25 August 2015

I was working with a website and discovered that one of the tables in MySQL was marked as crashed:

mysqldump: Got error: 145: Table './database/cache_page' is marked as crashed and should be repaired when using LOCK TABLES

The solution for this is to use REPAIR TABLE:

mysql> USE database;
mysql> REPAIR TABLE cache_page;

Just use your database name for database above, and change cache_page to your table name.

17 August 2015

New job

Från Peter Ahlgren 17 August 2015 07:56

I haven’t updated my blog in a while now. That’s because I have signed up for a new job, and are preparing for that at the moment. I will work as a web- (and app-) developer for a swedish company. I will continue work on a few personal projects too, but in the beginning I will only concentrate on the new job.

I will write some more about the new work when I have started settled a bit in my new position.

 

The post New job appeared first on Peter Ahlgren.

16 August 2015

Slavarbete och Windows 10

Från Påvels blogg 16 August 2015 09:01

I sommar vikarierar jag i receptionen på en förening jag är medlem i. Chefen har ansträngt sig att fundera ut så förnedrande arbetsuppgifter som möjligt under sin semester och jag hart fått i uppgift att uppdatera föreningens datorer till Microsofts senaste underverk: Windows 10.

Det ger mig ett tillfälle att testa och utvärdera Windows 10 utan att riskera mina egna maskiner. Jag gör det utifrån en Linuxanvändares perspektiv. Jag använder sedan flera år Linux som enda ”riktiga” operativsystem. Jag har Windows 7 för spel på en dator samt Windows XP och 7 i Virtualboxar för att driva en scanner och öppna specialfiler. Jag har inte använt Windows seriöst sedan Windows XP.

Som Linuxanvändare är jag naturligtvis skeptisk till allt som Microsoft gör. Trots det måste det finnas saker som Microsoft gör bra och saker som Linuxdistributioner bör ta efter.

 

Installation

Sammanlagt uppdaterade jag Windows på fem datorer av olika årsmodell och typ. Ingen är något prestandamonster utan ganska svaga och typiska kontorsdatorer för en fattig förening.

Uppdateringen malde på dag efter dag tills jag hittade ett hack som satte sprätt på processen. Windows 10 laddades ner, installerades, uppdaterades och ställdes in efter konstens alla regler.

Det tog 2-3 timmar per dator. Detta är väl att räkna som snabbt i Windowssammanhang. Man ska dock ha i minnet att det endast är en uppdatering, inte en nyinstallation. Att det ens går att uppdatera torde visa att nyheterna inte är alltför stora och att processen borde ha gått ännu snabbare.

Uppdateringen gick nästan helt smärtfritt. På två datorer fick jag inledningsvis felmeddelanden men efter att ha startat om uppdateringen fungerade allt.

Jag har gett upp att uppdatera Linux. Det misslyckas ofta och tar lång tid. Jag brukar istället installera om men i görligaste mån behålla /home med inställningar och filer. Windows 10 är klart bättre. Alla program, inställningar och filer verkar ha bevarats intakt.

Men… på två till tre timmar hinner jag installera Linux med alla program jag behöver minst tre gånger. Även om Windows 10 har en elegant uppdateringsmekanism innebär det ingen fördel jämfört med Linux. Systemet är inbyggt långsamt och otympligt.

Sedan är det ju just en uppdatering. Förr eller senare vill man nog göra en nyinstallation och då föreställer jag mig att Windows 10 är likadant som tidigare Windows. Det innebär två till tre dagsverken för installation av system och program, licensnycklar och elände. Jag vet inte heller hur pass smärtfritt det kommer att bli att ominstallera på uppgraderade Windows 10-maskiner. Kanske måste man först installera den äldre Windowsversionen och sedan uppdatera. Kanske står man en dag utan operativsystem.

 

Allmänna intryck

Windows 10 är som Windows 8 borde ha varit då det lanserades för några år sedan. Det vill säga Windows 10 är en tillbakagång mot Windows 7 från Windows 8:as extrema design. Med undantag för Windows 8 specialiteter som vassa hörn, plattor och fönster utan kanter liknar allt Windows 7.

Som helhet är Windows 10 helgjutet. Allt sitter samman och ser enhetligt ut. Linux är mycket spretigare, fönster, program och diverse tillägg kan se väldigt olika ut. Linuxskrivbord är som regel mer eller mindre ”småbuggiga” med visuella och funktionella irritationsmoment av varierande dignitet. Den Linuxvariant som kommer närmast Windows i kvalitet är *buntus långtidsdistributioner. Efter något år är de flesta irriterande systembuggar fixade, men program spretar alltjämt åt olika håll. Windows 10 saknar så långt jag kan avgöra denna typ av problem. I Linux finns ingen övergripande designstandard och utvecklare är mer intresserade av att utveckla sitt program än att få det att se ut som någon annans. Man saknar givetvis också Microsofts alla designspecialister och resurser.

Den dator jag använder mest själv blev klart långsammare efter uppdatering från Windows 7. Starttiden blev längre. Datorn känns mindre spänstig och det tar längre tid att få snurr till exempel på startmenyn. Det är absolut inget prestandamonster, men maskinen är hyfsat modern. Detta får mig att tro att Windows 10 fungerar bäst på nya datorer medan man på äldre maskiner bör tänka sig för innan man uppdaterar. Givetvis vill Microsoft och dess samarbetspartners bland datortillverkarna att man ska kassera gamla maskiner och köpa nytt, inklusive en full licens för Windows 10.

Efter att ha suttit och degat några dagar i Windows 10 har jag insett jag att allt jag gör hade jag fixat i Linux. Jag arbetar mest i en webbläsare och i enkla filer i kontorsprogram. Sådant finns i Linux. Med Linux och en enkel skrivbordsmiljö som Xfce hade datorn flugit. Varför är folk så ingrodda att de tror att de måste ha Windows? Det enda problem jag kan förutse med att gå över till Linux är med de många perifera enheter som är kopplade till datorn: flera skrivare, kameror, scannrar med mera. Det mesta hade säkert gått att lösa, men tyvärr fungerar inte all kringutrustning perfekt i Linux.

 

Startmenyn

Vad jag förstår är den stora nyheten som alla Windowsentusiaster dreglar över den nygamla startmenyn. Den ser ut som en julgran med rörliga plattor som blinkar och stör.

Startmenyn fungerar som i äldre Windowsversioner men har massor med onödiga saker. Vad ska jag med Candy Crush, X-Box, Twitterflöden och väderrapporten i Stockholm?

Startmenyn fungerar som i äldre Windowsversioner men har massor med onödiga saker. Vad ska jag med Candy Crush (vad är det?), X-Box, oönskade Twitterflöden och väderrapporten i Stockholm?

Funktionaliteten är inte bättre än i äldre Windowsversioner, snarare sämre. Söka och öppna program fungerar som vanligt med supertangenten, men menyn och sökningar är långsamma, ibland riktigt slöa. Plattorna kan nog ha sitt värde om man ger sig tid att möblera om. De känns dock onödiga och överdesignade. Man hade i de flesta fall fått bättre funktionalitet av gamla hederliga genvägar på panel eller skrivbord. Startmenyn är dränkt i spam som förstör den.

Plattorna är tämligen oanvändbara. Det finns några nyttiga genvägar till exempel till e-post och webbläsare. Utöver det är det mest skräp. X-Box och Candy Crush hör knappast hemma på en arbetsdator. Dessutom får jag veta vädret i Stockholm, sextio mil från var jag befinner mig, trots att Windows i andra program mycket noga snokat reda på exakt var jag befinner mig.

Startmenyn liknar den i KDE men KDE-menyn är enklare att anpassa och man slipper trams. Den är rappare och det går snabbare att öppna program, söka efter filer etc. Gnome kör menylöst och gör det bra. Jag kan inte se att Windows har någon fördel, tvärtom. Att dränka användare i spam och reklam uppmuntrar inte effektivitet. Andra skrivbordsmiljöer i Linux har sina lösningar som ofta enkelt går att anpassa efter egna behov. Alla bättre än Windows 10.

 

Filhanterare

Filhanteraren är sig lik från tidigare Windows. Den är riktigt bra för att hitta och öppna filer. Jag skulle säga att den nästan är i klass med Dolphin. Dock saknar jag den inbyggda terminalen som underlättar filhantering.

Tänk vad en inbyggd terminal kan förbättra filhantering! Windows ligger i lä

Tänk vad en inbyggd terminal kan förbättra filhantering! Windows ligger i lä

 

Snap och skrivbord

Snapfunktionen är bra. då man drar ett fönster till en kant fäster det till halva skärmen och andra fönster minskas ner på den övriga ytan. Då man klickar på ett av dem förstoras det till andra skärmhalvan. Det är ett smart sätt att hantera arbetsytan som jag hoppas att någon kommer att ta efter i Linux.

Windows har fått möjlighet till flera skrivbord. Funktionen är dock primitiv och långt ifrån KDE 4 där man kan möblera arbetsytor individuellt eller skapa aktiviteter. Det verkar som om varken Microsoft eller Windowsanvändare egentligen förstår nyttan av flera arbetsytor.

 

Program

Vad jag kan bedöma har Windows 10 snarast färre program än föregångarna. Den nya webbläsaren, Edge, är just en webbläsare utan några speciella för- eller nackdelar och underlägsen Firefox och Chrome med alla deras anpassningsmöjligheter. Explorer finns kvar som programmet man använder för att ladda ner en riktig webbläsare.

Det finns dock en programcentral, eller något som påminner om en. Jämfört med Linux är det rena skämtet. Programmen är ytterst få och de som finns är mest inloggningshjälp till nättjänster som FaceBook, NetFlix och Skype och inte nyttoprogram.

Programcentralen gör mest reklam för olika nättjänster och att jag ska köpa spel och onyttiga saker. Det är långt innan "Programcentralen" blir en Programcentral

Programcentralen gör mest reklam för olika nättjänster och att jag ska köpa spel och onyttiga saker. Det är långt innan ”Programcentralen” blir en Programcentral. Stenåldersby är en passande beteckning!

Det innebär att man 2015 måste ladda ner och installera program för program på urgammalt Windowsmanér. Det är tidsödande, osäkert och dumt. Det visar hur föråldrat Windows i grunden är.

 

Inställningar

Att hitta var man ändrar inställningar är hopplöst. Massor med krångel, menyer, knappar och underavdelningar. Herregud vilken djungel!

Dels finns den gamla Kontrollpanelen kvar. Dels finns den nya Inställningar. Inställningarna på platserna överlappar på ologiska sätt och påverkar eller påverkar inte varandra på svårbegripliga sätt.

Hur har man låtit bli att tänka här? Två paneler med massor med inställningar, olika gränssnitt och inställningar som överlappar, stör och påverkar varandra

Hur har man låtit bli att tänka här? Två paneler med massor med inställningar, olika gränssnitt och inställningar som överlappar, stör och påverkar varandra

Ibland krävs omstarter och ibland ändrar en inställning något helt annat någon annanstans. Kontrollpanelen kan kanske förstås som systempåverkande sudo-inställningar i Linux, medan Inställningar är användarinställningar i /home. Windows är dock mycket krångligare och administrativa och personliga inställningar är blandade huller om buller och går in i varandra.

 

Spionage och reklam

Windows 10 slår rekord i snokande. Avtalen för att få lov att använda Windows 10 är 45 sidor långa. Allt faller dock tillbaka på en generalklausul att Microsoft tar del av allt du gör och vidarebefordrar vad man finner för gott till sina samarbetspartners:

Slutligen kan vi komma att lämna ut eller spara dina personliga data, däribland ditt privata innehåll (såsom innehållet i din e-post, annan privat kommunikation eller filer i privata mappar), när vi i gott uppsåt anser att det är nödvändigt för att: följa lagen […]; skydda våra kunder, […]; för att sköta och upprätthålla säkerheten för våra tjänster […]; eller skydda rättigheter eller egendom tillhörande Microsoft eller våra kunder

Det enda som behövs för att snoka är ”gott uppsåt“.

Microsoft använder dina data för att placera reklam på startmenyn, i program och sökningar. Dina data granskas av Microsofts samarbetspartners: NSA, FBI, FRA, SÄPO med flera. Mängden insamlad data ökar än mer om man använder Microsofts tjänster i molnet, mailprogram, webbläsare eller assistenten/spionen Cortana som kräver tillgång till allt man gör på datorn. Man förser intressenter med röstprov, kalender, kontaktnät och innehåll i filer.

Man är inte längre en användare eller ens kund (Windows 10 är ju ”gratis”), utan ett annons-ID som bestämmer vilken reklam jag ska se.

