a way to contribute to the free and open source movement. For this we have a network of sponsors that we’ve worked with in the past (thank you all!) but as the conference grows, we need more help. If you want to join in, have a look at our call for sponsors

I’ve written a lot about speakers, sponsors and projects. Now all we need are visitors – lots and lots of visitors. So bring your friends to Gothenburg and join us at foss-north. The early bird tickets are available now. Get yours here!

11 January 2019

Hur du skapar nya möjligheter i ditt liv

Livet består av oändliga möjligheter. Tyvärr tror de flesta av oss att vi inte har så många valmöjligheter tillgängliga för oss. Det kan vara svårt att ändra på livets gång, men där finns så otroligt många möjligheter tillgängliga för oss alla hela tiden.

Men dessa möjligheter förverkligas inte av sig själva. Det behövs att du gör det som krävs på din sida med, och det betyder att du allt som oftast behöver kliva utanför din komfortzon. Klarar du av det? Så klart du klarar!

Testa de här idéerna och skapa ett nytt liv för dig själv

1. Skapa en övertygande framtid. Nya målsättningar är ett utmärkt sätt att ändra riktning på ditt liv, och att skapa nya möjligheter. Se ditt liv som något heligt, och ge dig själv en framtid som är värdig din uppmärksamhet och ansträngning. Skapa en vision av din framtid som ger dig motivation och entusiasm.

 • Vad uppmuntrar dig?
 • Hurdant liv vill du ha?
 • Vem är du egentligen?

2. Kommunicera med nya människor. Varje ny person i ditt liv har potentialen att förändra ditt liv. Du kan aldrig veta vem som kommer erbjuda dig ett nytt och bättre arbete, bli din bästa vän, bli din partner, introducera dig till nya fantastiska människor eller lära dig något nytt som du inte visste om innan.

3. Boka en resa. Kom iväg ett tag ifrån ditt hem och din vardag. Allra helst, åk utomlands. Olika länder och kulturer har olika sätt att utgöra saker på. Du kanske får nya insikter om hur ditt liv skulle kunna fungera bättre för just dig. Personer som reser mycket har mycket visdom som de som bara stannar på samma ställe jämt ofta saknar.

4. Etablera nya vanor och rutiner som skapar ny potential. Tänk på alla saker du skulle kunna börja göra som skulle kunna ändra ditt liv.

 • Ät hälsosammare kost och börja motionera. Du kommer må bättre och säkert gå ner en del i vikt. Du kanske till och med bestämmer dig för att testa springa ett maraton. Du kanske även förbättrar ditt självförtroende som behövs för att göra andra saker.
 • Skriv en journal varje dag. Du kommer lära dig mer om dig själv, och kan använda dig av de insikterna för att förändra ditt liv.
 • Spela gitarr eller annat instrument i 30 minuter varje dag. Du kanske bestämmer dig för att du vill gå med i ett band.
 • Det finns oändliga möjligheter.

5. Radera begränsande övertygelser. Vi alla tror på saker som inte är riktiga, och som begränsar oss. Tänk på sakerna du skulle vilja göra eller uppleva, men som du tror är utanför din räckvidd. Hur kom du fram till den slutsatsen? Hur vet du att den övertygelsen är sann?

 • Vilka negativa övertygelser har du om dig själv? Hur kan du veta att de inte är sanna?

6. Utbilda dig själv. När du vet mer, kan du också göra mer. Vad skulle du vilja kunna mer om? Fundera igenom dina intressen, och lär dig mer om de ämnena. Du kanske vill lära dig ett nytt språk, eller lära dig att måla? Du kanske vill lära dig nya sätt att få ditt företag att växa på? Kunskap är makt!

7. Pröva nya saker. Du kan aldrig veta säkert om du gillar något eller ej innan du testat det. Något som du kanske trodde skulle vara bara ok, kanske visar sig vara bland det bästa du gjort.

Är du lycklig och nöjd med ditt liv? Vad är det bästa och mest spännande förändring som skett under det senaste året för dig? Om du inte kommer på något, är antingen ditt liv redan spektakulärt fantastiskt eller så tar du inte fullt ansvar för ditt liv.

Överväg alla möjligheter som finns tillgängliga för dig, och börja skapa lite förändringar. Åren går oss förbi, så se till att du får ut det mesta möjliga av dom.

Inlägget Hur du skapar nya möjligheter i ditt liv dök först upp på Peter Ahlgren.

2 January 2019

NEWS 190104 ABOUT ExTiX LXQt Mini 19.1.3, Build 190104
I’ve made a new “mini” version of ExTiX. The ISO file is now only of 837 MB, which is good if you want to run the system superfast from RAM. This build has everything Build 19.1.2 has except for Kodi 18. You can, however, install Kodi 18 “Leia” if you want. Use Synaptic for that. Watch this screenshot. You can (of course) install thousands of other packages if you want. Study all pre-installed packages in ExTiX 19.1.3.

ExTiX 19.1.2 – Build 190102
I have made a new version of ExTiX – The Ultimate Linux System. I call it ExTiX 19.1.2 LXQt/Kodi Live DVD. (The previous LXQt version was 18.7 from 180723). The best thing with ExTiX 19.1.2 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Snapshot (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. So easy that a ten year child can do it! As an alternative to LXQt you can run Kodi 18 Leia. Just start Kodi like any other program while logged in to the LXQt Desktop as the ordinary user live. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon. One other very good thing with this version of ExTiX is that it is very light. The ISO file is of only 1040 MB, which means that you can run the system superfast from RAM. When the boot process is ready you can eject the DVD or USB stick. Use Boot alternative 3 or Advanced options… >> load to RAM.

ABOUT
ExTiX 19.1.2
LXQt/Kodi DVD 64 bit is based on Debian and Ubuntu 18.04.1 LTS. The original system includes the Desktop Environment Gnome. After removing Gnome I have installed LXQt 0.12.0. LXQt is the Qt port and the upcoming version of LXDE, the Lightweight Desktop Environment. It is the product of the merge between the LXDE-Qt and the Razor-qt projects: A lightweight, modular, blazing-fast and user-friendly desktop environment. I have also installed Kodi 18 Leia with some addons already enabled. Most important Netflix, Plex and Amazon Video addons. NOTE: This ExTiX LXQt Build is for installation to UEFI-enabled computers. You shall use Refracta Installer for that.

The system language is ENGLISH.

WHAT’S SO SPECIAL about ExTiX and especially the new version from 190102?
1. The ExTiX ISO’s are ISO-hybrids, which means that they can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can even run ExTiX from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence!
2. Another big improvement is that both ExTiX versions can run from RAM. Use Boot alternative 3 (load to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run ExTiX that way. Running from RAM means that the system will run faster than from a DVD or a USB stick. Everything will be superfast I would say! Especially since the ISO file is of only 1040 MB!
3. ExTiX LXQt is now more stable than ever. All packages have been upgraded to the latest version by 190102.
4. I’ve replaced kernel 4.18.0-rc5-extix with kernel 4.20.0-exton. Kernel 4.20 is the latest kernel by 190102.
5. I have replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity (live installer) with Refracta Installer. It works very well. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process and you’ll get a chance to change root’s password. Just start the installer from the menu under System.
6. The best thing with ExTiX 19.1.2 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Snapshot (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system.
7. As an alternative to LXQt you can run Kodi 18 Leia. Just start Kodi like any other program while logged in to the LXQt Desktop as the ordinary user live. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon. NOTE: You can’t run Kodi as root. (You won’t have sound).
8. Nvidia proprietary Graphics driver 410.78 (patched for kernel 4.20) is pre-installed in ExTiX 19.1.2. It will be used automatically if your computer has support for it.

SCREENSHOTS
1. Kodi 18 running
2. ExTiX LXQt/Kodi – live’s Desktop
3. ExTiX LXQt/Kodi – root’s Desktop
4. Kodi 18 running – choosing Video addons

Kodi 18 in action – watch an animated GIF…

READ MORE…

1 January 2019

Speak at foss-north 2019

Från Johan Thelin 1 January 2019 15:52

Would you like to speak at foss-north 2019? This is an excellent opportunity to come join a great conference on the Swedish west coast and meet the free and open source community!

The call for paper is open until late February – but it always helps if you submit your talks early. The submissions are made here. We gather a mix of different speakers – experienced speakers and first timers, technically detailed and process oriented, new contents and really old stuff. As long as it is interesting and fun, you are more than welcome. You can check-out videos and slides for past events for inspiration.

There is also an opportunity for projects who wants to do something fun to join in. Be it a development sprint, an install fest, a workshop or just a general meetup – join in and be a part of the foss-north community day. Reach out to me (e8johan, gmail) and I’ll tell you more.

