18 April 2014

*Buntupåsk!

Från Påvels blogg 18 April 2014 15:14

Lagom till påsk släpptes igår den senaste och bästa versionen av operativsystemet Ubuntu med avknoppningar. Det blir en hektisk påsk med service och installation på en bunt datorer!

Påsk

*Buntu 14.04 är en version man inte vill missa. Det är en en LTS-version, det vill säga den har stöd under fem år, en evighet i Linuxvärlden. I praktiken är fem år många datorers livstid. LTS-versioner är dessutom stabilare än mellanversioner.

LTS-versioner gör att man inser att man själv blivit en LTS-version. Jag gick över till Linux runt Ubuntu 8.04 och sedan dess har *Buntu, med undantag för några perioder med LinuxMint, Debian och #!, varit mitt huvudsystem. Det är sex år sedan och Linux har utvecklats ofantligt!

Det finns många smaker av *Buntu, det som skiljer är det som syns mest: skrivbordsmiljön och vilka program som följer med från start. Själva systemet är detsamma under ytan. Alla *Buntuvarianter är nybörjarvänliga för den som inte testat Linux tidigare och innehåller alla program man rimligen kan önska sig (och några till).

Lubuntu

Med en enkel och resurssnål skrivbordsmiljö.

Xubuntu

Med en litet mer avancerad skrivbordsmiljö som kräver litet mer resurser. Lubuntu och Xubuntu är utmärkta för dem som vill ersätta Windows XP på en gammal trotjänare. Jag kommer att peta in Xubuntu på en egen och en bekants gamla XP-dator i påsk.

Ubuntu Gnome

Med en modern platt skrivbordsmiljö. Jag ska testinstallera Ubuntu Gnome på en maskin för att vederlägga alla som påstår att jag inte hänger med min tid. Detta är helt fel, för någon vecka sedan åt jag modern mat, makaroner, kallades de nog.

Kubuntu

Kungen med KDE som skrivbordsmiljö. KDE har oändligt med inställningsmöjligheter och de mest avancerade programmen. Passar kanske bäst för den som vill pilla men även nybörjare kommer långt med grundinställningarna. Detta blir min huvudsakliga arbetsmiljö de kommande åren!

Pappa Ubuntu?

Jag kan inte rekommendera grunddistributionen Ubuntu på grund av ett uselt telefonskrivbord där man matas med dumheter, i bästa fall idiotiska, i värsta kränkande. Då man öppnar filer och program skickas ens sökningar till Canonical, företaget bakom Ubuntu. Behöver man en storebror som kontrollerar var, när och vad man gör i sin dator? Andra kan tycka detta är OK och att Ubuntu med Unity är det bästa sedan popcorn med dijonsenap.

Jag har säkert glömt någon *Buntuvariant.

För den som inte testat Linux är *Buntu 14.04 ett utmärkt tillfälle att bli vuxen och träda in i den fria världen:

 1. Alla varianterna är gratis
 2. Alla tusentals program som ingår är också gratis
 3. Man behöver inget antivirusprogram eller säkerhetspaket eftersom Linux är ett modernt och säkert operativsystem
 4. Man lär sig mer om datorer
 5. Man har roligt och får en fantastisk påsk!

flattr this!

flattr this!

15 April 2014

Exton|OS is based on upcoming Ubuntu 14.04 64 bit (to be released in a stable version April 26, 2014) and Debian Jessie. Exton|OS’s ISO file a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to an USB pen drive. You can then even run Exton|OS from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.

14 April 2014

Filmer som referenser i Zotero

Från Påvels blogg 14 April 2014 09:46

Jag upptäckte nyligen att man kan spara film i referenshanteraren Zotero. Man har kunnat det länge, men jag är ingen filmmänniska och har inte haft någon anledning att utnyttja funktionen och kanske tipsar jag idag om gårdagens nyheter.

Det är lika enkelt att spara filmer som andra referenser. Då man är inne på en filmsida visas en kamera i adressfältet. Om man klickar på den sparas filmen som en post i ens bibliotek.

På hemsidor där det finns film, till exempel Youtube, syns en kamera i adressfältet i Firefox. Om man klickar på den sparas filmen som referens i Zotero

På hemsidor där det finns film, till exempel Youtube, syns en kamera i adressfältet i Firefox. Om man klickar på den sparas filmen i Zotero

Det är inte själva filmen som sparas utan metainformation. Genom att webbsidan anges bland uppgifterna är det emellertid lätt att återvända till favoritfilmer.