Eftersom Windows har en så stark ställning på marknaden är detta sätt att dela ut filer och kartlägga datoranvändning det nya normala. Det kommer inledningsvis säkert att gnällas litet, men alla Windowsentusiaster kommer snart att se fördelarna:

 • Man visar berörda myndigheter att man har rent mjöl i påsen
 • Medborgerliga plikter och skyldigheter består i att godkänna med en gilla markering vart fjärde år
 • Man skapar inget. Datorn är till för att konsumera lagom lättsmält innehåll skapat av andra
 • Datorn är till för underhållning inte för att bearbeta tankar
 • Man visar genom konsumtion av reklam och underhållning att man är för rådande ordning
 • Eftersom man är för dum för att förstå hur en dator fungerar är det bättre att saker sköts automatiskt och utan egen insyn
 • Annonser är är en nödvändig och inspirerande del av vardagen
 • Riktiga Windowsentusiaster kommer att ansöka om att deras annons-id ersätter personnummer vid kontakt med företag och myndigheter

Det är intressant att jämföra detta snokande och förakt mot användare med Linuxvärlden. För några år sedan fick Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, löpa gatlopp för att man visade reklam och samlade in användardata. Canonical skämde ut fri programvara och Linux där en grundregel är att användaren styr. Canonicals reklam och spionage är dock mycket begränsade jämfört med Microsofts och så enfaldiga, dumma och förolämpande att ingen vettig person låter dem snurra många minuter. Trots det fick Canonical usel publicitet. Många har hoppat av och man har mer eller mindre kört fast och misslyckats med sina visioner.

Eftersom Windows är slutet har man ingen insyn i vad Microsoft tar del av och man kan sannolikt inte få Microsoft att sluta snoka. I Windows 10 måste man anta att alla kan läsa det man skriver och studera vad man gör framför datorn. För mig är Microsofts snokande och bristen på integritet tillräckligt för att aldrig installera Windows 10 på en egen dator.

 

Sammanfattning

Är Windows 10 lika fantastiskt som reklamen säger och som exalterade datorskribenter basunerar ut?

Nej, knappast. Det är samma gamla Windows. Windows 10 är vad Windows 8 borde ha varit. Förbättringarna jämfört med Windows 7 är obetydliga och ibland till och med försämringar. Jag har några funderingar om vem som bör uppdatera till Windows 10:

 • Sitter man med Windows 8 bör man nog uppdatera, allt är bättre. De flesta nackdelar är ändå på plats så man har lite att förlora.
 • Sitter man i Windows 7 och är nöjd kan jag inte hitta en enda anledning att uppdatera. Skrivbordet är inte snyggare. Saker fungerar inte bättre eller snabbare. Risken är istället att det saknas drivrutiner, datorn blir seg eller att något går snett. Windows 7 är det nya XP och kommer sannolikt att stödjas längre än till 2020 eftersom det är så spritt.
 • Sitter man i Windows XP eller fantastiska Vista kan man inte uppdatera utan måste köpa Windows 10. Det innebär ny dator för de flesta, inklusive Microsoftskatt. Om man inte känner för att betala för Windows en gång till ska man testa Linux.
 • Sitter man i Linux bekräftar Windows 10 alla ens fördomar. Det är ett fördummande system skapat för idioter.

Windows 10 är förvisso snyggt, mindre småbuggigt än Linux på skrivbordet och innehåller saker som vanligt folk tycker är häftiga. Här kommer Linux aldrig att komma ifatt. Men Linux har andra stora fördelar:

 • enklare att administrera
 • anpassningsbart
 • resurssnålare
 • fritt och gratis

Huvudfrågan för några gammaldags datoranvändare är om man vill dela sitt digitala liv med Microsoft och Microsofts samarbetspartners.

Som helhet är inte Windows 10 mer än just det man sagt under all reklam: en uppdatering. Inga stora nyheter, inga nya måstehasaker, utan bara ännu en Windowsversion. Den personliga integriteten är ett minne blott och Microsoft tjänar sina pengar på big data och användare är inte längre användare eller kunder utan annons-id.

Efter den förnedrande arbetsuppgiften att uppdatera Windows ser jag nästa vecka fram mot att rengöra pissoaren med tandborste!

flattr this!

Flattr this!

10 August 2015

ExTiX is very popular (again)!

Från Arne Exton 10 August 2015 13:45

ExTiX LXQt build 150808 has been downloaded about 7000 times in two days. From SourceForge.net (http://sourceforge.net/projects/extix/) and from the Swedish Linux Society (ftp://ftp.svenskalinuxforeningen.se/…butions/exton/)

ExTiX is also right now No. 17 on Distrowatch’s list over the World’s most popular Linux systems: http://distrowatch.com/index.php?dataspan=1 (for the last seven days).

extix-logo-black-white-bgExTiX 15.3 with KDE 4.14.12 together with KDE Frameworks 5.9.0 is ready!

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 4.1.0-3-exton corresponding Kernel.org’s kernel 4.1.3.

What’s new in kernel 4.1? (Linux 4.1 is a major update to the Linux kernel)

Login
Log in to KDE from Slim’s login page as the ordinary user extix with no password or as root with password root.

Installed packages
Study the full LIST.

DOWNLOAD ExTiX 15.3 (both versions) from SourceForge.net – Fast, secure and free downloads from the largest Open Source applications and software directory.

ExTiX 15.3 LXQt version can also be downloaded from the Swedish Linux Society’s server
md5sum for extix-64bit-lxqt-isoh-persistent-1110mb-150808.iso
md5sum for extix-15.3-64bit-kde-isoh-persistent-1550mb-150810.iso

Screenshot of ExTiX 15.3 Desktop – LXQt 0.9.0
Screenshot of ExTiX 15.3 Desktop – KDE 4.14.12

READ MORE…

8 August 2015

extix-logo-black-white-bgI have made a new version of ExTiXThe Ultimate Linux System. I call it ExTiX 15.3 LXQt Live DVD. (The previous version was 15.2).

ABOUT
ExTiX 15.3
LXQt DVD 64 bit is based on Debian 8.1 Jessie/Ubuntu 15.04. The original system includes the Desktop Environment Unity (Ubuntu). After removing Unity I have installed LXQt 0.9.0. LXQt is the Qt port and the upcoming version of LXDE, the Lightweight Desktop Environment. It is the product of the merge between the LXDE-Qt and the Razor-qt projects: A lightweight, modular, blazing-fast and user-friendly desktop environment. ExTiX LXQt is now more stable than ever. All packages have been upgraded to the latest version by 150808.

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 4.1.0-3-exton corresponding Kernel.org’s kernel 4.1.3.

What’s new in kernel 4.1? (Linux 4.1 is a major update to the Linux kernel)

Nvidia Graphics driver

I have also installed Nvidia Graphics driver 352.30 in the LXQt version (150808). It has support for the following GPUs: Quadro K1200, Quadro M6000, GeForce 920M, GeForce 930A, GeForce 930M, GeForce 940M, GeForce GTX 950M, GeForce GTX 960M and GeForce GTX TITAN X. This driver will be used automatically if your card is supported. Note: One reason for me to abandon Gnome 3.14 (which was used in previous versions of ExTiX) is that Gnome 3.14 won’t run together with Nvidia’s proprietary drivers.

Screenshot of ExTiX 15.3 Desktop – LXQt 0.9.0

NOTE
There is also a KDE version of ExTiX from 150417.

READ MORE…

6 August 2015

(This is the first post in a serie of posts about WordPress that I’m working on.)

I guess that you all can install WordPress. WordPress is quite known for its “5-minute-install”, and almost every web hosting provider usually have a “Click one button to install WP”-option. Maybe I will write a short post about installing WordPress on your server later.

But how should you do if you want to move your installed WordPress to a new directory. Maybe you don’t want to have a cluttered root directory on your server. You can have many reasons to have WP installed in a directory other than the root directory, both for security reasons and to unclutter your directory tree.

Let’s say that you want have your URL, for example http://mydomain.com to reach your website, but you want to have WordPressed installed in a subdirectory, like http://mydomain.com/wpsystem/. Your visitors will see it like your WordPress is installed in the root directory, but you have to go to http://mydomain.com/wpsystem/wp_admin/ to log in to the admin dashboard.

For simplicity we will say that you already has installed WP in the root directory and want to move it to the /wpsystem directory. The first thing you should do is to log in to your admin dashboard, and go to Settings -> Permalinks. There you can set up the system to use the kind of links you want to use for your site, like “Post Name”, which gives http://mydomain.com/post-name/ as link structures.

After that you go to Settings ->General Settings, and change the WordPress Address (URL) to http://mydomain.com/wpsystem, and the Site Address (URL) to http://mydomain.com.

The WordPress Address should point to where you will have your WordPress system installed, and Site Address should point to the web address where your visitors will go to visit your website.

WordPress Site settings

Remember to click on the “Save Changes”-button to update the system and publish your new settings.

After that you can use a regular FTP program to move all files to the new directory, except for the index.php and .htaccess files. This two files should remain in the root directory.

When the files have been moved, you open the index.php file in your editor and look for this code:

require ( dirname( __FILE__ ) . ‘/wp-blog-header.php’ );

and replace it with this code instead:

require ( dirname( __FILE__ ) . ‘/wpsystem/wp-blog-header.php’);

After doing that you might have to log in to the Admin Dashboard (now at http://mydomain.com/wpsystem/wp-admin/) to update the permalink settings again, and after that you’re done.

 

The post Moving WordPress install to a different directory appeared first on Peter Ahlgren.

logo-linux-exton-netI have compiled yet another Ubuntu/Debian kernel for 64 bit systems. This time kernel 4.1.0-3-exton, equivalent to Kernel.org’s stable kernel 4.1.3.

What’s new in kernel 4.1? (Linux 4.1 is a major update to the Linux kernel)

Install kernel 4.1.0-3-exton in Ubuntu/Debian based distributions
My self-compiled Ubuntu kernels can be used in all types of modern Ubuntu systems, including Mint. They can even be used in Debian Jessie (Debian 8.1). If you want to use my kernel 4.1.0-3-exton for 64 bit systems, you can DOWNLOAD it from here.

md5sum for ubuntu-kernel-64bit-4.1.0-3-exton.zip which is of 62,8 MB.

Installation instructions
Open the zip-file with WinZip, WinRAR or 7-Zip. Or run this command: unzip ubuntu-kernel-64bit-4.1.0-3-exton.zip. Go into the folder ubuntu-kernel-64bit-4.1.0-3-exton and run this command:
sudo dpkg -i linux-headers-4.1.0-3_4.1.0-3.3_all.deb \
linux-headers-4.1.0-3-exton_4.1.0-3.3_amd64.deb \
linux-image-4.1.0-3-exton_4.1.0-3.3_amd64.deb

Then: Run command sudo update-grub (if you use Grub2).

Nvidia
It is possible to install Nvidia’s proprietary drivers if you use “my” kernel 4.1.0-3-exton. Could be useful if you like to play games. Please read this instruction. The Nvidia drivers in for example Ubuntu’s repositories – “Current” etc. – can’t be used. It is supposed to be “impossible” to install Nvidia’s latest drivers when running kernel 4.0 – 4.1 without “patches” etc. On the other hand it’s a fact that kernel 4.1 has better support for the open-source Nvidia driver Nouveau than any other older kernel.

A small clarification
“My” kernel 4.1.0-3-exton is compiled exactly the same way as all official Ubuntu kernels. That is, The Ubuntu Way. If not, the kernel would not function in a Ubuntu/Debian system.

Good luck!

29 July 2015

Softpedia has written two new articles about my latest Linux builds.

About ExLight: http://news.softpedia.com/…/exlight-distro-brings-enlighten…

About Exton|OS Light: http://news.softpedia.com/…/exton-os-light-distro-brings-li…

One reader said this about Exton|OS Light: I installed it on a Toshiba Satellite A105-S4034 notebook computer (4 GB RAM). So far, it feels to be the best distro I have tried. Opera, Chromium, Firefox, Maxthon and Google Chrome seem to perform better than on my HP 2000 notebook (with 8 GB RAM and a dual-core processor).

If Windows 10 does not improve the performance of my HP 2000, I intend to install Exton|OS on it.

Not bad is all I can say!

exton-se-logo

27 July 2015

NEWS 150727 about Exton|OS Light Live CD – ISO file of 777 MB
I’ve made a new extra version of Exton|OS based on Ubuntu 15.04 (alias Vivid Vervet) 64 bit with only a minimum of packages pre-installed. Among them a terminal emulator (LXTerminal), a Web Browser (Chromium), PCManFM (file manager), NetworkManager, GParted (Partition Editor) and Synaptic (Package Manager). I give you the pleasure of installing all extra packages you need after a hard disk installation of Exton|OS Light. Use Synaptic for that. You can of course also install new packages while running the system live (from CD/USB stick), but nothing will be saved after a reboot. Unless you have followed my USB Install Instruction and used Boot alternative 2 – Persistent. If you have plenty of RAM you can even install big programs (such as LibreOffice) while running the system live even from CD. Exton|OS Light’s Window manager Openbox guarantees lightness and elegance.

Replacement
This version of Exton|OS Light from 150727 replaces version 150202 of Exton|OS Light.

See a screenshot of Exton|OS Light’s Openbox Desktop

READ MORE…

26 July 2015

exlight-e0.19.7-desktop-smallWHAT’S NEW IN VERSION 150726?
1. ExLight is now based on Ubuntu 15.04 (alias Vivid Vervet) and Debian 8.1 Jessie.
2. I have upgraded the Desktop environment Enlightenment (Beauty at your fingertips) to version 0.19.7.
3. I have replaced kernel 3.18.0-10-exton with kernel 4.0.0-4-exton.