28 December 2018

ExTiX 19.1 – Build 181228
I have made a new version of ExTiX – The Ultimate Linux System. I call it ExTiX 19.1 KDE/Kodi Live DVD. (The previous KDE version was 18.6 from 180602). The best thing with ExTiX 19.1 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. So easy that a ten year child can do it! As an alternative to KDE you can run Kodi 18 Leia. Just start Kodi like any other program while logged in to the KDE Desktop as the ordinary user extix. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon.

ABOUT
ExTiX 19.1
KDE DVD 64 bit is based on Debian 9 and Ubuntu 18.04.1 LTS. The original system includes the Desktop Environment Gnome. After removing Gnome I have installed KDE Frameworks 5.44.0 with KDE 4.17. KDE Frameworks are 60 addon libraries to Qt which provide a wide variety of commonly needed functionality in mature, peer reviewed and well tested libraries with friendly licensing terms.

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 4.20.0-exton.

What’s new in Linux kernel 4.20?

WHAT’S SO SPECIAL about ExTiX and especially the new version from 181228?
1. The ExTiX ISO’s are ISO-hybrids, which means that they can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can even run ExTiX from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence!
2. Another big improvement is that both ExTiX versions can run from RAM. Use Boot alternative 4 (load to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run ExTiX that way. Running from RAM means that the system will run faster than from DVD or USB stick. Everything will be superfast I would say!
3. ExTiX KDE is now more stable than ever. All packages have been upgraded to the latest version by 181228.
4. I’ve replaced kernel 4.15.0-23-exton with kernel 4.20.0-exton. Latest by 181228.
5. I have replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity (live installer) with Calamares. You can also (still) use Refracta Installer. They work very well. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process and you’ll get a chance to change root’s password. Just start any of the installers from the menu under System.
6. The best thing with ExTiX 19.1 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system.
7. As an alternative to KDE you can run Kodi 18 Leia. Just start Kodi like any other program while logged in to the KDE Desktop as the ordinary user extix. I have enabled a few addons in Kodi. Most important the Netflix addon.
8. Nvidia proprietary Graphics driver 410.78 (patched for kernel 4.20) is pre-installed in ExTiX 19.1.

SCREENSHOTS
Screenshot 1 of ExTiX 19.1 Desktop – logged in as the ordinary user extix
Screenshot 2 of ExTiX 19.1 Desktop – logged in as root (superuser)
Screenshot 3 of ExTiX 19.1 – showing enabled addons in Kodi 18
Screenshot 4 of ExTiX 19.1 – Netflix running in Kodi 18

READ MORE…

I finally got around to doing the final merge for QmlBook this year.

I just merged the chapter on the brand new TableView. This let’s you show 2D data tables in an efficient way.

I also merged the version upgrade, so the text should now reflect what is available from Qt 5.12 and be based on menus and screens from Qt Creator 4.8.

During this update of the text, we took the decision not to upgrade all import statements to QtQuick 2.12. Instead, we use different versions in different places. However, the contents of Qt 5.12 is covered.

There are still two things left for the 5.12 branch. The first is to use the new input handlers, e.g. TapHandler instead of MouseArea. The second is to setup a release branch in the CI system so that there is a 5.12 version of the book built separately. I suspect that this will force me to learn more Travis tricks :-)

25 December 2018

Merging QmlBook Contents

Från Johan Thelin 25 December 2018 14:27

What better way to spend a lazy Christmas day than to merge some of the new chapters to the QmlBook?

Since having updated the CI system, there is a bit of manual merging forth and back to get each new piece of contents on-line. Specifically, rebase my fork’s master to upstream/master, then rebase my working branch on my master, and then pushing.

One of the newly added chapters cover Qt Quick Controls 2, which is the recommended way to create controls such as buttons, sliders, checkboxes, menues, and so on. Here we look at how you target various form factors such as desktop and mobile, but also how to maintain a common code base between the two.

The other new chapter has a look at Qt for Python from a QML perspective. This chapter goes from the very basic all the way to exposing a Qt model representing the data of an existing Python module to QML.

När jag skriver det här är det 6 dagar kvar till nyårsafton. Det är nu som alla börjar komma på alla möjliga nyårslöften som de säger att de ska infria under det nya året.
Om ungefär 2 veckor är det inte många som fortfarande håller i sina uppsatta nyårslöften. De flesta låtsas som de aldrig har sagt dom och hoppas på att inga av deras bekanta kommer ihåg att de hört nåt om uppsatta nyårslöften.
Statistiken visar att ungefär hälften av alla vuxna sätter upp nyårslöften, men mindre än 10% klarar av att hålla dom längre än någon enstaka månad.

Det kan vara en bra sak att sätta upp nya mål vid nyår. Det är en absolut tidpunkt då man ska börja på något nytt i stället för att säga att man någon gång ska göra det och det. Det blir liksom mer absolut vid ett sådant här tillfälle.
Men vad ska man tänka på för att ha störst chans att klara av sina nya mål och löften?

100% Engagerad.

Har du någonsin funderat på varför somliga lyckas hålla sina nyårslöften, medan andra misslyckas väldigt snabbt? Det hela handlar om engagemang. Det räcker inte att tala om att man ska ändra på sig eller göra något, man måste även engagera sig till 100% och se till att det händer något.

När du väl bestämt dig för något, sätt dig då ner och gör en realistisk planering, och skriv ner vad och hur du ska göra det. Ett bra sätt att hålla dig själv ansvarig för att det ska hända något, är att skriva ett kontrakt med dig själv. Det har visat sig att det är svårare att bryta löftet till dig själv om man gör det.

Ett sätt att få ännu större chans att klara sin uppgift är att göra sig själv ekonomiskt ansvarig för hur det går. Det har visat sig att om du sätter upp en regel för dig själv att du t.ex. ska betala pengar till någon eller något om du inte genomför ditt löfte, fördubblar din chans att klara av det.Sätt SMARTa mål.
Ett av skälen till att många inte genomför sina nyårslöften är att de är allt för generella och inte specifika nog. Om du t.ex. sätter upp ett nyårslöfte att du ska “gå ner lite i vikt”, så kommer du inte komma långt.

Sätt SMARTa mål.

Det första steget för att ändra på t.ex. ett beteende är att förstå vad det är du vill ändra på. Det bästa sättet att bli 100% införstådd om vad ditt nyårslöfte är, är att se till att sätta upp mål som följer SMART-tänket.
Bokstäverna i SMART står för:

S = Specific. Ditt mål måste vara specifikt nog. I stället för att säga att du ska gå ner lite i vikt, kan du i stället bestämma att du ska gå ner 7 kg. Är inte ditt mål specifikt nog, kommer du aldrig veta vad du siktar mot, och aldrig veta när du nått fram till ditt mål.

M = Measurable. Ditt mål måste vara direkt mätbart. Du kan dela upp målet i mindre delmål efter vägen men det måste vara mätbart för att du ska veta exakt vad du vill och veta att du är på väg dit.

A = Attainable. Är ditt mål möjligt överhuvudtaget? Har du pengar nog för att genomföra det? Har du tiden som behövs för att du ska genomföra det? Det är inget fel i att sätta upp väldigt höga mål, och sikta på stjärnorna. Men det hela måste ändå vara möjligt för att du ska kunna ge allt som krävs för att nå dit.

R = Relevant. Är ditt mål relevant för dig? Vill du verkligen driva ett stort företag, bli berömd, eller springa ett maraton? Fundera på varför du verkligen vill klara ditt mål. Om du inte innerst inne vill det till 100%, så kommer du få svårt att motivera dig när det börjar ta emot lite efter vägen.

T = Timely. Tid är pengar. Tid är det viktigaste och mest värdefulla vi har. Se till att du inte slösar bort en massa tid på onödiga saker. Sätt upp ett kart slutdatum då du ska ha klarat av ditt nyårslöfte. Om man inte gör det, är det lätt hänt att man efter vägen omedvetet börjar skjuta målet framför sig, längre och längre in i framtiden. Till slut blir det ännu ett icke avklarat nyårslöfte som man helst bara glömmer bort.
Sätt ett datum då du ska ha klarat av ditt mål, och rubba inte på det. Börjar tiden bli knapp på slutet, se till att pressa dig då lite extra för att du ska klara av det på utsatt tid.

Börja smått.

Vi kan inse direkt att det är ganska svårt att ändra på sina vanor som man haft en längre tid. Alla som försökt ändra sina vanor/ovanor har nog misslyckats minst en gång tidigare. Ofta beror det på att deras mål varit för stora.
Börja därför lite mindre och om du klarar av det, kan du sätta upp ett större mål efter det. Det är bättre att man får med sig en rad med lite mindre segrar efter vägen, än att gång efter gång misslyckas med sitt mål. Försök få med dig så många positiva minnen och associationer som är förknippade med din förändring som möjligt efter vägen.