Filmen sparas som referens i ens bibliotek. Självklart kan man lägga filmer i egna bibliotek eller underbibliotek

Filmen sparas som referens i ens bibliotek med en liten kamera framför som visar att det är en film

Det finns självklart många användningsområden för detta utöver att referera till filmer i texter man skriver. Man kan till exempel samla instruktionsfilmer för program som GIMP och LibreOffice/OpenOffice. Man kan givetvis samla sina favoritmusikvideos från Youtube som i mitt exempel. Zotero växer och blir ett forskningsredskap eller databas.

Man kan sortera filmreferenser som andra referenser, lägga dem i bibliotek och underbibliotek, anteckna och märka upp dem för att underlätta sökningar och korsreferenser.

Detta är den information som sparas i posten. Man kan givetvis lägga till anteckningar, märken och sortera posten efter eget huvud

Detta är den information som sparas i posten. Man kan givetvis lägga till anteckningar, märka upp och sortera posten efter eget huvud

Ännu ett användbart sätt att använda Zotero på!

flattr this!

flattr this!

13 April 2014

As of OpenSSH 6.2 there is the configuration option AuthenticationMethods, allowing for the requirement of more than one authentication method. For me the obvious combination here is requiring both regular ssh key auth as well as a physical YubiKey, both which need to succeed.

This post is a short description of my personal setup, focusing more on the how than on the whys.

In addition to the obvious requirement of having a YubiKey my setup depends on the following:

 • Running at least OpenSSH 6.2, which is provided by default as of Ubuntu 13.10. Debian wise it might be helpful to know that the Wheezy backports currently contains OpenSSH 6.5.
 • The Yubico PAM module. Assuming recent enough Debian/Ubuntu that module can be found in the libpam-yubico package.
 • An API key from https://upgrade.yubico.com/getapikey/.

Here we have the relevant part of sshd_config, only enforcing the additional requirement for selected users.

### /etc/ssh/sshd_config
...
ChallengeResponseAuthentication no
PasswordAuthentication no
UsePAM yes
...
Match Group yubiusers
   PasswordAuthentication yes
   AuthenticationMethods publickey,password

Then there is the part about having PAM threat ssh passwords as YubiKey OTPs. Given Debian style /etc/pam.d/ I am modifying /etc/pam.d/sshd to replace the include of /etc/pam.d/common-auth with an include of my own custom /etc/pam.d/yubi-auth.

### /etc/pam.d/sshd
...
# @include common-auth
@include yubi-auth
...
### /etc/pam.d/yubi-auth
auth  required    pam_yubico.so mode=client id=NNN key=sEcREt authfile=/etc/yubimap

(No, the /etc/pam.d/yubi-auth file isn’t globally readable.)

In a more general manner the PAM config change is about replacing the auth … pam_unix.so line with an auth … pam_yubico.so line.

The specified /etc/yubimap holds the mapping between usernames and YubiKeys.

### /etc/yubimap
andreas:ccccccbhkljr
root:ccccccbhkljr

Finally, the result.

andreas@corrino:~$ ssh halleck.arrakis.se
Authenticated with partial success.
andreas@halleck.arrakis.se's password:
...
andreas@halleck:~$

11 April 2014

SlackwareWhy replace version 140326 with version 140411?
To my horror I discovered that some programs (including K3b and MPlayer) could not be started due to various unfulfilled program dependencies. The problems are now fixed in version 140411. Additionally could version 4.8.6 of Gimp not open jpg files. To deal with the problem, I had to install version 4.8.10 (latest stable version) of Gimp from source.

10 April 2014

LOGONEWS 140410 re. Exton|Defender based on Slackware 14.1

I’ve made a new version of Exton|Defender 64 bit based on Slackware 14.1. It uses Xfce 4.10 and kernel 3.14-x8_64-exton. Kernel 3.14 is the latest stable kernel available from Kernel.org. Released (20140331).

9 April 2014

Windows (XP) har dött

Från Påvels blogg 9 April 2014 07:43

Igår dog Windows (XP) officiellt efter en tolvårig dödskamp. Under de senaste veckorna har jag fått massor med e-post från läsare som frågar vad de ska göra med sitt döende XP.

Jag kan omöjligt ge support till XP-användare på bloggen eller via e-post. Tiden räcker inte till och jag är inte anställd av Microsoft (en av få ljuspunkter i tillvaron) och jag upprepar det råd jag redan gett:

 

Testa

 

Linux

 

Linux är modernare, enklare, säkrare och bättre än något Windows (dött eller döende). Nej, man behöver inte antivirusprogram, extra brandvägg eller plånbok. Linux och alla tusentals program som går att installera är gratis.