Feature OVERVIEW for the Linux 4.0 kernel

Installed packages
The Desktop Environment is Enlightenment 0.19.7. (Beauty at your fingertips). Kernel 4.0.0-4-exton is used. (Kernel.org‘s kernel 4.0.7). Program content: Synaptic, GParted, Wicd, PCManFM, Google Chrome (for watching Netflix movies) and Gimp. Furthermore compilation tools so that you can install programs from source. I have also included Nvidia Graphic driver 352.21. It has support for the following GPUs: GeForce 800A, GeForce 800M, GeForce GTX 970M and GeForce GTX 980M. Study the full program LIST. All programs have been updated to the latest available version as at July 26, 2015.

MORE ABOUT Exlight build 150726
This is my best build of ExLight ever! Everything works and runs super fast.

See two screenshots of the ExLight Enlightenment 0.19.7 Desktop – pic 1 and pic 2

READ MORE…

22 July 2015

desktop-kitkat-v7-smallAndroid-x86 KitKat 4.4.4 Exton build 150721, version 7, is a total rebuild.
I’ve added Mesa (3D Graphics Library) 10.5.9 for better Graphic performance. It has enabled hardware acceleration for Nvidia (Nouveau) and VMware (vmwgfx). The system can run live (from CD or a USB stick) on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong. You can easily install the system to your hard drive and install new apps. You can also install new apps while running the system live. Google Play Store is pre-installed so you can just make your choices…

Used kernel
4.0.8-exton-android-x86.

Replacement
This version (version 7) replaces all my previous (6) Android-x86 4.4.4 KitKat builds. In version 7 (as in version 6) I’ve added GAPPS. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Maps, YouTube and more apps (for example Bluetooth File Transfer). Everything just works.

Screenshots

The Space Galactic Live Desktop pic 1
Showing all installed apps pic 2
Enable Bluetooth in Settings pic 3
Scanning for Bluetooth devices with Bluetooth File Transfer pic 3

READ MORE…

19 July 2015

Exton|OS build 150719 is based on Ubuntu 15.04 64 bit (released April 23, 2015) and Debian Jessie (Debian 8). Exton|OS’s ISO file is a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can then even run Exton|OS from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.

NEWS 150719
A new and much better version of Exton|OS is ready. I have replaced kernel 3.19.0-14-exton with kernel 4.0.0-4-extonKernel.org‘s kernel 4.0.7. With kernel 4.0 there is no real need to use Nvidia proprietary graphic drivers since this kernel has better support for the open-source Nvidia driver Nouveau than any other older kernel. The Mate Desktop is upgraded to version 1.8.2. I have also replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity with Exton|OS Installer, which is a clone of Debian Live Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process.

Feature OVERVIEW for the Linux 4.0 kernel

READ MORE…

14 July 2015

mex-logo-smallestNEWS/CHANGES 150714
All packages in MeX Linux have been upgraded to the latest version by 150714. Cairo-Dock has been replaced by Docky. The most important change is that I have replaced the install program Ubiquity with MeX Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process. Also: Linux Mint 17.2 Rafaela is based on Debian and Ubuntu 14.04 Trusty Tahr. MeX build 150714 is based on Debian 8 Jessie, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet and Linux Mint 17.2. I have replaced kernel 3.19.0-5-exton with kernel 3.19.0-22-generic (Ubuntu’s latest).

Who can benefit from MeX/Mint?
All who like Debian/Ubuntu and want a system that is easy to use and maintain. Regarding MeX also those who want to run a Linux system super fast from RAM and/or like to run Linux from a USB flash drive. And those who want the latest stable Ubuntu kernel – 3.19.0-22.

Screenshot – Cinnamon 2.6.13 Desktop with Netflix running

READ MORE…

13 July 2015

Vacation 2015

Från Johan Thelin 13 July 2015 16:33

IMG_20150703_172538So, vacation has finally arrived in 2015. To the despair of some, and joy of others, the Swedish standard vacation is 3-5 weeks over the summer. I’ll be having five weeks of this year.

So, what do you do with five weeks? Generally, I start out ambitious and end up in reality after 3-4 weeks and then scramble to get something done. Here is my list for the summer 2015:

 • Hang out with the kids and wife and do fun stuff.
 • Do some work around the house (a shed for our bikes and some general painting are on the wish list).
 • Get the calendar for foss-gbg into place. It does look as if we will have an awesome autumn.
 • Work on a whole bunch of little Yocto projects that I’ve been planning for a while (meta-kf5 being one of the high priority ones, playing with various targets such as the Raspberry Pi 2, Beagle Bone Black and more another).
 • Getting my 3D printer back into shape and do something fun with it (if it rains a lot)

That summarizes my ambition pretty much – but first things first – lets spend a few days hanging out with the kids before they grow tired of me and think that I’m old and boring :-)

7 July 2015

SlackwareA new version of SlackEX is out today (150708). I have now included Nvidia’s Graphic driver 352.21, VirtualBox 4.3.28 and Google Chrome (for watching Netflix movies).

Used kernel
4.1.1-x86_64-exton.

What’s new in kernel 4.1? (Linux 4.1 is a major update to the Linux kernel)

Slackware is the first widely-used Linux system, which is still developing. Slackware has existed since 1993. Gammal är äldst (The older the fiddle the sweeter the tune) as we say in Sweden.

READ MORE…

6 July 2015

raspberry-logoNEWS 150706 ABOUT RaspEX
My first version of RaspEX is from 150318. I have now upgraded the whole system. RaspEX is a Linux ARM system for Raspberry Pi 2. It is based on Debian Jessie (Debian 8), Ubuntu Vivid Vervet (Ubuntu 15.04) and Linaro (Open Source software for ARM SoCs). In this new version (150706) I’ve installed Wicd Network Manager and added support for Adobe Flash in Chromium (so you can watch YouTube).

Softpedia review

RaspEX version 150508 was reviewed by Softpedia 150509.

Why shall I use RaspEX?
Eight Operating Systems are recommended by Raspberrypi.org. Among them Noobs, Raspbian (Debian Wheezy) and Snappy Ubuntu Core. RaspEX is faster (“fast as lightning”), more useful and more fun to use. (In my opinion). One member on this site thought that running RaspEX was like running Raspberry on “steroids“.

Screenshot of RaspEX’s Desktop while Wicd is running (for configuration of a wireless connection)

READ MORE…

My new book about Starting freelancing as a web designer is starting to sell over at Leanpub today. I have been writing on this book on and off for a few months now, so it feels good that it is finished now. It’s an easy to digest guide for the aspiring freelancer. Hopefully it will answer all your question about starting to freelance.

Read more about it here.

Head over to Leanpub and buy your ex of the book now. =)

Cover image of my new book Start Freelancing.

The post My new book about freelancing is out appeared first on Peter Ahlgren.

3 July 2015

SlackwareI have compiled a very useful (as I think) 64 bit kernel for Slackware 12.0 – 14.1 and/or all Slackware derivatives. For example Slax, Zenwalk and SlackEX. The kernel is compiled exactly the same way as Slackware’s latest kernel huge. “My” kernel 4.1.1-x86_64-exton has even more support for new hardware, etc. Kernel 4.1.1 is the latest stable kernel available from Kernel.org. Released 20150629.

What’s new in kernel 4.1? (Linux 4.1 is a major update to the Linux kernel)

If you want to install my kernel in your Slackware 64 bit system, do this:

1. Download linux-kernel-4.1.1-x86_64-exton.txzmd5sum
2. Install it with the command installpkg linux-kernel-4.1.1-x86_64-exton.txz
(The kernel is packed just like Slackware’s original kernels so that everything ends up in the right place)
4. If necessary, change your Grub Legacy/Grub2 configuration
5. If you have an Nvidia graphics card in your computer, you may need to look over your files in /etc/modprobe.d before restarting the computer. That is remove the “blacklisting” of Nouveau’s kernel module in the appropriate files blacklist.conf and nvidia-installer-disable-nouveau.conf. With “my” kernel functions the Nouveau “free” driver works just fine.

NOTE: When you run the command installpkg linux-kernel-4.1.1-x86_64-exton.txz vmlinuz will be “created” in /boot. If you have /boot/vmlinuz already that file will be overwritten. In case you want to switch back to your old kernel you should make a backup of /boot/vmlinuz before you run the just mentioned command.

Restart your computer and enjoy!

exton-se-logo 

1 July 2015

exton-defender-mga5-screenshot-smallMy second version of Exton|Defender is a remaster of Mageia 5, released in June 2015. Mageia has been the third most popular Linux system in the world for some time now (according to Distrowatch.com).

My changes of Mageia 5
I have removed the Gnome Desktop environment and installed Cinnamon instead. Furthermore I have installed the following rescue and repairing tools: NTFS-3g, GParted, PartImage, Sfdisk (util-linux-ng), Rsync, Ddrescue, FSArchiver, TestDisk and Midnight Commander. Other programs (among many others): NetworkManager, Firefox, Gimp, Google Chrome (for Netflix), Emacs, Safecopy, kernel headers and many compilation tools. Study the full list of installed packages. The system language is ENGLISH.

Who is Exton|Defender mga 32 bit Cinnamon for?

Exton|Defender mga aims to provide an easy way to carry out admin tasks on your computer, such as creating and editing the hard disk partitions. There is also no official live Mageia 5 ISO with Cinnamon for downloading. (Only with KDE and Gnome). Exton|Defender can also be useful for people with older 32 bit computers who like to run an eminent Linux system (Mageia) live with some speed.

See this screenshot of the Cinnamon 2.4.5 Desktop in Exton|Defender mga

READ MORE…

30 June 2015

At the moment, I’m reading Timothy Ferriss excellent book “The 4-Hour Workweek
“. It’s a very inspiring book, and I hope to be able to implement as many of Tim’s ideas as possible in the future. I have been thinking about the Virtual Assistant-thing. What is the best way for a freelancing web developer to use a VA? Is it possible to use a VA in a good way when freelancing in the web design-world?

Sure, I can use a VA to handle all invoices and that stuff, and some of the marketing. But is it possible to use the VA in another way? to get new customers? What’s your take on this?

The post Virtual Assistant for a freelancing web designer? appeared first on Peter Ahlgren.

23 June 2015

I have just finished reading the book “Work for money, design for love” by David Airey. The most of you have surely heard of David as a leading graphic designer, specializing in brand identity design. Ha has also written a few other well known books, like Logo Design Love. Work for money, design for love is a book that gives the answers to the most frequently asked questions about starting and running a successful design business (so it says on the cover).

Work formoney, design for love book.

I must say that I really enjoyed reading this book. It was easy to read and understand. David have taken help from quite a few other designers to answer all the questions that usually come up about starting your own design firm. I believe this is very positive because you get other designers view on how to deal with clients, and projects and such stuff.  I learned quite a lot from reading this book, and it did answer some of the questions I have about running a design firm.

This is a good book to read, and have as an inspiration in the bookshelf for any designer out there.

Website for the book.

The post Book Review: Work for money, design for love appeared first on Peter Ahlgren.

21 June 2015

One member on andex.exton.net wrote this today about my KitKat 4.4.4 build 6 of 150606.

I’ve been testing the 4.4.4 Kitkat version 6 on my Asus Vivobook with Intel HD Graphics and touchscreen. The touchscreen works perfectly and supports multitouch. Finally a build that works great with with games. I played Clash of Clans with no hassle. I ran most of the graphics benchmark apps available.

I had a persistent “Unfortunately, your app has stopped” error problem with Dominations. Another Clash of Clans type popular RTS game with civilizations/age of empires/rise of nations looking graphics. This game is relatively new and has lots of nasty bugs and performance issues. I got the same issues on any device, including native ARM devices. So it’s not related to the build. I managed to fix the crashing bug after wiping the data with Titanium Backup. Wiping the data and cache with the standard app manager couldn’t solve it. I don’t know why. I should add that after the fix, I had a very stable game experience and way much less random crashes than my tablet and my phone.

It’s the best Android x86 version I’ve tested so far. You need to be a little patient at the beginning and update “Google Play Services” asap. It’s pretty stable and satisfying. It’s one tick away from being perfect, if mx player with the x86 codec pluging had worked. But that doesn’t work with the Android-x86.org version either. [REQUEST] It would be great to have that working as it is one of the most popular media players. I tried several other well known media players but no luck, except VLC for Android, which is still in development and has artifacts while playing videos.

Everything else works like a charm. This is my best experience with Android-x86 so far. I extremely recommend it especially if you want to play your Android games on your PC.

20 June 2015

Nomodeset from Svend Nielsen on Vimeo.

Upgrading av Elementary OS Luna t ill Elementary OS Freja

Elementary OS Freja bygger på Ubuntu 14.04 LTS , de nyaste kärnor har flyttat videoläge inställning till kärnan. Så all programmering av hårdvaran specifika klockhastigheter och register på grafikkortet händar i kärnan snarare än i X-drivaren när X-servern startar.
Detta gör det möjligt att ha hög upplösning snygg splash (boot) skärm och flimmer fria övergångar från boot splash till inloggningsskärmen. Tyvärr, på vissa Grafikkort kan detta inte fungerar ordentligt och du sluta med en svart skärm. När man läggar till nomodeset parametern instruerar det kärnan att inte läsa in video drivrutinerna och använda BIOS lägen i stället tills X är laddad.