Hitta en ansvarspartner.

Många håller sina nyårslöften för sig själva eftersom de är rädda för att misslyckas inför andra. Men det kan ha en väldigt positiv inverkan på hur du lyckas med ditt mål, om du berättar för andra vad du vill göra. På så sätt sätter du lite mer press på dig själv att verkligen genomföra det som krävs av dig. Hitta någon som hjälper dig att hålla koll på dig efter vägen, och som inte går med på att sänka målet eller ge med sig när det börjar kännas lite tungt för dig. Din så kallade ansvarspartner ska kunna motivera dig när du behöver det, och även berömma dig när du jobbar på bra. Det viktiga är att den personen inte går med på att du ska lägga ner ditt mål när du känner att det blir för jobbigt, för det tillfället kommer komma.

Med hjälp av dessa 4 punkter kommer du kunna sätta upp nyårslöften som du har lättare för att hålla fast vid och klara av. Nu när det bara är några dagar kvar till nyårsafton, sätt dig ner och gör en lista på vad just du skulle vilja klara av eller förändra under nästa år. Låt dessa 4 punkter hjälpa dig att våga se till att klara av det du alltid drömt om.

Ha ett gott nytt år på er alla.

Inlägget 4 hemligheter för att sätta upp nyårslöften som fastnar dök först upp på Peter Ahlgren.

23 December 2018

ABOUT RaspEX OSMC
RaspEX OSMC Build 181223 is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and a Raspberry Pi 2 Model B. OSMC is based on Debian and Kodi Media Center. In RaspEX OSMC I’ve added the LXDE Desktop with many useful applications such as Wicd and NetworkManager. Makes it easy to configure your wireless network. I’ve also upgraded OSMC to a BETA version (Kodi 18 Leia), which makes it possible to include useful addons such as Netflix, Plex and Amazon Video. Which I’ve done. Study all included packages in RaspEX OSMC.

About OSMC (short for Open Source Media Center) and the difference between RaspEX OSMC and OSMC original
OSMC is based on Debian and Kodi Media Center. It is an embedded, minimal, self updating Linux distributing which ships a Kodi front-end for a variety of devices. The project was founded by Sam Nazarko in 2014 and is maintained by a group of volunteers in their spare time. OSMC can be downloaded for free for all supported platforms on their official Download page. So OSMC has no real Linux Desktop. After the boot process and some configurations are ready you will end up directly in Kodi. Running RaspEX OSMC you will immediately end up at LightDM‘s login page – see below how it will look. From there you can log in to the LXDE Desktop as the ordinary user osmc or as root. Passwords: osmc/root. As user osmc you can alternatively log in directly to Kodi 18. After the first boot you should, however, chose to log in to the LXDE Desktop and use Wicd and/or NetworkManager for configuring your network connection. The big difference between OSMC and RaspEX OSMC is that Kodi 18 Leia is pre-installed in RaspEX OSMC together with some really useful addons (Netflix, Plex and Amazon Video). Those addons need Widevine to run. While you are logged in to the LXDE Desktop you can use Synaptic Package Manager to install all extra packages you may need. Since OSMC/RaspEX OSMC is based on Debian you’ll have about 30000 packages to chose between.

RaspEX OSMC performance
RaspEX OSMC is a very fast and responsive Rpi system. Much due to very low memory (RAM) usage. About 100 MB as this screenshot shows. I’ve said that RaspEX LXDE Build 181015 is very fast. RaspEX OSMC is even faster especially if you use the new Raspberry Pi 3 Model B+ to run it. The video and sound quality is also very very good. Even while running RaspEX OSMC on big TV screens. I.e. you can really enjoy Netflix and YouTube running on your Rpi mini computer!

SCREENSHOTS
1. Running Kodi – animated gif
2. The LXDE Desktop logged in as osmc
3. The LXDE Desktop logged in as root
4. Wicd running before entering Kodi
5. Netflix running showing very good video quality – 1
6. Netflix running showing very good video quality – 2
7. YouTube running showing very good video quality
8. Choosing video addons in Kodi

READ MORE…

21 December 2018

19 December 2018

QmlBook gets CI/CD

Från Johan Thelin 19 December 2018 20:20

Christmas is coming and a long and exciting fall is coming to and end. One of my projects during this fall has been to update the QmlBook. This was made possible by The Qt Company who generously stepped in and sponsored my work on this – thank you all!

I’ve worked away during the fall adding a whole bunch of new contents and the documentation people over at The Qt Company has joined in and helped with a language review. One frustrating aspect of the QmlBook project has unfortunately been that the CI/CD system has been broken for a very long time. This means that even the small typo fixes made over the past months has not made it beyond the source git repository.

All this changed tonight! After fighting with Travis, trying to understand why things around Sphinx Docs has broken, realizing that Travis has quirks – as has the old QmlBook deployment setup, I could finally merge pull request #221 – Implementing CI/CD (and then fiddled around with the last quirks). Big thanks to my co-author, Jürgen Bocklage-Ryannel, who reviewed and helped me through this.

To celebrate this, I took the liberty of changing the style of the page. This way, you will recognize that you are browsing the new, updated QmlBook.

There were unfortunately a few sacrifices made during this transition. We lost support for generating QtHelp (it can most likely be fixed) and we dropped support for translations during a transitional period. There is a plan for both translations and different parallel versions of the book. The idea is to tune each version of the book to a specific Qt version.

To sum things up: expect broken links. Expect missing contents. But know that the contents is up-to-date!

Now – go enjoy Christmas! God Jul på er alla!

18 December 2018

About ChromX
I have compiled Chromium OS from source for the third time. Chromium OS is an open-source project that aims to build an operating system that provides a fast, simple, and more secure computing experience for people who spend most of their time on the web. My Chromium OS Build 181218 is for all 64 bit “normal” Desktop computers and laptops. If you have unusual hardware you could check out ArnoldTheBat’s special Chromium OS builds.

How do I run Chromium OS?
Normally you run Chromium OS from a USB stick, but the system can also be installed to hard drive. Could be useful if you want to bring new life to an old computer. Be aware of the fact that Chromium OS can’t be installed together with other Linux systems (or any other OS). It will “take” the whole disk.

The difference between Chromium OS and Google Chrome OS
Chromium OS is the open source project, used primarily by developers, with code that is available for anyone to checkout, modify, and build. Google Chrome OS is the Google product that OEMs ship on Chromebooks for general consumer use.

SCREENSHOTS
The new Desktop – first screen
ChromX running YouTube
Adding new languages
Accessibility possibilities

READ MORE…

17 December 2018

Saker som sociala medier och epost och liknande saker på internet tenderar att ta mer och mer tid från oss. Tid som vi kan lägga på mycket bättre saker. Tid är det mest värdefulla vi har. Allt annat kan man få tillbaka om man blir av med det, pengar, saker, och annat. Men just tid är omöjligt att få tillbaka när vi blivit av med det.

Enligt statistiken lägger vi sammanlagt mellan 5 och 6 år på sociala medier under vår livstid. Det är mycket möjligt att det blir ännu mer, eftersom användandet av mobila plattformar och sociala medier bara ökar för varje år.

Men nog om dessa tråkiga siffror nu. Vi kan nog alla hålla med om att vi lägger lite för mycket tid varje dag på våra kära sociala medier och att kolla eposten hela tiden, eller hur? Åtminstone om man är egen företagare som arbetar framför datorn, blir all denna tid lätt ganska kostsam. 

Här kommer 7 enkla tips om hur man blir mer produktiv:

1. Sätt klara mål varje vecka – och varje morgon – som du vill arbeta på.

Se över dina mål VARJE morgon, och skriv ner de tre viktigaste sakerna som behöver göras den dagen på en post-it lapp. Det ger dig ett skäl att vara mer fokuserad. Ett skäl till att dra ner på bortkastad tid som att vara på sociala medier, och det ger ett speciellt skäl att kunna säga Nej till andra personer när du behöver det.

2. Sköt alla privata telefonsamtal, epost och social medier utanför arbetstiden. 

Det betyder att du bara får sköta dom sakerna antingen före arbetstid, efter arbetstid, eller på en planerad paus under arbetsdagen. Det här kan verka lite hårt, men det hjälper dig att sluta skjuta upp viktiga saker, och att slösa värdefull arbetstid på onödiga saker.

3. Ha en uppsatt plan för sociala medier, och följ den.

Ett exempel för t.ex. LinkedIn kan vara att varje dag  ska man gilla minst en sak, dela minst en sak, och göra ett inlägg som promotar någonting som hjälper ditt företag framåt. Man kan lägga upp liknande planer för alla de andra sociala medierna med. Man arbetar sig systematiskt genom sitt upplägg och gör så att sina profiler på de olika medierna arbetar för att föra ditt företag framåt. Att ha en planering gör även att du vet när du är klar på medierna, och när du ska sluta vara på dom.