Man kan testa utan att installera på hårddisken genom att ladda ner och bränna en CD/DVD-skiva, ändra i BIOS så att datorn startar från CD/DVD-läsaren. Man väljer alternativet att testa och Linuxskrivbordet körs i RAM-minnet.

Innan man går längre ska man ta backuper på alla sina filer.

Om testen såg lovande ut kan man installera Linux på en del av hårddisken och ha kvar XP. Då väljer man vilket system man vill köra då datorn startar.

Man kan givetvis radera XP, då eller senare och bara köra Linux.

Vad ska man köra för Linux? Några rekommendationer är:

Lubuntu För gamla datorer. Liknar XP

Xubuntu För halvgamla datorer. Liknar XP

Kubuntu: För litet nyare datorer. Mer avancerat skrivbord

LinuxMint: Flera varianter, läs mer på sidan om vilken som kan passa

Alla bygger på Ubuntu som förmodligen är den mest kända Linuxvarianten. De är gjorda för att köras på skrivbordsdatorer och passa nybörjare i Linuxvärlden. Alla är enklare, bättre, snabbare och säkrare än Windows.

Man kan vänta att installera någon vecka tills Ubuntu (med varianter) 14.04 släpps den 17:e april. 14.04 kommer att ha support i flera år och räcker rimligen för en gammal dators kvarvarande livstid.

Jag varken kan eller vill svara på hur den eller den hårdvaran, programmet eller Internetbanken fungerar i Linux, vad BIOS eller RAM-minne är, eller hur man bränner en CD-skiva. För sådant söker man lämpligen hjälp på ett Linuxforum. Där kan man enkelt söka den information man behöver och fråga om det är något man inte förstår. Till exempel:

Ubuntu Sverige

Ubuntu.se

Eftersom XP är dött och jag är dödstrött på XP hoppas jag att detta blogginlägg räcker som dödsruna och som svar på vad XP-användare bör göra med sitt lik. Den här bloggen handlar om fri programvara och inte om hur man piskar döda hästar. Jag vill inte ha fler mail om Windows XP. Skicka dem till den döda hästens ägare Microsoft!

 

 

flattr this!

flattr this!

8 April 2014

SlackwareI have compiled a very useful (as I think) 64 bit kernel for Slackware 12.0 – 14.1 and/or all Slackware derivatives. For example Slax, Zenwalk, SlackEX and Exton|Defender.

7 April 2014

NEWS 140407 re. Exton|Defender fc20 (Fedora 20)

I’ve made a new version of Exton|Defender 64 bit based on Fedora 20. It uses Cinnamon 2.0.14 and kernel 3.13.8.

This post is in Swedish, please ignore if it does not make sense to you.

Välkomna till en hackafton den 23/4.

Vi träffas och hackar på våra projekt, samt lyssnar till två korta föredrag. Vi bjuder på lättare förtäring under hackandet och sedan
drar vi vidare till Biljardpalatset och umgås.

Spelar licensen någon roll?

Henrik o Rikard / Morus
Vi tittar på hur företag idag använder FOSS. Vilka möjligheter finns och vilka trender ser vi nu. Vi börjar och avslutar med ett licens-Quiz.

Introduktion till BeagleBone Black

Johan o Jeremiah / Pelagicore
Vi presenterar BeagleBone Black-plattformen – en perfekt utgångspunkt för Linux-baserade hårdvaruhack. Vi bygger en Yocto-baserad distro för den, men kör även en färdigbyggd Debian-distro.

Pelagicore sponsrar med mat och lokaler!

6 April 2014

Det förekommer ofta diskussioner om att proprietära kontorsprogram som MS Office är bättre än fria motsvarigheter. Det främsta argumentet blir ofta avskalat att ett program måste kosta pengar för att vara bra och inget som är gratis kan vara lika bra som något som kostar pengar, ju mer desto bättre.

Ett litet mer givande sätt att jämföra kontorssviter är att analysera vilka funktioner som stöds. Ibland kan vissa funktioner vara avgörande för hur man vill eller måste arbeta.

LibreOffice har publicerat en detaljerad jämförelse mellan LO och MS Office. LO är givetvis part i målet och man kan kritisera jämförelsen utifrån detta. Trots det innehåller den många guldkorn och länkar till sidor med mer information om båda programmen.Här kan man studera hur paketen står upp mot varandra funktion för funktion och söka vidare bland länkarna.