12 June 2015

SlackwareA new version of SlackEX is out today (150612). I have now included Nvidia’s Graphic driver 346.72 and Google Chrome (for watching Netflix movies).

Slackware is the first widely-used Linux system, which is still developing. Slackware has existed since 1993. Gammal är äldst (The older the fiddle the sweeter the tune) as we say in Sweden.

READ MORE…

11 June 2015

andex-apps-20150610-smallNEWS 150611 – AndEX – Lollipop 5.1.1 with kernel 4.0.3 and GAPPS
My new build of Android-x86 Lollipop 5.1.1 has GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Maps, YouTube and more apps. For example: Facebook, OfficeSuite 8 and Pool Break Lite (3D game). The ISO is called android-x86-5.1.1-lollipop-kernel-4.0.3-exton-GAPPS-556mb-150611.iso. AndEX 150611 is totally error-free. (This Lollipop version was released April 27, 2015). When running AndEX live you will get some error messages during the setup of your wireless connection and logging into your Google account, but nothing serious. For installing new apps you shall always use Google Play Store in AndEX build 150611. Only use Aptoide App Manager (which is also pre-installed) if you can’t find the app you are searching for in Google Play Store.

About AndEX

My compiled Androidx86 system (Lollipop 5.1.1) can run live (from CD or a USB stick) or be installed on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Asus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong.

More about AndEX
Lollipop 5.1.1 is the latest version of the Android mobile operating system developed by Google. I call my remaster of it AndEX Lollipop Live CD. It uses “my” special kernel 4.0.3-exton-android-x86 with some extra features. I.e. extra drivers. My Android-x86 KitKat 4.4.4 build from 2015-06-06 will also cost you 9 $. I has two advantages over the Lollipop version: You can run the system in VirtualBox and the system can be used also on older laptops. Read more about the KitKat 4.4.4 version 150606 or DOWNLOAD it instantly.

Installing 3D games
I wrote an article 150608 about installing 3D games in my KitKat 4.4.4 Build 6. The same games can be installed in AndEX Build 150611. I have also tested Cars: Fast as Lightning and Trials Frontier in AndEX. Those apps ran without problems.

What’s the point?

Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Also: In AndEX version 150611 almost all apps and games can be installed via Google Play Store. Still not convinced? Then read my article about “How useful an Androx-x86 system can be for the average computer user“.

NOTE/WARNING
You must use a fairly new/modern computer. Android-x86 Lollipop won’t run (even start) on older computers. My other Android remaster KitKat 4.4.4 build 150606 will run also on older computers.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Desktop with Rain Live wallpaper (pre-installed)
Screenshot 2 – AndEX showing all apps
Screenshot 3 – AndEX running Pool Break Lite in 3D
Screenshot 4 – AndEX running Cars: Fast as Lightning
Screenshot 5 – AndEX running Trials Frontier

READ MORE…

8 June 2015

Installing Game apps on Android-x86 KitKat 4.4.4 build 6 with GAPPS, kernel 4.0.0-exton-android-x86 and Mesa 10.5.4
A member on andex.exton.net said this yesterday: KitKat Build 6 has indeed great 3d performance, I tested some games and all run VERY fast:
Clash Of Clans
Max Payne
Grand Theft Auto 3

To verify that I did test installations today of some games: Clash Of Clans, Max Payne, Grand Street Auto 5, Juventus Fantasy Manager 2015, Shoot The Chicken Pro, Candy Crush and Angry Birds. See this slideshow.


View the slide show

All those games ran without problems. Many more can be installed of course. Maybe this is interesting for all game enthusiasts…

7 June 2015

Mitt liv som Gnome

Från Påvels blogg 7 June 2015 15:15

Nu har jag kört Ubuntu Gnome en dryg månad och har hittat både bra och dåliga saker. Jag kör Gnome på en hyfsat kraftfull bärbar dator med Intel i5 processor och 8 GB minne och en något äldre stationär dator med 4GB minne, gammal AMD processor och gammal Nvidia-grafik. Jag har under de senaste åren kört Kubuntu med KDE och det är min referens och jag jämför mitt liv före och efter jag gick över till Gnome.

Gnome har som filosofi att förenkla medan KDE sätter valmöjligheter först. De olika filosofierna har för- och nackdelar och att gå från det ena skrivbordet till det andra innebär anpassning. Även om detta kan vara svårt, tycker jag det framför allt har varit roligt och lärorikt. Det är så jag tycker man ska se duster mellan skrivbordsmiljöer!

Under månaden som gått har jag insett att jag delat upp upp Gnome i två delar: skrivbord och program.

 

Skrivbord

Gnome är snabbare att hosta igång än KDE. Man kan börja ge kommandon direkt efter inloggning medan KDE behövde några tiotal sekunder för att starta alla tjänster.

Gnome Shell är ett nytt sätt att arbeta. Den gamla skrivbordsmetaforen är borta. Menyer och ikoner på paneler och skrivbord är försvunna. Istället trycker man på Super och skriver de första bokstäverna på det man vill öppna: fil, program eller mapp. Det känns avigt i början, men fungerar riktigt, riktigt bra. KDE och andra system har liknande funktionalitet som komplement till menyer, men Gnome är bättre och mer helgjutet. Eftersom jag snabbt kommer in i detta sätt att jobba installerar jag inte många extra tillägg som ger en tillbaka menyer, genvägar och annat i menyerna.

Gnome har lyckats bättre med denna typ av menyersätning och att döda skrivbordmetaforen än andra system som Ubuntu och Windows 8 jag testat. Man har uppsikt över sin arbetsyta och slipper idiotiska sökresultat och reklam. Trots att skrivbordet är enkelt och barskrapat är det inga problem att uträtta det man vill. Gnome är enklare än KDE, där jag använde starkt modifierade skrivbord och paneler.

Gnome är tämligen resurskrävande, särskilt vad gäller grafiken. Det var dock inga problem på någon av mina datorer och allt flöt på bra. Jag noterade emellertid att resursanvändningen var högre än i KDE. Till detta hör att KDE har betydligt mer avancerade visuella effekter och fler funktioner. Jag skulle inte rekommendera att Gnome på äldre datorer.

Vinnare: Gnome. Gnome är enklare och snabbare än KDE. Att starta och växla mellan program fungerar underbart bra och för den dom vill döda skrivbordsmetaforen är Gnome underbart att använda!

 

Program

Jag använder i huvudsak samma nyttoprogram i Gnome som i KDE: LyX, LibreOffice, FocusWriter. Dessa är inte strikt bundna till en viss skrivbordsmiljö även om de kan se olika ut i olika miljöer.

De program som skiljer är skrivbordsmiljöernas specialprogram. Gnomes program brister tyvärr nästan samtliga på ett eller annat sätt. De kan vara så nerdummade att funktionaliteten är begränsad och man måste installera flera program för att göra det man gjorde i ett enda program i KDE.

De brister även i prestanda. Evince klarar små PDF-filer, men blir stillastående om man arbetar med PDF:er på hundratals sidor eller med mycket grafik. KDE:s Okular är mycket bättre.

Bildvisaren EoG och Evince har en mycket störande inställning att alltid öppnas i ett litet fönster, aldrig maximerat. Detta är kanske OK om man tittar på bilder då och då eller bläddrar i en PDF-fil om dagen. Om man använder programmen ofta är det mycket irriterande.

Varför öppnas Evince och Eye of Gnome i små fönster oavsett hur man trixar med inställningarna? Det innebär att man måste maximera fönstren varje gång programmen startar. Det är onödigt och frustrerande.

Varför öppnas Evince och Eye of Gnome i små fönster oavsett hur man trixar med inställningarna? Det innebär att man måste maximera fönstren varje gång programmen startar. Det är onödigt och frustrerande. Bilden visar också Gnomeskrivbordet.

Den största katastrofen är filhanteraren Nautilus. Gnome har istället för att utveckla funktioner tagit bort dem som fanns. Man menar att detta gör programmet mer lättanvänt och att genomsnittsanvändaren inte gör några avancerade saker i en filhanterare. Tanken är väl att sökfunktionen i Gmomenyn ska ersätta filhantering och användaren ska bara dumpa sina filer i en hög.Detta fungerar dock inte, se mer nedan!

 

Nautilus sorterar filer och mappar huller om buller. Det är svårt att hitta saker och svårt att ändra inställningar

Nautilus sorterar filer och mappar huller om buller. Det är svårt att hitta saker och svårt att ändra inställningar

 

Jag försökte anpassa Nautilus i d-conf och visst, det går att få tillbaka en viss funktionalitet. Här blir feltänkandet uppenbart. Man har skalat av så hårt så att ändra en enkel inställning kräver terminalkommandokunnande eller pillande i d-conf. Absolut inte användarvänligt!

 

Brödsmulorna fungerar så dåligt att man villar bort sig och inte begriper vilken mapp man befinner sig i

Brödsmulorna fungerar så dåligt att man villar bort sig och inte begriper vilken mapp man befinner sig i

 

Nautilus är helt oanvändbart. Som tur är kan man installera Cinnamons filhanterare Nemo via denna guide. Nemo är bättre än Nautilus, men saknar dock flera av KDE:s Dolphins finesser och är långtifrån perfekt.

Gnomes program är gjorda för enkla uppgifter, inte för tungt arbete. Filosofin om enkelhet för skrivbordet har olyckligt fått färga programmen. Bara för att man vill ha ett enkelt skrivbord betyder inte det att man inte vill jobba eller avstå från allt som är svårt. Efter en månad är Nautilus, Evince, Eye of Gnome, Brasero och Rhythmbox borttagna och ersatta av bättre program. Jag har i princip inte kvar ett enda Gnomeprogram utöver GIMP och några små systemverktyg.

Jag ska kanske ta upp någon brist i Ubuntu Gnome, som jag för övrigt fungerar alldeles utmärkt. Ubuntu Gnome använder som grund Ubuntus programvarucentral (som man snabbt ersätter med Synaptic). Färgskalan man använder gör dock att texten i Programcentralen inte går att läsa.

 

Det är nästan omöjligt att läsa texten i Programcentralen. Ubuntu Gnome borde justera färgskalan efter mina trötta gamla ögon!

Det är nästan omöjligt att läsa texten i Programcentralen. Ubuntu Gnome borde justera färgskalan efter mina trötta gamla ögon!

 

Vinnare: KDE. Gnomes program får underbetyg (utom GIMP!)

 

Saker som stör

Gnome känns utformat för bärbara datorer där man vill styra datorn med snabbtangenter och utan mus. Därför blev jag överraskad första gången jag körde på batteri och inga strömsparfunktioner trädde i kraft. Man får dämpa skärmbelysning och korta ner tiden innan den slocknar manuellt.

 

Varför finns inga automatiska skript för strömsparfunktioner? Gnome passar bäst på bärbart och sådana hade varit guld värda!

Varför finns inga automatiska strömsparfunktioner? Gnome passar bäst på bärbart och sådana hade varit guld värda!

 

KDE känns inte alls lika specialiserat för bärbart, men har utmärkta strömsparfunktioner som träder i kraft automatiskt.

En liknande sak var att pekplattan på den bärbara inte var aktiverad från start. Först trodde jag att den krävde extra pill men sedan hittade jag den inaktiverad under Inställningar och då jag aktiverat den fungerade den. Märkligt!

 

Varför måste man aktivera pekplattan manuellt i Gnome? Det hade varit särskilt svårt om jag inte hade haft en mus inkopplad på den bärbara, hur hade jag annars kunnat styra pekaren?

Varför måste man aktivera pekplattan manuellt i Gnome? Det hade varit särskilt svårt om jag inte hade haft en mus inkopplad på den bärbara, hur hade jag annars kunnat styra pekaren? Korkat!

 

Tracker

Gnomes Tracker är det program som indexerar filer efter vad som visas i Gnomemenyn och är ett totalt fiasko. I KDE förnyades samma tjänst till Baloo efter stora klagomål på föregångaren Nepomuk för att vara långsam, hopplös och resurskrävande. Vad jag förstår har Gnomegänget tagit över Nepomuk och degat ner det ytterligare. Jag har tusentals bild- och textfiler. Indexering tar alla resurser timme efter timme, arbetspass efter arbetspass och gör det omöjligt att använda datorn.

Inte nog med att indexeringen gör att man inte kan arbeta på datorn. Varje gång datorn startar läser Gnome in den (i mitt fall) enorma databasen. Det gör att datorn tar väldigt lång tid att starta.

 

Indexeringen tog det mesta av processorkraften och minst 80% av minnet på en fyrkärnig processor. En sådan maskin är omöjlig att arbeta på!

Indexeringen tog det mesta av processorkraften och minst 80% av minnet på en fyrkärnig processor. En sådan maskin är omöjlig att arbeta på!

 

Efter ett arbetspass på drygt 3 timmar hade Tracker indexerat 7% av mina filer. Datorn var oanvändbar under denna tid och processen verkar börja från början varje gång man startar datorn.