4. Använd en timer för att hantera din tid på eposten och sociala medier.

Det finns gott om olika timers och klockor på internet som man kan använda sig av, och du har säkert en på din telefon med. Använd dig av dessa om du gör något privat på sociala medierna på en rast under din arbetsdag. Detta kommer hindra dig från att tappa bort tiden på onödiga saker.

5. Sätt upp speciella tider då du tar itu med epost och sociala medier som handlar om ditt arbete.

Som exempel brukar jag kolla min epost 2 gånger per dag. 20-30 minuter till epost först under arbetsdagen, och 20-30 minuter på slutet av arbetsdagen. Om man behöver mer tid, lägger man bara till 10 minuter på timern. Om det skulle behövas ännu mer tid, gör man en snabb kontroll om det är något brådskande, som t.ex. support för kunder, och svarar på det. Efter det får allt annat vänta till nästa planerade tid för eposten.

På måndagarna kan man lägga lite mer tid till eposten, för att hinna med att vara på allt som kommit in under helgen.

När det gäller sociala medier, kannan lägga 20 minuter på det innan man kollar eposten på morgonen, och ca 10 minuter för en snabb koll efter lunch.

6. Hantera din epost i den ordningen du fått den.

Plocka inte dina favorit- eller enkla meddelanden först. Det som händer när vi plockar de enkla eller mest intressanta epost-meddelandena först, hamnar vi alltid i tidspress när vi ska ta itu med de viktiga eller brådskande sakerna som kommit i vår inbox efteråt. Och ganska ofta försvinner de där viktiga meddelandena i mängden.

7. Försök att bara hantera varje epost en gång.

Vartefter du läser varje meddelande som kommit till din inbox, bestäm dig då för vad du ska göra med det, Läsa det, Radera det, Printa det, Skicka det vidare, Arkivera det, Svara på det, osv. Gör det du beslutar dig för på en gång. Om du inte kan göra det just nu, sätt då en påminnelse om att du ska återvända till det. På det här sättet håller du din inbox ren och under kontroll.

Om vi inte har disciplin och regler för hur vi ska hantera eposten och våra sociala medier, kommer vi slösa bort värdefull tid. Tid som vi i stället kunde lägga på viktigare saker som t.ex. få varat företag att växa. Genom de enkla reglerna jag gav förslag på kan du fokusera på viktigare saker och mål.

Regler är ju till för att brytas. Självklart bör du sätta upp egna regler som passar för just dig. Kanske du har ett mer krävande arbete, och behöver ha en extra paus under dagen då du låter hjärnan vila lite genom att titta vad dina vänner har lagt upp på facebook. Det viktiga är att du har någon typ av regler, annars är det väldigt lätt hänt att du lägger mer tid än vad du tror på sociala medier.

Vad har du för regler för ditt surfande och liknande? Har du några tips på hur du ökar ditt fokus under arbetsdagen som du kan dela med dig av?

Inlägget 7 enkla sätt att bli mer fokuserad, och spendera mindre tid på sociala medier dök först upp på Peter Ahlgren.

12 December 2018

Livet som egen företagare är lite annorlunda än vad det är för gemene man. Vissa saker lär man sig ganska snabbt genom misstag man gör efter vägen. Lärdomar som man inte bara har nytta av som företagare, utan även i livet överlag.

Här kommer 20 små korta lärdomar man fått lära sig av:

 1. Lyssna på andra, men lita på dig själv.
  Det är väldigt många som har mycket att säga om hur man borde göra saker och ting. Personer som inte själva har erfarenhet av att driva ett företag, men som ändå tycker sig vara experter på hur man ska göra saker. Tipset här är att lyssna och ta in vad dessa personer har att säga, men lära sig att sålla bland informationen, och lita på sin egen magkänsla.
 2. Vänta inte på perfektion.
  Vänta inte på det perfekta tillfället, eller på att det du gör är helt perfekt. Det perfekta tillfället kanske aldrig kommer, och då har du missat många chanser efter vägen. Försök lära dig så mycket du kan efter vägen, och förbättra efter hand. Kör igång tidigt, och förbättra efter hand. En missad chans kommer sällan tillbaka.
 3. Fokusera på dina mål.
  Lita på dina drömmar och uppsatta mål. Försök filtrera bort allt störande brus och ha kvar fokus på ditt mål. Sänk inte dina målsättningar efter hand när det tar emot, utan försök jobba hårdare på att nå dom i stället. Sänkta mål medför sänkta resultat. Våga sikta högt, kanske till och med högra än du först vågat drömma om att du klarar av, och behåll fokus där. Jobba sedan hårt på att komma dit. Inget är omöjligt!
 4. Ibland tar saker längre tid än du tror.
  En del saker tar tid. Speciellt när det gäller att utveckla ett lönande företag. Men tappa inte fokus och drivet. Så länge som du behåller fokus och varje dag tar små små kliv i rätt riktning, kommer du snart häpnas av hur långt du tagit dig.
 5. Ha ett öppet sinne.
  Återigen lite på dig själv och ha fokus på målet, men ha även ett öppet sinne, och var beredd på att lära dig nya saker och tillvägagångssätt efter vägen. Du kan få tips eller se hur andra gör saker, som gör att du helt plötsligt kommer på att det är mycket effektivare att göra vissa saker på ett annat sätt. Har du ett öppet sinne, kommer du lära dig saker om dig själv efter vägen som du inte hade en aning om innan.
 6. Planera, och justera ofta.
  Gör en ordentlig plan för närmaste året, månaden, veckan, men var beredd på att justera planen efter vägen om det behövs. Saker och ting kommer i vägen eller ändras efter vägen. Försök hålla kvar dina drömmar och mål, men justera vägen dit efter hur livet ändrar sig.
 7. Lär dig hur du arbetar/fungerar bäst.
  Strunta i hur andra lägger upp sin arbetsdag. Planera dagen efter hur du fungerar bäst. Du kanske fungerar bäst tidigt på morgonen innan resten av familjen vaknar, eller du kanske behöver lite längre uppstartstid på morgon och arbetar som allra bäst efter lunchen. Lägg upp din dag efter hur just DU fungerar som allra bäst, bara du får gjort det som krävs för att ta dig närmare ditt mål.
 8. Sök efter den enkla och effektiva vägen.
  Gör inte saker svårare än de behöver vara. Man behöver inte göra saker så som alla andra tycker man ska göra dom. Vet du något enklare sätt, så gör det då så, bara det blir ett bra resultat i slutänden. Du kanske inte behöver göra vissa saker alls? Kanske det blir effektivare gjort att betala en visuell assistent som gör de repetitiva och tidskrävande sakerna.
 9. Fråga efter hjälp.
  Även om man är en egenföretagare behöver man inte klara allt själv. Var inte rädd för att be om hjälp ibland. Man får mer gjort, och ibland även med bättre resultat.
 10. Var inte rädd för at betala för hjälp.
  Man behöver inte göra allt själv för att spara på utgifterna. Det kan vara mycket värt att betala en virtuell assistent som gör de enkla uppgifterna som tar mycket tid från dig. Du får mer tid till annat som kan vara viktigare, och som utvecklar ditt företag och på sikt genererar större inkomst. Ofta är det så att det faktiskt kostar pengar att tjäna pengar.
 11. Var en bra chef till dig själv.
  Ibland är det lätt att omedvetet dra nytta av sin egen rädsla och snällhet för att slippa göra saker som tar emot. Tänk till ibland hur en (bra) chef hade sagt till dig att göra även de saker som inte känns så roliga. Var lite tuff mot dig själv, men var även en chef som bedömer och belönar dig själv när du gör något bra.
 12. Ta tid till ha roligt.
  Se till att ha roligt på vägen till målet. Om man inte belönar sig för det man gör utan bara gräver ner sig i arbetet och kör på, kommer du snart börja hata det du håller på med och hitta på svepskäl till varför du inte ska fortsätta.
  Får du klart med en ny kund, bjud dig själv på en lite finare lunch på restaurang. Får du mer gjort under veckan än vad du planerat, hitta på något roligt på helgen med familjen eller vännerna. Bjud ut en kund på någon rolig sak i veckan.
 13. Kom ihåg att du kommer först.
  Om du ber ombedd att göra något för någon annan, väg det då först med dina egna prioriteringar och sysslor innan du automatiskt tackar ja.
 14. Låt saker vara.
  Ibland blir faktiskt jobbiga saker bättre av att låta dom vara ett tag. Ofta fixar sig problem av sig självt om man bara låter de vara ett tag. Men gör inte detta med något som är väldigt viktigt, de kan behövas tas om hand på en gång i stället.
 15. Ibland måste man stanna upp för att kunna ta sig framåt.
  Om man känner sig som man har fastnat, känner sig frustrerad eller överväldigad, kan det bästa vara att stanna upp med vad man håller på med och pusta ut ett tag. Ta en paus och gå ut i skogen på en promenad, eller sätt dig och läs en bok ett tag. Ta en paus och ladda om batterierna, så kommer du troligen på en lösning för problemen.
 16. Hantera dina störningsmoment.
  Bara för att du blir avbruten i det du håller på med, behöver inte betyda att det är viktigt. Det kan vara brådskande – men för vem? Vad händer med dina prioriteringar om du svarar och byter syssla. Behöver du svara på det där emailet eller samtalet just nu? Kan inte någon annan göra det där som kom upp?
 17. Välj dina egna regler.
  En av fördelarna med att arbete för sig själv är att man får sätta sina egna regler. Tänk efter vad som är viktigt för dig själv, och sätt upp regler efter det. Ifrågasätt allt som inte gör dig lycklig – du kanske behöver sätta upp lite nya regler om det?
 18. Kom ihåg att du är en förebild.
  Varesig det är inför din klient eller dina barn, hur du sköter och hanterar ditt liv och ditt företag signalerar inte bara hur viktiga DE är för dig, utan också hur viktig du tycker att du själv är. Vi lär folk hur vi de ska vara mot oss, men som en förebild, visar vi även våra klienter och våra barn hur de ska vara mot sig själva med.
 19. Lär dig att säga Nej.
  Det är viktigt att man lär sig hur man säger nej utan att få dåligt samvete. Både till dig själv och till andra.
 20. När du vet vad som behöver göras, vänta inte, bestäm dig och gör det.
  Själva handlingen kan komma sedan, men utan ett beslut slösar du bara med tid och energi. Saker och ting blir ofta bara jobbigare och svårare ju längre vi väntar, och du riskerar att missa många bra möjligheter som dyker upp. Du kan behöva tid för att bygga upp energi och styrka för att göra något särskilt, men det ska inte hindra dig att ta snabba och bra beslut.