 

Mina funderingar

Det var mycket längesedan jag använde MS Office seriöst, mitt senaste försök att testa programmet körde hopplöst fast. Jämförelsen väcker funderingar. Jag tycker att LO och systerprogrammet Apache OpenOffice strukturellt är bättre än MS Office. De fungerar genomgående mycket bra och är stabila. Saker kan ibland vara omständliga att få till, men när de väl är gjorda fungerar de. Ett exempel är att man bör använda formatmallar för allt: sidor, stycken, tecken osv. Då man väl förstått det kan man göra stora snygga dokument med konsekvent utseende och struktur.

MS Office är mer välputsat och har förenklat saker. Ibland har detta gått ut över strukturen som till exempel att man inte uppmanas använda formatmallar. Det fungerar utmärkt för små dokument, men blir kontraproduktivt i stora dokument som bokmanus.

 

Modul för modul

Om de olika modulerna tycker jag Writer slår Word just på grund av den sundare strukturen. Det är lättare att skriva långa avancerade texter i Writer. Word är mer till för dem som skriver då och då och som inte har så höga krav på struktur, men som snabbt vill skapa något snyggt.

Calc är ett klenare program än Excel, men fungerar bättre för dem som inte använder kalkylark som databaser. Jag väljer därför personligen Calc.

Impress är betydligt sämre än PowerPoint och duger bara till att framställa enkla presentationer och bildspel. Försöker man göra multimediashower som de man kan göra i PowerPoint, kraschar programmet förr eller senare. Om man inte behöver mer än enkla presentationer duger emellertid Impress mycket väl.

Draw är ett enkelt ritprogram som dock klarar mer än man tror. Jag har ingen aning om hur motsvarande verktyg numera fungerar i MS Office.

 

Den verkliga skillnaden

Den stora skillnaden mellan LO/AOO och MS Office är dock filformatet. AOO/LO använder det öppna filformatet ODF. Det gör att det är du som äger dina filer, de kommer att gå att öppna i framtiden och du kan mer eller mindre smärtfritt arbeta med dem i andra program.

MS Office använder som standard sitt eget filformat som inget annat program kan bli 100% kompatibelt med. Om något skulle bli det kommer det att stämmas av Microsoft för patentintrång. Det är Microsoft som äger ditt arbete och det enda du kan vara säker på är att det förr eller senare, då Microsoft vill öka vinsten genom att tvinga dig att köpa en ny Officeversion, kommer att bli problem med dina filer.

Därför är valet enkelt. Ett fritt, gratis kontorspaket är alltid bättre än ett proprietärt som kostar pengar. Varför har så många så svårt att förstå det?

 

flattr this!

flattr this!

5 April 2014

Miss her so much…

Från Peter Ahlgren 5 April 2014 12:05

Wednesday the 26 of March, my whole world fell apart. I lost my beloved wife, the mother of my four children. It all happened so fast, and I still can’t really accept what happened. The last week I have been like in a bad nightmare that just won’t quit. I’m still waiting in the evenings for my loved Linda to come home from her work. I can’t concentrate on anything, and it feels like the time both has stoped and going way too fast at the same time. I know that I soon have to get back into working and programming, but at the moment everything that feels so unimportant.

I miss her so much… 

3 April 2014

My third version of Exton|Defender is a remaster of Mageia 4, released 140201. Mageia has been the third most popular Linux system in the world for LOGOsome time now (according to Distrowatch.com).

2 April 2014

Gargamel.NU

UONE

Det kommer inte som en direkt överaskning att Canonical stänger sin cloud lösning Ubuntu One, som Jane Silber skriver på sin blog:

…the free storage wars aren’t a sustainable place for us to be, particularly with other services now regularly offering 25GB-50GB free storage.

Det är inte lätt att vara en liten spelare i detta segement när de stora spelarna plötsligt sänker priserna och ger bort mer gratis.

Men det som förvånar mig är att det stänger ner tjänsterna så snabbt, Musiktjänten som Ubuntu One levererat stängs ner omgående och kunderna som sparat data i Ubuntu One får fram till augusti att tanka ner sin data (tjänsten kommer vara i full drift fram till 1 Juni och datat går att läsa ner ytterligare två månader).

Vilken tur (eller är det skickligt) att jag inte längre är beroende av tredjepartsleverantörer för mina onlinetjänster

 

1 April 2014

Idag är inbördeskriget på Ubuntu Sverige över. Ubuntu Sverige är det fria operativsystemet Ubuntus officiella svenska hemsida där systemet marknadsförs och användare borde få hjälp och tips för att utveckla sina färdigheter.