Efter ett arbetspass på drygt 3 timmar hade Tracker indexerat 1% av mina filsystem och max 8% av mina filer. Datorn var oanvändbar under denna tid och processen verkar börja från början varje gång man startar datorn. Går det att skriva sämre program?

 

Till sist fick jag stänga av Tracker. Det innebär att jag inte kan söka på filer eller innehåll i Gnomemenyn, vilket gör denna betydligt sämre än avsett. Egentligen blir den i vissa lägen oanvändbar. Jag måste leta reda på filer och mappar manuellt i Nemo, vilket absolut inte kan vara tanken då man vill döda skrivbordsmetaforer och sin filhanterare. Det fungerar inte alls bra. Uselt!

Återigen har man tänkt fel. Bara för man vill ha ett enkelt skrivbord betyder det inte att man bara har tio filer. I så fall behövs inte ett program som Tracker alls för att hålla reda på ens samlade verk! Går det att tänka mer fel och skriva ett sämre program för att förstöra användarupplevelsen än Tracker?

 

Gnome 3.16?

Gnome och Ubuntu går inte i takt och i Ubuntu Gnome snurrar Gnome 3.14 medan version 3.16 funnits ett bra tag. Man kan uppgradera via en ppa. Man ska docktänka sig för! Jag fick problem med båda mina datorer. Det mesta gick att fixa, men det var mer pill än det var värt och jag nedgraderade till Gnome 3.14.

 

Sammanfattning

Jag är riktigt imponerad av Gnomes skrivbordsmiljö!

Det gäller främst på min min bärbara dator. Den fungerar smidigare än med KDE. Jag har funderat över detta och kommit fram till att det hänger ihop med att jag oftast inte gör lika avancerade saker på den bärbara som på den stationära. Jag har färre program öppna och öppnar och stänger färre saker under ett arbetspass. Slösurf, e-postande och snabbtittar i program är vanligt och fungerar mycket bra.

På den stationära saknar jag KDE. Alla finesser och inställningar uppvägs inte av det snabbare och enklare skrivbordet och att det går snabbt att öppna program och komma igång. Att kunna placera genvägar, plasmoider och widgets på skrivbord och paneler är till stor hjälp och att anpassa sin arbetsmiljö är mycket värdefullt. Dolphin är så mycket mer än en filhanterare och ersätter ett halvdussin program i Gnome.

Gnome är ett mycket bra val på bärbara datorer och om man inte har tunga arbetsuppgifter med multitasking, filhantering och behov av speciella funktioner och program. Därför är det märkligt och obegripligt att Gnome inte har avancerade automatiska strömsparfunktioner och inte aktiverar pekplattor från början!

Mot Gnome talar att det har en usel programuppsättning.

 

Men…

Frågan är om Gnome på bärbart är lösningen för mig. Det är resurskrävande och allt fungerar inte, exempelvis Nautilus och Tracker. Sådana fiaskon underminerar arbetsflödet. Jag roade mig med att sätta upp en OpenBox-session i en Virtualbox med mål att få så snarlik funktionalitet som Gnome. Med några extraprogram som Gnome-Do, paneler och genvägar är detta ett minst lika bra alternativ. Det är ännu rappare än Gnome och mycket mer anpassningsbart. Det kräver mindre resurser och med Thunar som filhanterare har man bättre koll på sitt arbete än i Gnome. OpenBox kan gott och väl ersätta Gnome för mig. För mindre vana användare och dem som inte vill bygga sitt skrivbord är detta inget alternativ. Det säger dock en del om hur Gnome skalat av funktioner tills man blir förbisprungen av Box!

På den stationära fungerar Gnome dåligt. Det har för många begränsningar, för dåliga program och för få anpassningsmöjligheter. Jag längtar tillbaka till KDE, men Plasma 5 måste bli färdigt först. Jag kommer att utforska alternativ och Gnome ligger redan på stupstocken!

Detta är det fina med Linux, det finns alltid något annat att prova och man kan ändra tills man är nöjd!

flattr this!

Flattr this!

6 June 2015

kitkat-exton-v6-20150606-smallAndroid-x86 KitKat 4.4.4 Exton build 150606, version 6, is a total rebuild.
I’ve added Mesa 10.5.4 for better Graphic performance. The system can run live (from CD or a USB stick) on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong. You can easily install the system to your hard drive and install new apps. You can also install new apps while running the system live. Google Play Store is pre-installed so you can just make your choices…

Used kernel
4.0.0-exton-android-x86.

Replacement
This version (version 6) replaces all my previous (5) Android-x86 4.4.4 KitKat builds. In version 6 I’ve added GAPPS. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google Chrome, Maps, YouTube and more apps (for example OfficeSuite). Everything just works. It can happen that you get some error messages, but don’t worry. Just close the “error windows”. The installed apps will work.

Updates

If you install Andriod-x86 to hard drive or to a USB stick with persistence installed apps will be automatically updated/upgraded via Google Play Store. The system will check for updates all the time or after a reboot. It works in the same way as on your Android phone.

What’s the point?

Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Read my article About how useful an Android-x86 system can be for the average computer user.

Screenshots
The Galactic Core Live Desktop pic 1
The “Live fish” Desktop pic 2
The “Live tiger” Desktop pic 3
The “Live fish in the sea” Desktop pic 4
The “Live aquarium” Desktop pic 5

READ MORE…

4 June 2015

NEWS 150604
My problems with PayPal were solved today. You are now free to download AndEX (Android Lollipop 5.0.2), my Android-x86 KitKat version 5 and RaspAnd (Android Lollipop 5.1 on Raspberry Pi 2).

2 June 2015

There is a new book over at Packt Publishing, about iOS 8 game development with Swift. I was involved in that project as an expert reviewer, and I can guarantee you that this book is very good if you want to learn how to program games in Swift.

Siddharth Shekar, who has written the book, is very good and professional in learning the writers in both SpriteKit, SceneKit and some Metal.

So head over to packtpub.com and order your copy today!

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 14.50.22

 

The post New book about ios8 game development appeared first on Peter Ahlgren.

Frukta grekerna…

Från Påvels blogg 2 June 2015 09:55

Under det trojanska kriget lurade grekerna trojanerna genom att snickra ihop en trähäst full med gömda krigare och låtsades dra sig tillbaka från det belägrade Troja. Trojanerna var dumma nog att ta emot gåvan, men för att få in den i staden var de tvungna att riva en del av stadsmuren. På natten hoppade grekerna ur hästen och deras landsmän återvände och strömmade in genom hålet i stadsmuren. Troja brändes och plundrades. Härifrån kommer talesättet att man ska frukta grekerna även när de kommer med gåvor.

Idag hände något liknande när jag för första gången på en månad drog igång min Windows 7 installation. Jag möttes av en ny ful ikon i meddelandefältet.

 

Jag ahr fått malware i min Windowsinstallation

Jag har fått malware i Windows

 

Eftersom den inte är något jag installerat själv måste den vara malware.

När jag klickade på den öppnades ett fönster med ett erbjudande att kostnadsfritt teckna mig för en uppdatering till Windows 10, inget jag efterfrågar eller har bett om att få reklam för.

 

Gratis?

 

Detta låter för bra för att vara sant, Microsoft skänker bort sitt operativsystem! Naturligtvis är det inte sant. Då något sägs vara gratis är det man själv som är handelsvaran.

Jag förstår inte vad jag ska med Windows 10 till på min gamla burk. Windows 10 är en avskalad Windows 8 ananas med en startknapp(!) som största nyhet.

Eftersom jag dualbootar Windows 7 med Linux kommer Windows 10 i bästa fall att ställa till grub och göra Linux omöjligt att starta. I värsta fall måste hela hårddisken formateras och Linux försvinner. Eftersom Windows 10 kommer med UEFI och Secure boot elände kommer det att bli problem med min gamla hårdvara och förvisso med Linux. Microsoft har ansträngt sig till det yttersta för att försvåra att man använder andra, bättre, operativsystem än Windows.

Att uppgradera Windows betyder att installera om alla program och börja om från början. Det blir att ladda ner program ett och ett, installera, starta om, om och om igen. Detta tar flera dagar och jag har ingen lust att tillbringa denna tid i Windows, ett system jag inte använder till mer än spel.

Det blir allt mer otidsenligt att behålla Windows för att kunna spela några tio år gamla spel då Linux blir allt bättre på spelfronten. Det är stor skillnad bara jämfört med några år sedan. Nu kommer flera nya spel till Linux och Windowspel fungerar ofta med (icke)emulatorn Wine. Nu är det två eller tre spel som inte fungerar i Linux som jag kör i Windows. Är det värt att ha ett ofritt och krångligt extra operativsystem på datorn för dem? Det tar 150GB av hårddisken som hade kunnat användas bättre.

Jag har ingen lust att skapa det användarkonto hos Microsoft som krävs för Windows 10. Det gör att Microsoft kan spåra mig på Internet, knyta min installation till mig personligen och givetvis scanna mina filer om jag är dum nog att ladda upp något. Jag vill inte att denna information ska bli handelsvara. Jag har ingen lust att få reklam för MS Office och antivirusprogram så fort datorn startar. Jag kommer aldrig att använda MS Office och det bästa antivirusprogrammet är att använda ett annat operativsystem än Windows.

Windows 10 kommer att vara späckat med spyware. Eftersom det är ”gratis” kommer Microsoft att ta igen detta genom att kartlägga användare och sälja reklam. Ett operativsystem är inte längre till för att bläddra och öppna filer och program utan för att övervaka användaren och mata honom med reklam. Windows 10 är förvisso inte färdigt men betaversionen visar hur Microsoft resonerar.

Microsoft vill styra hur vi ska uppfatta operativsystem. Förr köpte man en licens som tillät att man installerade och använde Windows. Licensen blev med åren allt mer begränsad och gäller numera i många fall endast på datorn man köpte systemet med och då med exakt samma hårdvara den hade då man köpte den. Nästa steg är att licensen blir en prenumeration, eller tjänst, som man måste betala för att datorn ska fungera. Sannolikt kommer man även att vara tvungen att betala för funktioner i Windows utöver basala ting som att öppna och stänga program. Eftersom framtidens operativsystem blir en prenumerationstjänst är det viktigt att få med gamla användare på tåget. Man kan ju inte tjäna mer pengar på mitt gamla Windows 7.  Det är därför Microsoft erbjuder en trojansk häst med ”gratis” uppdatering till Windows 10.

Det blir fortsatt Windows 7 för mig. När det kraschar eller när supporten tar slut kommer jag att ta bort det eller köra utan Internetanslutning. I värsta fall får jag sluta spela mina gamla spel eller ge Wine-projektet en gåva som motsvarar kostnaden för en Windowslicens för att de ska få fler gamla spel att fungera.

Jag tar inte emot den trojanska hästen!

flattr this!

Flattr this!

31 May 2015

exton-defender-fc22-screenshot-2-small NEWS 150531 re. Exton|Defender fc22 (Fedora 22)

I’ve made a new version of Exton|Defender 64 bit. Now based on Fedora 22, released 150526. It uses Cinnamon 2.4.8 and kernel 4.0.4.

Unique?
As far as I know there is no other live Fedora 22 cd/dvd out there with the Cinnamon Desktop.

System Tools included
NTFS-3g, GParted, PartImage, Sfdisk (util-linux-ng 2.21.2), Rsync, Ddrescue, FSArchiver, TestDisk and Midnight Commander. Other programs (among many others): Google Chrome (for watching Netflix movies), LibreOffice, NetworkManager, Firefox, Thunderbird, Gimp, Samba, Java (JDK 7u9) and Java Runtime Environment (JRE), Emacs, Safecopy, kernel headers and many compilation tools. See a complete LIST of all installed packages 150531.

READ MORE…

I’m thinking about start making a tutorial serie about game programming in Swift with SpriteKit. It will be a quite basic serie about making a small game (some Flappy Bird’ish game) with SpriteKit. I’m not sure if I will make it in written format here in the blog or in video format on YouTube. What’s you thoughts about that?

The post tutorial about making iOS games in Swift appeared first on Peter Ahlgren.

27 May 2015

logoNEWS 150527
I have compiled yet another Android 5.1 Lollipop system which can run on Raspberry Pi 2. I call “my” new system RaspAnd build 2. My first version of RaspAnd is from 150405. The following useful apps are pre-installed in build 2 of 150527: Aptoide App Manager (to be used instead of Google Play Store), Terminal Emulator, WinZip, FileManager, Rotation Control Lite, WPS Office and Offline Maps. Those apps were not included in build 1 from 150405.

What is Raspberry Pi?

The Raspberry Pi is a low cost, credit-card sized computer that plugs into a computer monitor or TV, and uses a standard keyboard and mouse. It is a capable little device that enables people of all ages to explore computing, and to learn how to program in languages like Scratch and Python. It’s capable of doing everything you’d expect a desktop computer to do, from browsing the internet and playing high-definition video, to making spreadsheets, word-processing, and playing games.
Read more about Raspberry Pi…

Screenshot of RaspAnd’s build 2 Desktop

READ MORE…

23 May 2015

Slackware is the first widely-used Linux system, which is still developing. Slackware has existed since 1993. In comparison with for example Ubuntu and Linux Mint, many people believe that Slackware is “difficult”. Any novice can quickly learn to use Ubuntu they say. My remaster of Slackware 14.1, which I call SlackEX 14.1/current 64 bit Linux Live DVD, is however just as easy to use as Ubuntu and/or Linux Mint. Some tend to complain that the Program Management in Slackware is awkward. That was perhaps earlier the case, but not anymore. Now we have the Application Managers Slackpkg and GSlapt – a GTK version of slapt-get. They are a piece of cake to use! Users of Synaptic will feel at ease with GSlapt.