Det här är några lärdomar som man lär sig när man är egenföretagare. De flesta lärdomarna har man även väldigt stor nytta av i det vanliga livet.
Vilka andra lärdomar har du fått lära dig i ditt liv?
Skriv gärna en kommentar, så alla andra kan lära sig av dom med.

Inlägget 20 Korta men värdefulla lärdomar om livet dök först upp på Peter Ahlgren.

8 December 2018

Sawing black oak 360 4K 50p

Från Svendus Blog 8 December 2018 11:27

This is a rather long 43 minutes Video Cutting a 350 year old oak tree that was found in a moss when digging drainage, the log are extremely heavy and our small tractor could not lift the log when the log was appended to 3 meters in length

please read more in the descriptions below:

00:20 Cutting the log in 3 meter length

01:16 Trying to lift the 3 meter log with the front loader

02:33 Too heavy 800kg so we just roll it around

03:12 Preparing to cut on the ground with the Sunday sawmill

05:43 Ready for the first cut fastening the log with the pegs

06:24 Starting the 95 cc Chainsaw 28 tum chainsaw bar

06:40 fine adjusting the mill height not to cut in the ground

07:43 First cut done now we can lift the log and turn it over

08:10 The log are rolled over on two 2tum rules to lift it up

08:23 Cleaning the dirty logs with a high pressure water washer

10:08 Finished water cleaning

10:29 Transporting the short end to the SNIK sawmill

11:08 Loading the log on the SNIK sawmill

13:38 This is a two man job but can be done single handed

15:23 The log must be sown so the saw can pass

17:58 Cutting the short end log

21:51 Preparing to cut the heavy 3meter log

22:48 Cutting off the 3 meter log in the middle

24:03 The log are now in two logs and possible to handle

24:54 Removing the Sunday sawmill

25:35 Transporting the log with the Log Elefant

27:04 400 kg 882 pounds on two wheels

28:02 Two man job done single handed

30:33 The log now clamped and ready to cut on the sawmill

30:56 Sawing the log in normal video speed on the SNIK sawmill

43:18 Thank you for watching

NEWS 181208 ABOUT ExTiX Deepin 19.0
I’ve released a new version of ExTiX Deepin today with Calamares 3.2.2 and kernel 4.20.0-rc4-exton. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. All packages have been updated to the latest available version as of today. Study all installed packages in ExTiX Deepin Build 181208. ExTiX is based on Debian and Ubuntu 18.10.

About ExTiX 19.0 with the Deepin 15.5 Desktop
I’ve made a new extra version of ExTiX with Deepin 15.5 Desktop (made in China!). Deepin is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. Only a minimum of packages are installed in ExTiX Deepin. You can of course install all packages you want. Even while running ExTiX Deepin live. I.e. from a DVD or USB stick. Study all installed packages in ExTiX Deepin. Note that also Kodi 18 RC2 Leia is pre-installed with some video add-ons. Kodi (formerly XBMC) is a free and open-sourcemedia player software application developed by the XBMC Foundation. It allows users to play and view most streaming media, such as videos, music, podcasts, and videos from the Internet, as well as all common digital media files from local and network storage mediacite from Wikipedia.

ABOUT ExTiX
All five ExTiX systems are based on Ubuntu and Debian.

The Ultimate Linux System
I’ve called my different versions of ExTiX The Ultimate Linux System for many years by now. As regards ExTiX 19.0 Deepin I feel it’s especially justified. Everything just works.

Refracta Tools
While running ExTiX Deepin 19.0 live or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. A ten year child can do it!

Used KERNEL

My special kernel 4.20.0-rc4-exton corresponding Kernel.org’s kernel 4.20-rc4.

What’s new in Linux kernel 4.20?

Why two versions of ExTiX Deepin?

The thing is that the packages grub-pc and grub-efi-amd64 can’t be installed at the same time. To be able to use Calamares Installer on non-efi computers grub-pc has to be installed. ExTiX Deepin 18.8 Build 180815 is for non UEFI-enabled computers.

SCREENSHOTS
1. ExTiX Deepin 15.5 Desktop
2. ExTiX Deepin being installed in VirtualBox using Refracta Installer
3. ExTiX Deepin (NON-UEFI) Build 180815 being installed in VirtualBox using Calamares Installer
4. ExTiX Deepin running Refracta snapshot
5. ExTiX Deepin running in VMware
6. ExTiX Deepin running the Refracta Installer
6. ExTiX Deepin login screen (LightDM)
8. Movie showing how to enable Window effects
9. A small movie made with Deepin Screen Recorder
10. Kodi 18.0 running in ExTiX 19.0
11. ExTiX boot screen when running live
12. ExTiX boot screen when running from hard drive

Deepin Screen Recorder
In ExTiX Deepin you can record everything you do. Watch this small video. Or a video when I’ve started Calamares Installer.

READ MORE…

7 December 2018

Du kan få allt du vill i livet

Från Peter Ahlgren 7 December 2018 15:07

Visste du att du kan få allt du önskar dig i livet? Ok, kanske inte exakt vad som helst, men allt som är rimligt, och lite till.

Under de senaste åren har det pratats mycket om den så kallade “Attraktionslagen”. Det har skrivits ett stort antal böcker om den, och även spelats in några filmer om den.

Attraktionslagen handlar om att man drar till sig de saker eller händelser som är på samma frekvens som frekvensen man hela tiden utsänder. Dvs du får det som du tänker och manifesterar.

Nu tänker jag inte göra en hel genomgång om hur man ska bära sig åt för att få allt man önskar sig i livet, det får bli i ett annat längre inlägg eller en video.

Jag har nu i stället sammanställt en liten kort guide med 10 steg till att få allt man vill i livet.

Du får den helt gratis genom att fylla i formuläret här nedanför.

Inlägget Du kan få allt du vill i livet dök först upp på Peter Ahlgren.

6 December 2018

NEWS 181206: FedEX Rpi3 for Raspberry Pi 3 Model B and Model B+ is a “remaster” of the Fedora Project’s Fedora 29 build for ARM

The Raspberry Pi is a credit card-sized ARM based single board computer (SBC). Fedora supports the the Raspberry Pi Model B versions 2 and 3 in all current Fedora releases, the 3+ is supported in Fedora 29 without any requirement of third party kernels or scripts to adjust official images.

FAQ
The documentation on Fedora Project ARM includes a Frequently Asked Questions (FAQ) about what is supported and what isn’t.