Ubuntu är det största fria operativsystemet som på många håll utmanar Windows och MAC. I Sverige har Ubunturörelsen trasats sönder av stridigheter, oförmåga och tjafs. Ubuntu är ett afrikanskt ord som betyder medmänsklighet.

Nu är det glädjande nog slut med personangrepp, ändlöst käbbel, mobbning och vuxendagis på Ubuntu Sverige! Detta har under årens lopp skrämt bort massor med folk. Linuxkunnandet har sjunkit i samma takt som rättshaveristerna tagit över.

Hade jag gått över till Linux idag och hamnat på Ubuntu Sveriges hemsida hade jag dragit slutsatsen att Linuxanvändare är blådårar och gått tillbaka till Windows.

I och med att inbördeskriget idag har upphört kan Ubuntu med derivat: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint med flera, bli gångbara alternativ till proprietära operativsystem.

Ubuntu Sverige går åtminstone idag en strålande framtid till mötes!!

flattr this!

flattr this!

Ibland vill det sig inte riktigt med Zimbra när t ex ett konto försvinner med inte tillhörande alias. Då kan detta vara bra att komma ihåg: # su - zimbra $ source ~/bin/zmshutil $ zmsetvars $ ldapdelete -r -x -H $ldap_master_url \ -D $zimbra_ldap_userdn -w $zimbra_ldap_password \ uid=theuid,ou=people,dc=zimbra,dc=DOMAIN,dc=com Tänkbart svar kan vara: ldap_search: No such […]

31 March 2014

För den som behärskar engelska (eller tyska eller franska) finns här en bra introduktion till AOO/LO Writer speciellt riktad mot studenter. Som student använder man ofta ordbehandlingsprogram för att att skriva uppsatser eller papers och man använder funktioner som Innehållsförteckning, fotnoter, kapitelnumrering med mera. Eftersom det är fler än studenter som använder sådana saker har många nytta av guiden.

Guiden börjar med grundläggande saker, men går igenom det mesta man behöver för att skriva en snygg uppsats och få så mycket hjälp som möjligt av Writer.

Guiden är gratis och finns att ladda ner i flera olika format: PDF, .odt och .txt.

Jag tycker det är synd att det inte finns någon liknande guide på svenska. Ett lämpligt projekt för en god pedagog med tid över som vill sprida fri programvara!

flattr this!

flattr this!

26 March 2014

SlackEX 14.1 :: build 140326

Från Arne Exton 26 March 2014 18:57

SlackwareNew features in version 140326 of SlackEX
SlackEX build 140326 comes as a ZIP-file for direct installation to an USB stick. I have replaced kernel 3.12.6-x86_64-exton with kernel 3.13.7-x86_64-exton with support for “everything”. All packages are upgraded to the latest version by now (140326).  Study the full package LIST.

25 March 2014

Backup awareness week

Från Gargamel.NU 25 March 2014 14:36

Gargamel.NU

Tar du backup på din data?
JA! svarar nog de flesta i min bekantskapskrets, men de flesta av dessa missar nog en och annan fil ändå. Faktum är att 9 av 10 personer inte har en säkerhetskopia på sin dator.

Ja, du läste rätt… 9 av 10 personer saknar backup så det är relativt säkert att du känner någon som saknar backup.

Denna vecka så det “Backup awareness week”, ett initiativ för att uppmärksamma behovet av backup, häng på du också.

Givetvis ligger det några företag bakom initiativet för att öka försäljningen och bla bla bla.. Det bryr jag mig inte om. Initiativetet är bra och förtjänas att pratas om.

24 March 2014

SlackwareI have compiled a very useful (as I think) 64 bit kernel for Slackware 12.0 – 14.1 and/or all Slackware derivatives.

23 March 2014

Om en knapp månad släpps nästa version av operativsystemet Kubuntu, version 14.04. Jag testkör utvecklingsversionen och försöker rapportera buggar och undersöker vad som är nytt.

Ibland är det de små sakerna som gör en glad. En sådan detalj är att PDF-läsaren Okular får stöd för flikar. Tidigare har man kunnat fuska till det någorlunda genom fönsterhanteraren, men nu är stödet inbyggt och bättre.

I Kubuntu 14.04 kommer man i Okular att kunna ha flera PDF-filer öppna samtidigt i flikar.

I Kubuntu 14.04 kommer man i Okular att kunna ha flera PDF-filer öppna samtidigt i flikar.