New features in version 150523 of SlackEX
I have replaced kernel 3.18.1-x86_64-exton with kernel 4.0.4-x86_64-exton with support for “everything”. KDE is downgraded to version 4.10.5 from version 4.11.1. All other component software is also upgraded to the latest Slackware version by now. I may mention in particular GParted 0.17.0 (latest, not in Slackware’s repositories), VirtualBox 4.3.28 (latest, not in Slackware’s repositories), AbiWord 2.8.6 (not in Slackware’s repositories), Gimp 2.8.10 (installed from source), GSlapt 0.5.3h, Firefox 31.7, Thunderbird 31.6, Samba 3.6.8 and GCC 4.8.2. Furthermore I have installed Grub2, which can be used as boot loader (if you want) after a hard drive install. Study the full package LIST.

Why Slackware?
Slackware is grossly underestimated (in my opinion). This article give you ten (10) reasons to choose Slackware.

Screenshot 1 – KDE 4.10.5 Desktop
Screenshot 2 – KDE 4.10.5 Desktop
Screenshot 3 – Netflix running

READ MORE…

22 May 2015

SlackwareI have compiled a very useful (as I think) 64 bit kernel for Slackware 12.0 – 14.1 and/or all Slackware derivatives. For example Slax, Zenwalk and SlackEX. The kernel is compiled exactly the same way as Slackware’s latest kernel huge. “My” kernel 4.0.4-x86_64-exton has even more support for new hardware, etc. Kernel 4.0.4 is the latest stable kernel available from Kernel.org. Released 20150517.

What’s new in kernel 4.0?

If you want to install my kernel in your Slackware 64 bit system, do this:

1. Download linux-kernel-4.0.4-x86_64-exton.txzmd5sum
2. Install it with the command installpkg linux-kernel-4.0.4-x86_64-exton.txz
(The kernel is packed just like Slackware’s original kernels so that everything ends up in the right place)
4. If necessary, change your Grub Legacy/Grub2 configuration
5. If you have an Nvidia graphics card in your computer, you may need to look over your files in /etc/modprobe.d before restarting the computer. That is remove the “blacklisting” of Nouveau’s kernel module in the appropriate files blacklist.conf and nvidia-installer-disable-nouveau.conf. With “my” kernel functions the Nouveau “free” driver works just fine.

NOTE: When you run the command installpkg linux-kernel-4.0.4-x86_64-exton.txz vmlinuz will be “created” in /boot. If you have /boot/vmlinuz already that file will be overwritten. In case you want to switch back to your old kernel you should make a backup of /boot/vmlinuz before you run the just mentioned command.

Restart your computer and enjoy!

linux-logo-exton-black-white-bg-www

20 May 2015

lollipop-desktop-20150520-1-smallNEWS 150520 about AndEX – The Absolute Ultimate Edition
My new build of Android-x86 Lollipop 5.0.2 has GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google+, Maps, YouTube and more apps. The ISO is called android-x86-5.0.2-lollipop-GAPPS-kernel4-exton-687mb-150520.iso. I call it The Absolute Ultimate Edition because AndEX build 150520 is totally error-free. Google Maps is the only app you’ll have to update. (Just start Google Play Store and do it!). All other included apps work perfectly well! You shall always use Google Play Store in AndEX version 150520. Only use Aptoide App Manager (which is also pre-installed) if you can’t find the app you are searching for in Google Play Store.

About AndEX
My compiled Androidx86 system (Lollipop 5.0.2) can run live (from CD or a USB stick) or be installed on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Asus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD (DVD) if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong.

More about AndEX

Lollipop 5.0.2 is the second latest version of the Android mobile operating system developed by Google. I call my remaster of it AndEX Lollipop Live DVD. It uses “my” special kernel 4.0.0-exton-android-x86 with some extra features. I.e. extra drivers and NTFS read/write support. My Android-x86 KitKat 4.4.4 build from 2015-05-04 will also cost you 9 $. It has one advantage over the Lollipop version: You can run the system in VirtualBox. Read more about the KitKat 4.4.4 version 150504 or DOWNLOAD it instantly.

Installing new apps in AndEX Lollipop
Use Google Play Store or Aptoide App Manager, which are pre-installed. Just make your choices. Normally you should always use Google Play Store, but if you can’t find the app you are looking for you can try Aptoide.

Install the system to hard drive
Say for example that you have a laptop with Windows 8.1 installed as the only operating system. If you just create one extra partition of about 5 GB you can install Android Lollipop on this extra partition and then “dual-boot”. I.e. you can turn on your computer (called “booting it up”) and decide whether you want to start Windows or Android Lollipop. Grub will be installed as boot handler/loader during the installation of Android Lollipop. Note: The installation will take only about one minute. And the installation to hard drive is so simple that a 10 year old child can do it.

USB installation
Read my instruction. Learn how you can run AndEX from a USB stick with persistence. Read under A).

VirtualBox

Unfortunately you cannot (normally) run/test the system in VirtualBox. I.e. run it directly from the ISO file and install it to a hard drive created in VirtualBox. That can however be done if you use one of my other Android remaster KitKat 4.4.4 version 150504.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Desktop without modifications
Screenshot 2 – AndEX Desktop with modifications

NOTE2/WARNING2
Before you buy and download this version of AndEX you must be aware of that not all apps downloaded from Google Play Store can run in an Android-x86 system. Some very big (around 1GB) games for example won’t run. Note about version 150520: While running The Absolute Ultimate Edition you won’t get any error messages.

READ MORE…

Android is a trademark of Google Inc.

19 May 2015

Hectic is in the App Store

Från Peter Ahlgren 19 May 2015 08:39

My new iOS game, Hectic, is now in the Apple App Store. It went through the review process without any problems on the first try.

As usual as soon as you go live with a new project, you get a lot of ideas about stuff that you want to change. So did I this time. I have a list with stuff that I will correct and change in an update that will come pretty soon. But if you install the game now, you will get a little notice in the app when the update is online, so you will not miss it.

I have also started to sketch a new game, that I will slowly start working on any day now.

Have a look at Hectic at the official website for the game, http://hecticthegame.com.

The post Hectic is in the App Store appeared first on Peter Ahlgren.

13 May 2015

linux-logo-exton-lfaLFA (Linux for all) build 150513, 64 bit, with Fluxbox as Window Manager and Cairo-Dock as Desktop Interface

About
The system is based on Ubuntu 15.04, codenamed Vivid Vervet and Debian Jessie (Debian 8). It’s a total rebuild. I.e. nothing is left of the old LFA system.

The system language is ENGLISH.

News about LFA build 150513
Previous version of LFA (build 141120) had four (4) Desktop environments installed. Namely Unity (Ubuntu), LXDE, Razor-qt and XBMC. LFA build 150513 uses only Fluxbox as Window Manager and Cairo-Dock as Desktop Interface. Cairo-Dock is designed to be light, fast and customizable, and is desktop-agnostic. It has a powerful DBus interface, to be controlled from a terminal or another application. Features can be added by plug-ins or applets, and applets can be written in C or in any language. About Fluxbox: Fluxbox is a window manager for X that was based on the Blackbox 0.61.1 code. It is very light on resources and easy to handle but yet full of features to make an easy, and extremely fast, desktop experience. So who needs KDE or Gnome?

Screenshot of LFA’s new Desktop.

Program content etc

Among many other programs Google Chrome (so you can watch Netflix movies), GParted (
a free partition editor for graphically managing your disk partitions), BlueGriffon Web Editor (works almost like Dreamweaver), Synaptic Package Manager, SMPlayer (a free media player with built-in codecs that can play virtually all video and audio formats) and PCManFM (a very fast file manager). In addition flash and all necessary additions in order to install programs from source. All programs have been updated to the latest available version as of May 13, 2015. See a complete list of all installed packages.

Web based applications
In order to keep down the LFA system size (so you can run LFA superfast from RAM) I have refrained from installing LibreOffice and Gimp. Instead I offer links in Google Chrome to Onlyoffice.com (A Free alternative to Microsoft Office) and Pixlr.com (Photo Editor – works almost like Adobe Photoshop). Both apps are very easy to use.

Screenshot – Pixlr.com’s Photo Editor in use

Screenshot – Onlyoffice.com’s writer in use

Used KERNEL
My special kernel 3.19.0-14-exton 

Feature OVERVIEW for the Linux 3.19 kernel

READ MORE…

12 May 2015

Put together some code for showing fullscreen iAds in Swift games.

This is something I had some problems with before to get to work properly. So as soon as I solved the problem, i made a small project out of it and uploaded the project to my GitHub account.

You can take a look at it here.

Skärmavbild 2015-05-12 kl. 16.12.44

(And Yes, I have stolen this images from Apple’s site).

The post Fullscreen iAd’s in Swift games appeared first on Peter Ahlgren.

11 May 2015

CruxCruxEX 3.1 64 bit Linux Live CD/USB is based on CRUX 3.1 (latest version, released 140716), which is all Linux enthusiasts/nerds favorite OS. (CRUX 3.1 is a lightweight Linux distribution for the x86-64 architecture targeted at experienced Linux users). CruxEX 3.1 2015 uses the LXDE Desktop environment. In build 150511 I have replaced the original CRUX kernel with “my” special kernel 4.0.2-x86_64-cruxex, with support for “extra everything”.

About CruxEX 3.1 version 150511
All packages have been upgraded to the latest available version (with prt-get sysup). Furthermore: This version uses kernel 4.0.2 released 150506!

What’s new in kernel 4.0

Packages
Among all installed and updated applications are Firefox 40.0a1 (Nightly), Gimp 2.8.14 and Wicd. Furthermore compilation tools so that you can install programs from source.

READ MORE…

9 May 2015

Nättidningen Full Circle Magazine som bevakar Ubuntu och Ubuntubaserade Linuxdistributioner har gett ut temanummer om kontorspaketet LibreOffice. Tidningarna är gratis men är på engelska. Eftersom LibreOffice finns till andra operativsystem än Ubuntu har alla som använder programmet nytta av dem. Hittills finns sex temannummer att ladda ner.

Numren innehåller mängder med mer eller mindre avancerade tips på hur man gör saker i LibreOffice och hur man grundligt lär känna programmet.

Numren är tematiskt upplagda där varje nummer behandlar ett delprogram. Texten är upplagd i kapitel som handlar om en funktion eller förklarar hur man gör en viss sak. Kapitlen kan användas som självstudiematerial.

Om man ska klaga på något är det det litet svårt att hitta i häftena. Det hade behövts en innehållsförteckning och helst ett index. Förutom det innehåller tidningarna mängder med användbara tips och förklaringar!

flattr this!

Flattr this!

8 May 2015

raspberry-logoNEWS 150508 ABOUT RaspEX
My first version of RaspEX is from 150318. I have now upgraded the whole system. RaspEX is a Linux ARM system for Raspberry Pi 2. It is based on Debian Jessie (Debian 8), Ubuntu Vivid Vervet (Ubuntu 15.04) and Linaro (Open Source software for ARM SoCs).

Softpedia review
RaspEX version 150318 was reviewed by Softpedia 150404.

What is Raspberry Pi?
The Raspberry Pi is a low cost, credit-card sized computer that plugs into a computer monitor or TV, and uses a standard keyboard and mouse. It is a capable little device that enables people of all ages to explore computing, and to learn how to program in languages like Scratch and Python. It’s capable of doing everything you’d expect a desktop computer to do, from browsing the internet and playing high-definition video, to making spreadsheets, word-processing, and playing games.
Read more about Raspberry Pi…

model-b-plus-300x225
Raspberry Pi model B made in February 2015. It has a 900MHz quad-core ARM Cortex-A7 CPU and 1GB RAM. Read more…

Why shall I use RaspEX?
Eight Operating Systems are recommended by Raspberry.org. Among them Noobs, Raspbian (Debian Wheezy) and Snappy Ubuntu Core. RaspEX is faster (“fast as lightning”), more useful and more fun to use. (In my opinion).

View all installed packages in RaspEX

When logged in as root your Desktop will look like this.
raspex-desktop-screenshot-linaro
Click to view a larger picture

READ MORE…

7 May 2015

Not so many new posts here in the blog, but working hard on several projects at the moment. In a few days I will go live with a new iOS game, named Hectic.

Its a small game that is quick to play, but surprisingly addictive once you start playing it. I have had the game out for bets testing a few days, and the response have been great.

You can see a short video of it below. I have changed some things in the game since recorded the video, but you can at lest get a little glimpse of it.

The post My new game is soon going live appeared first on Peter Ahlgren.