Why a remaster of the original Fedora 29 image?
The original Fedora 29 system uses the Gnome desktop. Since the Raspberry Pi 3 computer only has 1GB RAM Gnome is way to “heavy” to run smoothly. I have therefore in my remaster FedEX removed most of the Gnome applications and replaced the Gnome desktop environment with LXDE. LXDE, which stands for Lightweight X11 Desktop Environment, is a desktop environment which is lightweight and fast. It is designed to be user friendly and slim, while keeping the resource usage low. LXDE uses less RAM and less CPU while being a feature rich desktop environment. Furthermore I have “blacklisted” newer kernels than the one installed now, which is 4.18.16-300-fc29. Using newer Fedora kernels you won’t have a Wifi connection no matter what you do.

Study all installed packages in FedEX…

FedEX PERFORMANCE
Despite using LXDE the FedEX system is not very fast. When running YouTube in Firefox you’ll even have to be a bit patient. For some unknown reason the system performs slightly better when logged in as root. The original Fedora 29 Rpi 3 system has the same problem. If you want to run a real fast system on your Rpi 3 Model B+ computer you should go for RaspEX with BunsenLabs Build 181010 or RaspEX with LXDE Build 181022. A member on raspex.exton.se wrote this “review” the other day: In three days I´ve tried out different Linux distros on a laptop and on my rpi3b, “pure Ubuntu”, Kali, RaspArch, Arch and yours. Finally it feels right on my Rpi with RaspEX, easy to install and with only “2 problems” you get 9/10 (rootfs.sh and no_pubkey). After spending like 14 hours yesterday trying to install Arch on a HP-laptop, with both manual tutorial and some git-hub-pro-script, failing Big Time, this was a relief. Took me like 15min. Kali + HP = nice. RPI + RaspEX = love!

WHO SHOULD RUN FedEX Rpi3/Fedora 29 for Raspberry Pi 3?

My answer: The system fits the “advanced” Linux user/enthusiast, who would be willing to run an occasional command from time to time.

Compatibility :: December 2018
Unfortunately not all systems made for Raspberry Pi 3 and 2 will run on the new Raspberry Pi 3 Model B+ computer. They need to be upgraded with a new kernel. I therefore have to upgrade the systems I distribute. I.e. RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspEX BunsenLabs, RaspAnd Marshmallow, RaspAnd Nougat 7.1.2, RaspAnd Oreo 8.1, EXTON OpSuS Rpi, FedEX Rpi3 and RaspArch. I have until now (181126) upgraded RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspArch, EXTON OpSuS Rpi, FedEX Rpi3 and RaspAnd Oreo 8.1. Read about the new Raspberry Pi 3 Model B+…

SCREENSHOTS
FedEX’s LXDE Desktop
DNF running
Firefox and Conky running

READ MORE…

30 November 2018

Ställ in dig för framgång

Från Peter Ahlgren 30 November 2018 13:42

Ibland är det lätt att tro att andra är födda med mer tur än en själv, och att en del personer är födda med förmågan att lyckas med allt de tar sig in på. Speciellt om man själv har haft en tendens att misslyckats med det mesta man försökt sig på. Men som tur är så är det inte så att alla andra har fått en livslång prenumeration på tur i doppresent, samtidigt som en själv dragit den eviga nitlotten. Det är faktiskt helt upp till var och en om man ska lyckas med det man tar sig till med i livet.

Det handlar väldigt mycket om ens attityd, tänkande och motivation.

Man måste ha inställningen att allt är möjligt, och att man kan lyckas, bara man vill. Om man ger sig in i något med inställningen att man säkert kommer misslyckas som vanligt, så kommer man garanterat just misslyckas, som vanligt. Är man redan innan inställd på att man kommer lyckas, så är chansen stor att man faktiskt kommer lyckas med.
Ser man på många av de mest framgångsrika personerna genom tiderna, både inom företagande, entreprenörskap, sport eller vilket område som helst, så har de alla haft väldigt bra självförtroende. Och de har alla hela tiden vetat om att de ska lyckas, och inte sett hinder på vägen. Ett väldigt bra exempel på det är vår skidkung Gunde Svan. Han har alltid levt efter sitt talesätt att “Inget är omöjligt”, och han har ju lyckats väldigt bra med det mesta han gett sin på.

Toppen av ett isberg

När man studerar andra som lyckats bra och blivit framgångsrika, är det lätt hänt att man blir lite förblindad, och undrar hur de lyckats nå sån framgång på en gång. Men oftast är det så att det bara är toppen av isberget man ser. När man tittar på ett isberg ute till havs, så är det bara ca 10% av isberget man ser ovanför ytan. Resten är under vattnet, och därför omöjligt för oss att se.
Det fungerar likadant med framgång. Ofta har den personen som nått framgången fått kämpa och arbetat betydligt mer än vad vi kan se, för att lyckats komma dit. Precis som med isberget, så ser vi inte det mesta av allt arbete som krävts för att komma dit personen är idag.
Ska man nå framgång inom något område får man vara beredd att kämpa. Ofta betydligt mer än vad man först tror. Är man inte beredd att göra det, kan man glömma att bli riktigt framgångsrik. Lyckas någon bli framgångsrik inom något område utan att kämpa för det, dvs mest på tur, så brukar inte framgångarna bli speciellt långvariga.

Livet är som en sinuskurva

Även om man lyckats med något stort, så får man vara beredd på att livet och framgångarna går upp och ner. Så är det med allt i livet. Livet går som en sinuskurva. Upp och ner, upp och ner, osv.
När det går lite ner efter att ha varit på en topp, så får man inte misströsta och tro att all framgång är förbi. Man får helt enkelt vara beredd att jobba lite hårdare en tid, så kommer det att vända uppåt igen.
Det är vid sådana här tillfällen man inte ska se sitt resultat för kortfattat. Man får försöka se sitt resultat under en längre tid, kanske ett års tid, beroende på vad det är man sysslar med. Även om resultatet tidvis går lite upp och ner, så ska man ändå se ett uppåtgående resultat om man ser till hela året sett.

Våga utmana dig själv

För att inte fastna på samma plats hela livet, måste man hela tiden försöka utveckla sig själv. Helt enkelt försöka bli en bättre version av gårdagens du. Om man inte utvecklar sig själv, kommer man alltid få samma resultat.
Man kan försöka lära sig mer inom sitt område. Eller försöka utveckla sig själv och bli en bättre människa spirituellt eller på annat sätt mentalt. Man kan försöka bli mer fokuserad eller produktiv. Men måste dagligen våga utmana sig själv för att komma nånstans. Hela tiden bli ett bättre själv.

Man måste ta ansvar för sin egen framtid. Det är ingen annan som gör det.

Ta hand om dig själv, så kommer du ta bättre beslut. I dagens samhälle blir människorna mer och mer bekväma. VI tar bilen så fort vi ska ta oss nånstans, och vi sitter ofta stilla framför våra datorer hela dagarna.
Se till att ta hand om din kropp och din hjärna, så kommer du komma betydligt längre. Vi behöver daglig motion för att fungera som vi ska. Ta dig till gymmet några gånger per vecka, ta en promenad i stället för att ta bilen, stick ut och spring en kort tur några kvällar i veckan, så kommer du orka ge mer i ditt arbete för att bli framgångsrik.

Ät lite nyttigare. Börja meditera 10 minuter varje dag. Läs en utvecklande bok då och då. Du kommer märka att du borde orkar mer, och tar mycket bättre beslut.

Hjälp någon annan

Ser du någon annan som har problem att komma vidare, så ta dig lite tid att hjälpa den personen.
Man brukar säga att ju mer man ger, desto mer får man tillbaka. Det stämmer faktiskt. Även inom företagsvärlden.
Var mentor åt någon som vill lära sig det du nyss lärt dig. Ju mer man ser att du hjälper andra, desto mer kommer man vilja hjälpa dig när du har problem med något. Gå med i ett nätverk eller en mastermind-grupp, och dra nytta av varandras kunskap och framgång. För att få, måste man vara beredd att ge.

Ta in tips från de framgångsrika

Ta in tips och idéer från de som har lyckats före dig. Det finns ett skäl till att de är där de är idag. De har gjort sin hemläxa och jobbat hårt för att komma dit de är idag.

Några tips på vad de framgångsrika gör annorlunda:

1. Ha fasta rutiner. De som är riktigt framgångsrika har ofta väldigt fasta rutiner för hur allt ska göras. De har genom åren med hårt slit lärt sig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sedan har de lagt upp fasta rutiner hur allt ska göras, för att maximera resultatet av arbetet. Bestäm dig för hur saker ska göras, och följ sedan de rutinerna. Håll inte på och andra allt fram och tillbaka varje dag. Skriv gärna upp alla rutiner på papper eller i din journal, så är det lättare att följa dom. Ser du under en längre tid att det är något som inte fungerar riktigt som det ska, så kan du försöka hitta en bättre och mer effektiv rutin för hur just det ska utföras.