Jag har ofta ett dussin PDF-filer öppna samtidigt: Olika artiklar jag refererar till och utmatning från LyX. Att få dessa som flikar istället för enskilda fönster sparar mycket bläddrande och förvirring.

Man kan givetvis välja om man vill att PDF-filer ska visas på flikar eller i egna fönster

Man kan givetvis välja om man vill att PDF-filer ska visas på flikar eller i egna fönster

Flikarna i Okular är en nyhet i KDE 4.13 som blir den version som kommer att finnas i Kubuntu 14.04.

Den som väntar på något gott…

flattr this!

flattr this!

22 March 2014

För ett par år sedan skrev jag om ordleken Sator Arepo Tenet Opera Rotas.

Nu har jag hittat den i ett sammanhang där jag allt av minst trodde den skulle finnas, i Lundaprofessor Sven Nilssons dagbok från 1836!

Sven Nilsson (1787–1883) är en av de största vetenskapsmän vi har haft i Sverige. Han förnyade zoologin, geologin, paleontologin och arkeologin. Han var urtypen för en seriös vetenskapsman som inte ägnade sig åt vidskepelse, trams och ordlekar. Trots det finns ordleken i hans anteckningsbok!

En så kallad Djävulens fyrkant med den magiska besvärjelsen SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS i professor Sven Nilssons dagbok från 1836

En så kallad Djävulens fyrkant med den magiska besvärjelsen SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS i professor Sven Nilssons dagbok från 1836

Nilsson var 1836 på sin första längre utlandsresa till England och Frankrike. Formeln användes ibland av resenärer som en skyddsbesvärjelse. Nilssons formel är inte daterad, men han kan ha skrivit ner den den nittonde juli, samma dag han anlände till London efter en svår överfart från Hamburg under vilken landkrabban Nilsson var utslagen av sjösjuka och besättningen på båten drivit med honom och kallat honom ”Schweinische Kerl”. Ett svårt slag för den egocentriske professor Nilsson. Metropolen London var okänd mark och den sjösjuke Nilsson behövde förvisso all hjälp han kunde få.

För att öka mystiken har Nilsson ritat formeln uppochner och lagt till en egen ordlek eller besvärjelse:

Otto Tenet Mappam Madidam

Nilsson kan ha tänkt på den latinska hexametern Otto tenet mulum, madidam mappam tenet Anna (Otto håller mulåsnan, Anna håller det våta tyget) där varje ord bildar ett palindrom. Nilssons ordlek betyder ordagrant: Otto håller det våta tyget.

Till och med en seriös vetenskapsman som Sven Nilsson kunde hemfalla åt skrock och magi. Kanske är skillnaden mellan vetenskap och ovetenskap ibland liten!

Jag har skrivit en artikel om Sven Nilssons resa 1836 som går att ladda ner här.

 

 

flattr this!

flattr this!

21 March 2014

CruxEX 3.0 64 bit :: build 140321

Från Arne Exton 21 March 2014 22:31

CruxCruxEX 3.0 2014 64bit Linux Live USB is based on CRUX 3.0 (latest version, released 130119), which is all Linux enthusiasts/nerds favorite OS. (CRUX 3.0 is a lightweight Linux distribution for the x86-64 architecture targeted at experienced Linux users).

20 March 2014

My first game in Google Play

Från Peter Ahlgren 20 March 2014 14:25

splashscreen310x150

For a few days ago I uploaded my first game to Google Play. It’s a simple “Flappy Bird”-game, with a plane instead of a bird. The game was more or less a try, before making and uploading more serious and more advanced games.

If you have an Android-phone, you can try it out here:

(Its free and no ads.)

playstore

17 March 2014

LFA (Linux For All) build 140317

Från Arne Exton 17 March 2014 15:20

LFABuild 140317 of LFA (with five different Desktop environments) is now more stable than ever. All packages have been upgraded to the latest version by 140317.

13 March 2014

Visa dolda filer i Finder (OSX)

Från Jonas Björk 13 March 2014 09:20

För att visa dolda filer i Finder skriver vi följande kommandon:

$ defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
$ killall Finder

För att dölja dolda filer igen:

$ defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE
$ killall Finder

12 March 2014

Exton|OS is based on upcoming Ubuntu 14.04 64 bit (to be released in a stable version in April 2014) and Debian Jessie.

NEWS 140312
A new and much better version of Exton|OS is ready. I have replaced kernel 3.13.0-9-exton with kernel 3.13.0-17-exton. (Kernel.org‘s latest stable kernel 3.13.6, released 140307). I have also replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity with Exton|OS Installer, which is a clone of Debian Live Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process.