6 May 2015

android-x86-kitkat-exton-150504-desktop-smallAndroid-x86 KitKat 4.4.4 Exton build version 5 is a total rebuild. The system can run live (from CD or a USB stick) on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong. You can easily install the system to your hard drive and install new apps. You can also install new apps while running the system live. Google Play Store and is pre-installed so you can just make your choices…

Used kernel
4.0.0-exton-android-x86. Kernel 4.0.0 is the second latest kernel as of 150504.

Replacement
This version (version 5) replaces all my previous (4) Android-x86 4.4.4 KitKat builds. In version 5 I’ve added GAPPS. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google+, Maps, YouTube and more apps. Everything just works. It can happen that you get some error messages, but don’t worry. Just close the “error windows”. The installed apps will work.

USB installation
Read my instruction. It is for AndEX (Android) Lollipop, but the same instruction works for my KitKat version. You can run Android-x86 from a USB stick with persistence. I.e. all system changes will be saved on the stick.

What’s the point?

Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Read my article About how useful an Android-x86 system can be for the average computer user.

Screenshots
The “live” fish Desktop pic 1
The “live” white tiger Desktop pic 2

READ MORE or download the ISO instantly

5 May 2015

andex-lollipop-5.0.2-20150426-360NEWS 150505 about AndEX – The Ultimate Edition
My new build of Android-x86 Lollipop 5.0.2 has GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google+, Maps, YouTube and more apps. The ISO is called android-x86-5.0.2-lollipop-GAPPS-exton-782mb-150505.iso. I call it The Ultimate Edition because AndEX 150505 is (almost) error-free. I finally managed to install Google Play Services, which is needed for Google Play Store to run. You shall always use Google Play Store in AndEX version 150505. Only use Aptoide App Manager (which is also pre-installed) if you can’t find the app you are searching for in Google Play Store.

Unique?
As far as I know there is no other Android-x86 Lollipop 5.0.2 version out there with GAPPS pre-installed.

View the boot process >> SLIDESHOW

View the slide show

About AndEX
My compiled Androidx86 system (Lollipop 5.0.2) can run live (from CD or a USB stick) or be installed on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD (DVD) if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong.

Replacement
This Ultimate Edition of AndEX replaces version 150426, which also had GAPPS pre-installed.

READ MORE…

4 May 2015

Efter en dryg vecka gav jag upp Kubuntu 15.04. Det finns för många buggar och funktioner som inte är på plats eller har brister. Jag har rapporterat eller kommenterat ett dussin buggar så jag tycker jag har gjort min plikt och hoppas att utvecklarna har nytta av min frustration.

Problemet är att Plasma 5 inte är färdigt. Jag måste arbeta på mina maskiner och när långa stunder försvinner på buggrapporter, hitta sätt att komma runt buggar och finna arbetsflöden då invanda sätt att göra saker inte längre fungerar, går inte.

Plasma 5 är snyggt och kommer säkert att vara tjänstdugligt om något halvår. Fram till dess kör jag Kubuntu 15.04 i Virtualbox för att följa utvecklingen och hänga med i buggrapporter.

Nu snurrar Ubuntu Gnome på mina båda bruksdatorer. Ett tag funderade jag på att installera något annat och det kanske blir så om jag upptäcker att jag inte är en Gnome. Litet ledsamt är det att ta adjö av KDE.

Jag är fascinerad av vilken skillnad det är mellan Gnome och KDE och skriver kanske en liten analys.

flattr this!

Flattr this!

1 May 2015

puppy-linux-logo-smallNEWS 150501
PuppEX Tahr build 150501 uses a PAE enabled kernel – 4.0.1-PAE-puppex. (Kernel 4.0.1 was released 150429). With PAE compiled into the kernel PuppEX can address up to 64GB of RAM. Google Chrome is included. Just to make it possible to watch Netflix movies. I’ve also added Tahrpup’s Service Pack 6.0.2. NVIDIA Graphics driver 346.59 is installed.

Compatible with Ubuntu 14.04 LTS
The beauty of Puppy Tahr 6.0 is that programs that are available for Ubuntu 14.04 LTS also can be easily installed and run in Puppy Tahr (and thus also in PuppEX).

READ MORE…

28 April 2015

NEWS ABOUT Exton|OS build 150428
A new and much better version of Exton|OS is ready. I have replaced kernel 3.19.0-5-exton with kernel 3.19.0-14-exton. With kernel 3.19.0 there is no real need to use Nvidia proprietary graphic drivers since this kernel has better support for the open-source Nvidia driver Nouveau than any other older kernel. The Mate Desktop is upgraded to version 1.8.1. I have also replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity with Exton|OS Installer, which is a clone of Debian Live Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process.

MORE ABOUT VERSION 150428
Exton|OS
build 150428 is based on Ubuntu 15.04 64 bit (released April 23, 2015) and Debian Jessie (Debian 8). Exton|OS’s ISO file is a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can then even run Exton|OS from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.

READ MORE…

Dropbox och Kubuntu 15.04

Från Påvels blogg 28 April 2015 19:20

Ett problem i nya Kubuntu 15.04 och Plasma 5 är att man moderniserat systembrickan. Det innebär att program som använder äldre indikatorer inte visas. En bakgrund finns att läsa här. Dropbox är ett sådant program. Dropbox fungerar förvisso precis som det ska i Kubuntu 15.04, men man får ingen grafisk bekräftelse i systembrickan. Jag vill gärna se att Dropbox är igång och att filer laddas upp och ner.

Problemet kommer säkert att lösas, men det kan ta tid. Stora spelare som Dropbox tar ofta tid på sig att uppdatera.

Fram till dess får man använda fulhack som att använda en fristående systembricka. Stalonetray är en sådan. Det blir inte snyggt, men fungerar. Har man fler program med gamla indikatorer förutom Dropbox får de också ett hem.

 

Gör så här:

Börja med att installera Stalonetray. I en terminal:

sudo apt-get install stalonetray

Ange lösenord och installera.

Därefter öppnar man en texteditor som Kate. Om man vill ha Stalonetray längst ner till höger, som på bilden längst ner, klistrar man in dessa rader:

background black
geometry 1x1-1-1
skip_taskbar true
sticky true
transparent true
window_type normal
window_strut none

Spara dokumentet i hemmappen under namnet .stalonetrayrc Filen innehåller inställningarna för Stalonetray.

Notera punkten i början. Det indikerar att det är en dold fil.

För att få Stalonetray att starta automatiskt går man till Systeminställningar -> Start och avslutning. Klicka på Lägg till program och skriv in stalonetray. Klicka på OK.

 

1

 

OK också i nästa fönster.

 

2

 

Logga ut och logga in. Nu finns en extra systembricka med Dropbox längst ner till höger på skrivbordet, ett riktigt fulhack! Man kan öppna Dropbox från ikonen och den indikerar när filer laddas upp eller ned.

 

Nu snurrar Dropbox i en egen liten systembricka!

Nu snurrar Dropbox i en egen liten systembricka!

 

Stalonetray är mycket anpassningsbart och om man inte vill ha den extra systembrickan som jag, läser man manualen (RTFM) här och ändrar inställningsfilen.

Fulhack av den här typen visar hur nytt Plasma 5 är och att den som kör Kubuntu 15.04 får acceptera att allt inte är klart. Jag vill än en gång poängtera att detta är en nödlösning och ett fulhack. Det är absolut inte snyggt, men fyller sin funktion i avvaktan på att program och inställningsfiler uppdateras.

flattr this!

Flattr this!

27 April 2015

Jag har blivit en Gnome!

Från Påvels blogg 27 April 2015 09:50

Oj vad jag har pillat i helgen! Förra veckan släpptes nya version 15.04 av Ubuntu med avknoppningar och givetvis ville jag installera så fort som möjligt. Det blev dock inte riktigt som jag tänkt mig.

Jag brukar köra Kubuntu med skrivbordsmiljön KDE. Kubuntu 15.04 är den första versionen med nya versionen av KDE, Plasma 5. Plasma 5 är förvisso bra och snyggt som bara den…

…men den är inte färdig. Jag sprang in i buggar och krascher, skärmen låste sig och viktiga saker som inte fungerar. Kubuntu 15.04 är mest en betaversion.

Därför bestämde jag mig för att passa på att förnya mig. Det blev test av Ubuntu Gnome. Även här sprang jag in i buggar som gör Gnome omöjligt på en dator.

Efter alla buggar och misslyckanden var jag ett tag till och med inne på att gå tillbaka och installera Kubuntu 14.04 för att få ett stabilt system. Jag har dock aldrig fallit bakåt utan alltid framåt och vill ha det senaste. 15.04 är dessutom bara en mellanversion som kommer att snurra i ett halvår. Några buggar och ofärdiga saker överlever man (oftast).

Efter flera ominstallationer, pillande och tester blev det en kompromiss. Det blir Kubuntu 15.04 på min stationära. Jag saknar dock mängder av de funktioner som jag lagt in i gamla KDE. Blir det för tungrott och tråkigt blir det något annat, kanske inte ens något Ubuntubaserat system. Det blir kanske fler installationshelger.

På min bärbara snurrar nu Ubuntu Gnome. Det är en helt annan upplevelse än KDE och jag återkommer kanske med en jämförelse mellan de två största Linuxskrivborden. Jag har knappt testat Gnome Shell tidigare och det är häftigt, särskilt på en bärbar.

På en gammal bärbar snurrar alltjämt Kubuntu 14.04. Det är min reserv som måste fungera om allt annat brinner upp.

Jag har alltså blivit till hälften Gnome, det trodde jag inte för en vecka sedan!

 

Varför Mörkgrått?

Man kan tycka att det låter hemskt att tillbringa större delen av en helg med att installera operativsystem och att Linux är erbarmligt krångligt och tidskrävande. Jag håller med om att jag lade ner onödigt mycket tid. Jag hade kunnat hålla fast vid Långtidsversionen, 14.04 och inte fått några problem. När jag väl hade börjat testa kunde jag emellertid inte sluta. Om man jämför med Windows, som ofta kommer ”förinstallerat”, går det mycket snabbare att installera Linux. På samma tid jag lagt ner på att få två datorer funktionsdugliga med alla program, skulle jag inte hunnit fixa till en enda dator med ”förinstallerat” Windows.

En annan fördel med att lägga ner tid på att fippla med Linux är att man lär sig om hur datorer fungerar och om trilskande program. Det gör man inte i Windows där man maximalt förväntas klicka på knappen ”Omstart” med jämna mellanrum.

De många Linuxversionerna och de ändlösa diskussionerna om vilken som är bäst visar ett en mörkgrå kostym storlek M (läs Windows) inte passar alla. Linux ger glädjen tillbaka att pyssla med datorer och mina arbetsredskap anpassar sig till mig och inte tvärtom.

 

Mer pyssel

Andra versioner av *Buntu är:

Xubuntu för gamla datorer

Lubuntu för ännu äldre datorer

Ubuntu Mate för gamla användare som älskade Gnome 2

Överlag tycker jag att 15.04 är den buggigaste Ubuntuversionen på länge. Oavsett skrivbordsmiljö har jag råkat ut för saker som inte fungerar. Sådant kan bero på otur och det blir så ibland när det är mycket som ska fungera tillsammans. Det har blivit några buggrapporter och kommentarer. Det är mitt sätt som användare att ge tillbaka för allt det fina jag får gratis!

Mitt råd är dock att köra stabila 14.04 eller vänta några veckor med 15.04 tills de värsta buggarna är fixade. Kubuntu kan man gott avvakta med en eller två versioner till det finns fler finesser och buggar rättats till. 15.10 blir superbra!

flattr this!

Flattr this!

26 April 2015

andex-lollipop-5.0.2-20150426-360NEWS 150426 ABOUT AndEX Lollipop 5.0.2
My new build of Android-x86 Lollipop 5.0.2 has GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google+, Maps, YouTube and more apps. The ISO is called android-x86-5.0.2-lollipop-exton-kernel-GAPPS-721mb-150426.iso. I finally managed to install Google Play Services, which is needed for Google Play Store to run. You shall always use Google Play Store in AndEX version 150426. Only use Aptoide App Manager (which is also pre-installed) if you can’t find the app you are searching for in Google Play Store.

Unique?
As far as I know there is no other Android-x86 Lollipop 5.0.2 version out there with GAPPS pre-installed.

View the boot process >> SLIDESHOW

View the slide show

About AndEX
My compiled Androidx86 system (Lollipop 5.0.2) can run live (from CD or a USB stick) or be installed on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD (DVD) if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong.

More about AndEX
Lollipop 5.0.2 is the second latest version of the Android mobile operating system developed by Google. I call my remaster of it AndEX Lollipop Live DVD. It uses “my” special kernel 3.10.58-exton-android-x86 with some extra features. I.e. extra drivers and NTFS read/write support. My Android-x86 KitKat 4.4.4 builds from 2015-03-21 will cost you 8 $ and my Android-x86 KitKat 4.4.4 build from 2015-03-30 7 $. They have two advantages over the Lollipop version: A newer kernel (3.18.8 respectively 3.18.2) is used and you can run the systems in VirtualBox. Read more about the KitKat 4.4.4 version 150321 or DOWNLOAD it instantly. Read more about the KitKat 4.4.4 version 150330 or DOWNLOAD it instantly.