2. Coachning. Var inte rätt för att be om hjälp utav någon som är framgångsrik. Det finns många fördelar med att ha en coach eller en mentor. Du kan läsa mer om det i en annan artikel jag skrivit. Våga ta emot andras tips, och våga ta lärdom av vad de ser ur sin synvinkel. Även världens bästa sportutövare har en coach och tränare. Deras tränare eller coach är sällan bättre än vad de själva är, men de är kunniga och ser saker ur ett annat perspektiv, och kan därför komma med bra tips och idéer hur personen ska komma vidare och bli ännu bättre.

3. Ge inte upp. Det tar tid och mycket hårt arbete att bli riktigt framgångsrik inom något område. Tyvärr är det många som inte är beredda att ge allt och utföra allt slitgöra som krävs för att till slut komma dit man vill komma. Detta beror i många fall på det berömda isberget som jag skrev om tidigare. Man ser någon annan lyckas och bli framgångsrik, men man ser aldrig hur hårt den personen fått arbeta för att komma dit. För en åskådare kan det ofta se ut som att personen lyckades på en gång, och man tror att man själv kan lyckas lika snabbt och enkelt.
Ge inte upp, och kämpa på även när det tar emot. Det är ofta den som är beredd att kämpa hårdast och längst som till slut står på toppen som segrare.

4. Ta snabba beslut. Var beredd på att ta snabba beslut och anpassa därefter. Det är många som aldrig kommer igång eller kommer någonstans pga att de tar för långsamma beslut. De går i evigheter och ältar om de ska göra något eller satsa på något. En gemensam sak hos alla framgångsrika entreprenörer är att de alla tar väldigt snabba beslut. Självklart ska du inte ta alla möjliga sorters beslut åt alla håll. Sätt in ditt sikte på vart du vill, sätt upp en plan och rutiner för hur du ska komma dit, och ta snabba beslut efter vägen. Men kom alltid ihåg exakt vad det är du siktat in dig på som slutmål, och ta alltid snabba beslut som hjälper dig att ta dig framåt mot ditt mål.

Det här var lite tips och idéer om vad som krävs för att nå framgång. Var inte rädd för att drömma stort, och misstro aldrig din förmåga att komma dit. Som Gunde ofta sa, “Inget är omöjligt”.

Du kan, du vill och du SKA!

Inlägget Ställ in dig för framgång dök först upp på Peter Ahlgren.

26 November 2018

News 181126 about EXTON OpSuS Rpi
I’ve made a “remaster” of openSUSE’s Tumbleweed image for Raspberry Pi 3 with the XFCE Desktop and many other more or less necessary packages. Study the full package list.

The Raspberry Pi 3 is a credit-card sized computer that plugs into your TV and a keyboard. It’s a capable little PC which can be used for many of the things that your desktop PC does, like spreadsheets, word-processing and games. It also plays high-definition video.

Why a remaster of the original openSUSE image?
I did it mostly because it’s fun. My version has one big advantage though since you can enjoy sound. Good if you like YouTube for example. I’ve also added some “necessary” packages and prevented installations of all KDE packages. Watch this screenshot. KDE is way to heavy to run on the Rpi computer.

EXTON OpSuS Rpi Tumbleweed’s performance

The system is not very fast. When running YouTube in Firefox you’ll even have to be a bit patient. Especially if you don’t create a SWAP partition as I’ve described on the INFO site. With a SWAP partition the system will function better. It will still not be fast, but faster. For some unknown reason the system performs slightly better when logged in as root. The original openSUSE Rpi system has the same problem. If you want to run a real fast system on your Rpi 3 Model B+ computer you should go for RaspEX with BunsenLabs Build 181010 or RaspEX with LXDE Build 181022. A member on raspex.exton.se wrote this “review” the other day: In three days I´ve tried out different Linux distros on a laptop and on my rpi3b, “pure Ubuntu”, Kali, RaspArch, Arch and yours. Finally it feels right on my Rpi with RaspEX, easy to install and with only “2 problems” you get 9/10 (rootfs.sh and no_pubkey). After spending like 14 hours yesterday trying to install Arch on a HP-laptop, with both manual tutorial and some git-hub-pro-script, failing Big Time, this was a relief. Took me like 15min. Kali + HP = nice. RPI + RaspEX = love!

About openSUSE Tumbleweed

The Tumbleweed distribution is a pure rolling release version of openSUSE containing the latest stable versions of all software instead of relying on rigid periodic release cycles. The project does this for users that want the newest stable software.

WHO should run EXTON OpSuS Rpi/openSUSE?
My answer: The system fits the “advanced” Linux user/enthusiast, who would be willing to run an occasional command from time to time.

Compatibility :: November 2018

Unfortunately not all systems made for Raspberry Pi 3 and 2 will run on the new Raspberry Pi 3 Model B+ computer. They need to be upgraded with a new kernel. I therefore have to upgrade the systems I distribute. I.e. RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspEX BunsenLabs, RaspAnd Marshmallow, RaspAnd Nougat 7.1.2, RaspAnd Oreo 8.1, EXTON OpSuS Rpi and RaspArch. I have until now (181126) upgraded RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspArch, EXTON OpSuS Rpi and RaspAnd Oreo 8.1. Read about the new Raspberry Pi 3 Model B+…

SCREENSHOTS
The XFCE Desktop when logged in as the ordinary user live
The XFCE Desktop when logged in as root (superadmin)

READ MORE…

20 November 2018

raspex-16.04-opencpn-4.4.0-touchscreen-20160702-smallRaspEX – Build 181120 based on Ubuntu 18.04 LTS – with OpenCPN 4.8.8 (latest stable version released 181107) – especially made for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but it can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

OpenCPN is a free software (GPLv2) project to create a concise chart plotter and navigation software, for use underway or as a planning tool. OpenCPN is developed by a team of active sailors using real world conditions for program testing and refinement.

Replacement
This build (181120) replaces build 180331. Ubuntu has been upgraded to version 18.04 LTS and OpenCPN to version 4.8.8 – latest stable version released 181107. RaspEX Build 181120 is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

ABOUT RaspEX Build 181120
RaspEX is a Linux ARM system for Raspberry Pi 3 Model B, Model B+ and Pi 2 model B. It is based on Debian Stretch (Debian 9), Bionic Beaver (Ubuntu 18.04 LTS) and Linaro (Open Source software for ARM SoCs). In this new version (181120) I’ve installed OpenCPN 4.8.8 from source.

Read this OpenCPN Review….

Kernel
Kernel 4.14.80-v7 is used.

About SSH, PuTTY, Samba, VNC4Server and VNC Viewer

SSH, Samba and VNC4Server are pre-installed in RaspEX Build 181120. You need to install PuTTy and and VNC Viewer in your Windows system if you want to connect to RaspEX/Raspberry Pi 3/2 from Windows. (Please read the developers information about how to configure PuTTy and VNC Viewer).

The 7″ Touchscreen Monitor for Raspberry Pi
To my great joy also this version of RaspEX work together with the 7″ Touchscreen Monitor for Raspberry Pi “out of the box”.

Why shall I use RaspEX?

Eight Operating Systems are recommended by Raspberrypi.org. Among them Noobs, Raspbian (Debian Stretch) and Snappy Ubuntu Core. RaspEX is faster (“fast as lightning”), more useful and more fun to use. (In my opinion). One member at this site thought that running RaspEX (for Raspberry Pi 2 Model B) was like running Raspberry Pi on “steroids“. RaspEX Build 181022, 181010 (with BunsenLabs Desktop) and 181120 (current with OpenCPN) are of course even faster, especially if you run the systems on a Raspberry Pi 3 Model B+ computer.

SCREENSHOTS
1. RaspEX version 181120 running OpenCPN as the ordinary user raspex
2. RaspEX version 181120 running OpenCPN as root
3. OpenCPN 4.4.0 running on the 7″ Touchscreen Monitor for Raspberry Pi (old version OpenCPN)
4. OpenCPN 4.4.0 – Boston (old version OpenCPN)
5. OpenCPN World Map (old version of OpenCPN)
6. OpenCPN Florida – Cape Canaveral (old version of OpenCPN)
7. OpenCPN New York – Approaches to New York (old version of OpenCPN)
8. OpenCPN Stockholm Archipelago (old version of OpenCPN)

READ MORE….

Read about my Android-x86 Systems – Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Oreo, Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Oreo 8.1!

18 November 2018

Batch converting mixed files in Insta360 Studio for ONE X (Beta)
Note: batch stitching this way brings the stitching time down remarkable on a strong Computer.
“Use Hardware Encoder”
We have to leave this check box empty if checked it will produce Error

https://svendus.se/batch-convert-Insta360-Studio/

Video Editing for foss-gbg

Från Johan Thelin 18 November 2018 11:13

Editing videos for foss-gbg and foss-north has turned into something that I do on almost a montly basis. I’ve tried a few workflows, but landed in using kdenlive and, when needed, Audacity. I’m not a very advanced audio person, so if kdenlive would incorporate basic noise reduction and a compressor, I stay within one tool.