TuxI have compiled yet another Ubuntu/Debian kernel for 64 bit systems. This time kernel 3.13.017-exton, equivalent to Kernel.org’s latest STABLE kernel 3.13.6, released 140307.

Feature OVERVIEW for the Linux 3.13 kernel

8 March 2014

Build 140308 of ExTiX 14

Från Arne Exton 8 March 2014 22:47

ExTiXI have released a new version of ExTiX 14 today (140308). Corrected minor errors and come to grips with a problem with Apt. ExTiX is now (hopefully) totally error-free.

Design work

Från Peter Ahlgren 8 March 2014 15:19

Although I’m a programmer from the start, I have done quite some webdesign and graphics design over the years. It’s quite fun to mix up all the coding with some work in Photoshop or Illustrator.

I have some friends singing and playing in a metal band, called Avocation. I have helped them with designing some cd envelops through the years. Here are some examples:

helpless

utopia

cd_omslag

7 March 2014

LFA
Version 140306, 13.10, 64 bit, with Mate and four other Desktop Environments

About

6 March 2014

Now at Fouredge

Från Amelia Nilsson 6 March 2014 08:58

As of this week I’ll be found at Fouredge AB.

3 March 2014

Tardy Plane

Från Peter Ahlgren 3 March 2014 09:46

The last few days I have been playing around with making some Android apps. I know the app shops is filled with copies of the game we all love to hate, Tappy Bird. But I have made a new copy of it. Its called Tardy Plane, and hopefully it will be uploaded to Google Play in a few days now. Here is a picture of it:

Untitled-1 
I’m also thinking about making a HTML5 version of it, so you can play it in your browser too.

1 March 2014

MeX Linux is based on Linux Mint. (I.e. Linux Mint 16 – codenamed “Petra“, released 20131130 and on Ubuntu 13.10 – codenamed “Saucy Salamander”, released 20131017).

27 February 2014

About
The system is a based on Debian Jessie (upcoming Debian 8). There are also certain elements of Debian Sid (unstable). LXDE is used as Desktop environment. “The Lightweight X11 Desktop Environment (LXDE) is an extremely fast-performing and energy-saving desktop environment“. DebEX Barebone uses the original Debian kernel 3.13.1-amd64. The system language is English.

PHP Stuff

Från Peter Ahlgren 27 February 2014 09:29

I have started collecting some nice to have PHP code on GitHub. It will be a small library with code that is nice to have around. It will grow a lot more over time.

You can find the start of it here.

25 February 2014

24 February 2014

MateWHAT’S NEW IN VERSION 140224?
1. ExLight is now based on upcoming Ubuntu 14.04 Trusty Tahr 64 bit (to be released in a stable version in April 2014).
2. I have replaced the Desktop environment Mate 1.6.0 with Enlightenment 0.17.3 (Beauty at your fingertips).

21 February 2014

Naemon 0.8.0This is a guide how to install Naemon 0.8.0 on CentOS 6.5 64-bit system. 32-bit packages are also available, just change download links bellow.

Download precompiled packages, you will find/verify the links from Naemon homepage: http://naemon.org

This instructions are created with CentOS minimal installation in mind, some packages may already exist if you have any other kind of installation.

Download wget

yum install wget

Download packages

cd
mkdir naemon-rpm
cd naemon-rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-core-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-devel-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-livestatus-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-thruk-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-thruk-libs-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm
wget http://labs.consol.de/naemon/release/v0.8.0/rhel6/x86_64/naemon-thruk-reporting-0.8.0-1.rhel6.x86_64.rpm

Enable epel repository, required for both dependency (mod_fcgid), nrpe and nagios-plugins

rpm -Uvh http://dl.fedoraproject.org/pub/epel/6/x86_64/epel-release-6-8.noarch.rpm

Install mod_fcgid

yum install mod_fcgid

Install Naemon

yum install naemon*

Disable SELinux, not supported by Thruk

setenforce 0

Make it persistent

vi /etc/selinux/config

edit row: “SELINUX=enforcing”
replace with: “SELINUX=disabled”

Install nagios-plugins and NRPE agent, available via epel repository

yum install nagios-plugins nagios-plugins-all nagios-plugins-nrpe nrpe

Modify path to nagios plugins, edit /etc/naemon/resource.cfg

vi /etc/naemon/resource.cfg

edit row: “$USER1$=/usr/lib64/naemon/plugins”
replace with: “$USER1$=/usr/lib64/nagios/plugins”

Start services (also after boot)

service iptables stop #This is just for testing and will restart the firewall after reboot, please adjust your IP-tables accordingly
chkconfig httpd on && service httpd start
chkconfig naemon on && service naemon start
chkconfig thruk on && service thruk start

Installation complete, test your installation. Visit http://your-server/naemon/ and use default password admin/admin

20 February 2014

Korta bildtexter i LyX

Från Påvels blogg 20 February 2014 14:48

Man behöver ofta långa bildtexter för illustrationer. Detta är givetvis inga problem att få till i LyX.