Installing new apps in AndEX Lollipop
Use Google Play Store or Aptoide App Manager, which are pre-installed. Just make your choices. Normally you should use Google Play Store, but if you can’t find the app you are looking for you can try Aptoide.

Install the system to hard drive
Say for example that you have a laptop with Windows 8.1 installed as the only operating system. If you just create one extra partition of about 5 GB you can install Android Lollipop on this extra partition and then “dual-boot”. I.e. you can turn on your computer (called “booting it up”) and decide whether you want to start Windows or Android Lollipop. Grub will be installed as boot handler/loader during the installation of Android Lollipop. Note: The installation will take only about one minute. And the installation to hard drive is so simple that a 10 year old child can do it.

What’s the point?
Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Also: In AndEX version 150426 almost all apps and games can be installed via Google Play Store.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Desktop without modifications
Screenshot 2 – AndEX Desktop with modifications
Screenshot 3 – AndEX installed apps
Screenshot 4 – AndEX preventing rotation
Screenshot 5 – AndEX using Google Maps

READ MORE or download the ISO file instantly…

24 April 2015

kitkat-desktop-small-waterfall-wpA great discovery
This morning I discovered (once again) how useful an Android-x86 system can be. As a matter of fact it can do everything the average computer user needs to do! I.e. you can browse the Internet with different browsers (for example Google Chrome), easily check your mail with the app Gmail or other apps, watch YouTube movies with the YouTube app, handle Facebook with the Facebook app, edit your photos with PicsArt Photo Studio and manage all kinds of documents with QuickOffice or WPS Office. You’ll have to have Google Play Store installed though. And as an extra “App Finder” Aptoide App Manager (when you can’t find the app you want on Google Play Store).

Replacement for Windows, Mac or even Linux Desktop systems?
Some belive what I just said. The Android-x86 Project (Run Android on your PC) is about porting the Android Open Source Project to x86 platform. My Android-x86 version 4 of March 30, 2015 has just about everything the average computer user can wish for pre-installed.

Pre-installed apps and prerequisites
Android-x86 KitKat 4.4.4 Exton build version 4
can run live (from CD) on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Ausus laptops. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a CD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong. You can also very easy install the system to your hard drive and install new apps. You can also install new apps while running the system live. Google Play Store and Aptoide App Manager are pre-installed so you can just make your choice. My Android-x86 version 4 replaces version 1 and version 2 of my Android-x86 KitKat builds. In version 4 I’ve added the following apps: Google Play Store (quite difficult to install) Aptoide App Manager, YouTube, Nature Live Wallpapers, Rotation Control Lite, Facebook, WPS Office, QuickOffice, QuickPic and PicsArt Photo Studio.

Running Android-x86 Exton build version 4
When you run the system for the first time from CD, a USB stick or hard drive you can install Google Maps and Google+. You’ll also get the chance to update Google Play Services to the latest version. Watch this slideshow.


View the slide show

Install Android-x86 Exton build version 4 to hard drive
That can be done virtually in VirtualBox if you don’t want to touch your hard drive.. I.e. run it directly from the ISO file and install it to a hard drive created in VirtualBox. You can of course also make a “real” hard drive installation – see my instructions. Be sure to create a install partition of about 5 GB in advance with the filesystem ext4 if you already use Grub as boot manager or the filesystem ext3 if you want to install Grub during the installation of Android-x86.

USB installation
Also a very smart way ro run an Android-x86 system if you don’t want to touch your hard drive. Installing Android-x86 to a “good” USB pen drive is almost as useful as having the system on a hard drive. I.e. if you install my Android-x86 version 4 on (for example) a SanDisk Extreme USB 3.0 stick the system will run very fast. And you can enjoy persistence of you follow my instructions. It is for AndEX (Android) Lollipop, but the same instruction works for all of my KitKat versions.

Screenshots

The Desktop pic 1
The Desktop pic 2
The Desktop pic 3
All pre-installed apps except Sled Mayhem and Bike Mayhem. (They can be installed after a hard drive installation of Android-x86 KitKat version 4)

DOWNLOAD android-x86-4.4.4-kitkat-exton-build-626mb-150330.iso for 7 $


md5sum

23 April 2015

Popular again

Från Arne Exton 23 April 2015 09:44

ExTiX 15.2 is now on place 10 on the “popularity” list on DistroWatch.com. (Page hit ranking for the last 7 days among 100 distros).

19 April 2015

Ardour 4 on Debian Jessie

Från Johan Thelin 19 April 2015 15:14

The Ardour project just announced version four of the digital audio workstation. Debian carries version 3, so I decided to build version 4 myself. Here is a summary from what I learned.

First of all, the Ardour people have written a building page and a list of dependencies. The do carry a set of patches towards some of the packages. These seems to be more or less small fixes, apart from the libsndfile that has a bug fix for handling BWF files.

In addition to the patches libs, the requirements list a whole range of gtk and corresponding -mm packages as well as boost, and varous codecs and such. I decided not to care too much about versions for these packages. Instead, I just took whatever I could find in Debian. The packages installed are:

 • libsndfile1-dev
 • libgnomecanvas2-dev
 • libsigc++-2.0-dev
 • libcairo2-dev
 • liblrdf0-dev
 • libfreetype6-dev
 • libboost1.55-all-dev
 • libfftw3-dev
 • libglibmm-2.4-dev
 • libcairomm-1.0-dev
 • libpangomm-1.4-dev
 • libatkmm-1.6-dev
 • libart2.0-cil-dev
 • libgnomecanvasmm-2.6-dev
 • liblo-dev
 • libraptor2-dev
 • librasqal3-dev
 • libogg-dev
 • libflac-dev
 • libvorbis-dev
 • libsamplerate0-dev
 • libaudio-dev
 • liblv2dynparam1-dev
 • libserd-dev
 • libsord-dev
 • libsratom-dev
 • liblilv-dev
 • libsuil-dev
 • librubberband-dev
 • vamp-plugin-sdk
 • libaubio-dev
 • libjack-dev
 • liblilv-dev

Then it is just a matter of configuring using waf.

./waf configure --with-backend=alsa --prefix=/wherever/you/want/it
make
./waf install

My plan is to use ALSA (i.e. not JACK) and installing libjack-dev meant that Skype got kicked out, so the system needed some love to restore the order.

apt-get autoremove
apt-get remove libjack-dev
apt-get remove libjack0
dpkg --install skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
apt-get install -f

Despite this little hack, Ardour seems to work nicely and record and play back. I still need to test out some more features to see if everything is in place, but it looks hopeful.

Update! As pointed out in the comments, Debian not only carries a really old version but also version 3.

18 April 2015

ExTiX 15.2 on DistroWatch.com

Från Arne Exton 18 April 2015 09:07

ExTiX 15.2 is now on the front page on Distrowatch.com. I guess this will dramatically increase the download rate.

READ MORE…

17 April 2015

extix-logo-black-white-bgI have made two new versions of ExTiX 15.2. I call them ExTiX 15.2 LXQt Live DVD respectively ExTiX 15.2 KDE Live DVD

ABOUT BOTH VERSIONS
ExTiX Linux Live DVD’s 64 bit are based on Debian Jessie/Ubuntu 15.04. The original system includes the Desktop Environment Unity (Ubuntu). After removing Unity I have installed LXQt 0.9.0 (in ExTiX 15.2, build 150417) and KDE 4.14.6 together with KDE Frameworks 5.9.0 in an extra version also of 150417. LXQt is the Qt port and the upcoming version of LXDE, the Lightweight Desktop Environment. It is the product of the merge between the LXDE-Qt and the Razor-qt projects: A lightweight, modular, blazing-fast and user-friendly desktop environment. And KDE Frameworks are 60 addon libraries to Qt which provide a wide variety of commonly needed functionality in mature, peer reviewed and well tested libraries with friendly licensing terms.

STABLE?
Ubuntu 15.04 will be released in a stable version 150423. Regardless of this fact you can consider both my ExTiX versions of 150417 as stable. The “Final Freeze” of Ubuntu 15.04 was yesterday (150416).

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 3.19.0-14-exton corresponding Kernel.org’s kernel 3.19.3.

Feature OVERVIEW for the Linux 3.19 kernel

NEWS ABOUT ExTiX 15.2 build 150417 – two versions – LXQt or KDE Desktop environments
1. ExTiX (both versions) are now based on Ubuntu 15.04 Vivid VervetLXQt 0.9.0 (not in Ubuntu’s repositories) or KDE 4.14.6 with KDE Frameworks 5.9.0 are used as Desktop environments. All packages have been updated to the latest version by 150417 (LXQt version) and 150417 (KDE version). Kernel 3.19.0-14-exton is used. (Kernel.org‘s kernel 3.19.3). Ubuntu 15.04 to be relased 150423 will use kernel 3.19.0-14-generic.
2. Google Chrome is used as Web Browser, which makes it possible to watch Netflix movies. It is not possible in Firefox (in Linux). Both Firefox and Chrome are installed in the KDE version.
3. I have also installed BlueGriffon Web Editor. BlueGriffon is a new WYSIWYG content editor for the World Wide Web. Powered by Gecko, the rendering engine of Firefox, it’s a modern and robust solution to edit Web pages in conformance to the latest Web Standards. Only to be compared with Dreamweaver. (In my opinion).
4. Other included important/useful packages are: LibreOffice, Thunderbird, GParted, Brasero, SMPlayer, GCC and other compilation tools so that you can install packages from source. Furthermore “all” multimedia codecs. Everything the average Linux user could wish for I would say.
5. I have also installed Nvidia Graphic driver 346.59 in the LXQt version. It has support for the following GPUs: Quadro K1200, Quadro M6000, GeForce 920M, GeForce 930A, GeForce 930M, GeForce 940M, GeForce GTX 950M, GeForce GTX 960M and GeForce GTX TITAN X. This driver will be used automatically if your card is supported. Note: One reason for me to abandon Gnome 3.14 (which was used in the previous version of ExTiX) is that Gnome 3.14 won’t run together with Nvidia’s proprietary drivers.

WHAT’S SO SPECIAL about ExTiX and especially the two new versions from 150417?
1. The ExTiX ISO’s are ISO-hybrids, which means that they can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can then even run ExTiX from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems.
2. Another big improvement is that both ExTiX versions can run from RAM. Use Boot alternative 3 (Copy to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run ExTiX that way. Running from RAM means that the system will run faster than from DVD or USB stick. Everything will be superfast I would say!
3. ExTiX is now more stable than ever. All packages have been upgraded to the latest version by 150417.
4. I’ve replaced kernel 3.18.0-10-exton with kernel 3.19.0-14-exton (Kernel.org‘s stable kernel 3.19.3) in both versions of ExTiX.
7. The installation program Ubiquity (live installer) is now working as intended. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process.

LOG IN to LXQt repectively KDE

You can only run ExTiX live as root. Log in from Slim‘s Login Manager as root with password root in the LXQt version. Or as regards the KDE version; from console mode. Run startx to enter X/KDE. Press Ctrl Alt F1 if you don’t end up in console mode after the boot process. During a hard drive installation you will get the opportunity to create a normal user.

Install ExTiX to hard drive
In the KDE version just start the install program Ubiquity from the menu (Install ExTiX 15.2). In the LXQt version you’ll have to start up a terminal and run the command ubiquity for the installation to start. Then just follow the instructions.

USB installation
Read my instruction.

Compatibility 
A general truth: If an original system can run on a particular computer an Exton remaster of the same original system can run on the same computer. I never change a Linux system for the worse in terms of auto configuration and hardware detection, etc. It happens that I replace the original kernel, but always to a “better” one with even more native support for various hardware etc. (Which I have done in this case).

Screenshot of ExTiX 15.2 Desktop – KDE 4.14.6

Screenshot of ExTiX 15.2 Desktop – LXQt 0.9.0

NOTE THIS PLEASE
Please note again that you can only log in to both Desktop Environments (LXQt and KDE) as root with password root. ALSO: If you don’t end up in console mode in the KDE edition you must press Ctrl Alt F1 simultaneously to get a login prompt. When you have it log in as root and run the command startx to enter X/KDE.

DOWNLOAD ExTiX 15.2 (both versions) from SourceForge.net – Fast, secure and free downloads from the largest Open Source applications and software directory.

ExTiX 15.2 LXQt version can also be downloaded from the Swedish Linux Society’s server

16 April 2015

android-logoYesterday I discovered that “my” Android-x86 systems can be installed to a USB stick with persistence. I.e. all system changes are saved directly on the stick. This is how it is done.

1. Format a “good” USB stick with the ext3 (not ext4) filesystem. This has to be done in a installed Linux system or while running a live Linux system from CD or a USB stick.

2. Insert your formatted USB stick and start up one of “my” Android-x86 systems (KitKat or Lollipop) from CD. In the slideshow below I’m installing AndEX (Lollipop 5.0.2) to my USB stick SanDisk Contour.

Watch this slideshow (showing the install process).


View the slide show

What is it good for?
Well, you don’t have to touch your hard drive. Installing Android-x86 this way won’t effect your “ordinary” boot loader. And as I say above: All system changes are persistent!

Android is a trademark of Google Inc.