Before I describe the actual process, I want to mention something about the hardware involved. There are so many things that you can do when producing this type of contents. However, all the pieces that you add to the puzzle is another point of failure. The motto is KISS – Keep It Simple Stupid. Hence, we use a single video camera with an integrated microphone. This is either an action cam, or a JVC video camera. In most cases this just works. In some cases the person talking has a microphone and then we try to place the camera close to a speaker. It has happened that we’ve recorded someone whispering just by the camera…

As we don’t have a dedicated microphone for the speaker, we get an audio stream that includes the reaction of the audience. That is in my opinion a good thing. It captures the mood of the event. However, we also get quite a lot of background noise which is bad. For this, I rely on this workflow from Rich Bowen. Basically, I extract the audio stream from the recording, massage it in Audacity, and then re-introduce it.

I’ve found it easier to cut the video prior to fixing the audio. This usually means find the start and the end of the talk, but in some cases it is more complex. E.g. removing parts of the Q&A due to reasons, or cutting out a demo that makes no sense when watching the video.

Once in Audacity, I generally pick out a “silent” part of the recoding to learn a noise profile. I then apply a noise reduction effect to the entire recording. This commonly produces a somewhat distorted sound (like if spoken into a can), but the voice of the speaker comes across nicely. After that, I usually apply a compressor effect to balance the loud and quite parts better. I’ve noticed that speakers often start out with a loud voice, and then softens the voice during the talk. For such cases, the compressor helps. It also helps balancing the sound level during Q&A where the audience might be quite or loud compared to the speaker depending on the layout of the venue.

Once the video and audio are cut and filtered, we need some intro and exit screens. I create these using LibreOffice Impress. I have created a template for the title page with the title of the talk and the name of the speaker, followed by a slide with room for the sponsor logo. This has a white background as logos mix badly with the crazy yellow colour of foss-gbg. Finally there is an exit slide which just says foss-gbg.se. I then export the slides to pdf and use ImageMagick to create pngs from them. Since I’m lazy, I just produce huge pngs that I mogrify to the right size. The entire flow looks like this:

libreoffice --headless --convert-to pdf slides.odp 
convert -density 300 -depth 8 -quality 85 slides.pdf slides.png
mogrify -resize 1920x1080 slides*.png

The very last step of the process is to overlap the intro and exit screens with the start and end of the video in a good way. I mix this with fading the audio in and out. The trickiest is fading in, as it is nice to hear the first words of the speaker but you don’t want the noise from the audience. I’ve found that no matter what, you need to fade in the sound, even if the fade only lasts for a fraction of a second. Fading out is easy as things usually ends in an applause.

Then it is all about clicking render, remembering to change the name of the output file and uploading to the foss-gbg YouTube channel.

17 November 2018

This version (181117) is my seventh build of RaspArch
The first version is from 150414. The second is from 151107. The third is from 160312 specially made for Raspberry Pi 3 Model B. The fourth version is from 161205. The fifth version is from 171102. The sixth version is from 180402. This version (181117) is especially made for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but it can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

RaspArch is a “remaster” of Arch Linux ARM. The original compressed system is of 231 MB. After I have added the LXDE Desktop environment, PulseAudio, Firefox, Yaourt and Gimp the system increased a lot. RaspArch is a “ready-to-go” ARM system. It must be installed on a Raspberry Pi 3 Model B+, Raspberry Pi 3 Model B or Raspberry Pi 2 Model B computer.

Most important change in version 181117: Use Win32 Disk Imager
This version can be installed in Windows using Win32 Disk Imager or Etcher. Previous versions could only be installed when running a Linux system. Using Win32 Disk Imager has one disadvantage though. Only about 1GB can be used as data storage no matter which card you use. The system is of 3GB and the system partition of 4GB. If you use a card of 32GB about 28GB will be unused. Yesterday a member on this site wrote about how to get rid of the 1GB limit after Win32 Disk Imager or Etcher has been used:
– write the image with Win32 Disk Imager
– start up Ubuntu or another Linux system – you can also use a Linux Live CD/USB stick
– start GParted – screenshot before resizing
screenshot during resizing
– resize the DATA partition – screenshot after resizing
– done!
This screenshot shows that RaspArch now has about 25GB free storage.

WHO should run Arch Linux/RaspArch?
My answer: The system fits the “advanced” Linux user/enthusiast, who would be willing to run an occasional command from time to time.

BENEFITS of Arch Linux/RaspArch

“Cutting Edge”-software and speed. A member on this site recently wrote this about RaspArch: I’ve used Slackware, Debian, Gentoo, Ubuntu & Arch. I prefer Arch. Ubuntu is easier to install, Arch is easier to keep up to date. You do not go through big, painful, changes every year instead you just update, once in a while, make changes if instructed. Arch has most of the benefits of Gentoo without the pain of recompiling _everything_. When you do need to build a package in Arch its painless especially if you use one of the tools that support AUR (I like Yaourt). Arch avoids the politics of Debian and Ubuntu and delivers a great Linux distribution. RaspArch now brings these advantages to the Pi 2.

Study all installed packages in RaspArch…

SCREENSHOTS
Screenshot 1 of RaspArch’s Desktop
– YouTube running
Screenshot 2 of RaspArch’s Desktop – Wicd running
Screenshot 3 – Yaourt running (while installing Geany)
Screenshot 4 of RaspArch’s Desktop – logged in as root

READ MORE…

16 November 2018

Shot with an Insta360 ONE X

Från Svendus Blog 16 November 2018 08:45

Settings all auto custom 8000×4000 pixel 32 Megapixel Stitched in Insta360 Studio for ONE X (Beta)
www.svendus.se/onex-jpgtest/15 November 2018

We have been working on a 360 ”Video Virtual Tour”
from the yearly Mikaeli Market in Helsingborg Sweden
Click at the Preview image below.
The 360 video are H264 AVC Compressed hard
MPE6-4 3840 x 1920/30p (15 Mbps)Audio 96kbps
To make it able to stream properly on a 100 Mbit/s connection
NOTE: wait a little until the Video start if not it helps to klick on the respective thumbnail once again.
If you want to see the tour without video click the link below
https://svendus.se/mikaeli-marknad-2018/panorama/
or just right click the panorama and click
panorama without video

Videos linked together on Youtube below

14 November 2018

NEWS about ArchEX 181114
A new version of ArchEX is ready! In this new version, which I call ArchEX 2019, I have added the Deepin 15.8 (latest) Desktop environment. Deepin (made in China!) is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. I came to like Deepin very much when I installed it in ExTiX 18.8. So I thought why not install Deepin also in ArchEX?

Study all installed packages in ArchEX 2019 Deepin/LXQt.

Why trust a Chinese Distribution?

NEWS 181114 about Calamares Installer
I’ve finally managed to make Calamares 3.2.2 (The universal installer framework) work without problems/issues. Calamares 3.2.2 is quite new. Released September 4, 2018. This version gives you more control over the installation process. Now you can use Calamares to install ArchEX in any language. The boot loader Grub2 (which can be installed during the installation of ArchEX) will also work without problems.

WHAT IS ArchEX?

ArchEX 64 bit is a new (181114) Linux live DVD based on Arch Linux. Arch motto is KISS (Keep It Simple Stupid). ArchEX uses kernel 4.18.16-1-ARCH, Deepin 15.8 and LXQt 0.13 Desktop environments. Deepin 15.8 Desktop (made in China!) is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. About LXQt: LXQt is a lightweight Qt desktop environment. It will not get in your way. It will not hang or slow down your system. It is focused on being a classic desktop with a modern look and feel.

WHO should run Arch Linux?

My answer: The system fits the “advanced” Linux user/enthusiast, who would be willing to run an occasional command from time to time.

BENEFITS of ArchEX/Arch Linux
“Cutting Edge”-software and speed. You will for example always run the latest kernel if you upgrade ArchEX/Arch (for example) every month.

Screenshots
ArchEX Deepin Desktop
ArchEX Deepin full Desktop
ArchEX running Calamares – Welcome screen
ArchEX LXQt Desktop
ArchEX starting up live
ArchEX starting up from hard drive (VirtualBox)
ArchEX installing Google Chrome with Yaourt
ArchEX Installer (Calamares) running – all done
When Cinnamon is installed (pacman -S cinnamon)
When Xfce4 is installed (pacman -S xfce4)
When KDE (Plasma) is installed (pacman -S plasma-meta and pacman -S kde-applications-meta)
When Enlightenment is installed (pacman -S enlightenment

READ MORE…