En bild insatt i en figurflotte i LyX. Notera den långa bildtexten!

En bild i en figurflotte i LyX. Notera den långa bildtexten

Bilden blir det absolut inget fel på

Bilden blir som alltid i LyX gediget satt med snygg bildtext

Bilden blir gediget satt med snygg bildtext

Det kan dock bli ett problem då man skapar en Figurförteckning. Då kommer hela den långa bildtexten med. Det blir varken snyggt eller överskådligt då man kompilerar en PDF-fil.

Hela bildtexten kommer med i figurförteckningen om man använder sådan. Det är inte särskilt lyckat. Om man har många bilder blir bildtexterna en egen uppsats

Hela bildtexten kommer med i figurförteckningen om man använder sådan då man kompilerar en PDF. Det är inte särskilt lyckat. Om man har många bilder blir Figurförteckningen en egen uppsats

Man löser detta genom att infoga en förkortad bildtext: Infoga -> Kort titel före bildtexten.

Här sitter Infoga -> kort titel. Mina menyer ser underliga ut för att jag använder en globalmeny

Här sitter Infoga -> kort titel. Mina menyer ser underliga ut för att jag använder en globalmeny

Man ställer markören omedelbart före bildtexten och infogar den korta titeln. Den korta titeln är det som står i rutan "val"

Man ställer markören omedelbart före bildtexten och infogar den korta titeln. Den korta titeln är det som står i rutan ”val”

Det blir den korta titeln som visas i Figurförteckningen.

Nu ser Figurförteckningen bra ut!

Nu ser Figurförteckningen bra ut!

 

För den som använder LaTeX är koden:

\caption[Kopparflatyxa från museet i Kiel]{Kopparflatyxa från museet i Kiel. Nilssons teckning i anteckningsbok. LUB C14. Bild: Författaren}

LyX gömmer koden. Om man tycker det är bra eller dåligt får man bestämma själv och välja editor därefter.

 

Tips

Man kan använda korta titlar även vid rubriker. Då förkortas kapitelnamn i Innehållsförteckningen.

flattr this!

flattr this!

19 February 2014

I have today (140222) released a new version of ExTiX 14. Corrected minor errors and come to grips with a problem - see below.

The installation program Ubiquity (live installer) is now working as intended in ExTiX 14 build 140222. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process.

17 February 2014

Spår av Linux

Från Jan Friberg 17 February 2014 20:05

Jag börjar bli gammal. Ett av tecknen på det att det åter är dags att förnya körkortet.

Så jag behövde ett bra foto. Jag är visserligen en duktigt amatörfotograf själv men jag skriver aldrig ut bilder och inte är jag säker på hur man tar ett bra självporträtt. Så jag åkte in till grannstaden där det finns något så ovanligt som en fotobutik. Där blev jag fotograferad helt enligt trafikverkets regler.

Under tiden jag väntade på att mina bilder skulle framkallas stod jag och tittade på de kioskdatorer som används för att kunder ska kunna välja vilka digitala bilder de vill framkalla. Och precis när jag stod där uppdaterades deras mjukvara och kioskdatorerna startade om.

Det blev en trevlig överraskning för mig när jag på samtliga kioskdatorer får se en Linuxbaserad startsekvens.

Kioskdatorer

Bild från fotobutikens kioskdatorer

16 February 2014

After a few months with a computer you usually end up with a lot of different software packages installed that is only required for few specific projects. Wouldn’t it be better to not install the software on your development machine so you don’t have to re-install your operating system so often?

That is where Vagrant comes in. For me Vagrant is a frontend for virtualbox and other virtual machines engines(?) such VM Fusion/Workstation. The cool part is that with one Vagrant configuration file you can easily create a new Virtual Machine with the exact same settings as last time and you can share these settings with other developers. If you accidently install something that crash or slows down your VM, just destroy it and boot up a new instance.

I use Vagrant for a lot of different purposes and today I created a Vagrantfile (Vagrant settings file is called “Vagrantfile”) for LaTeX to PDF generation. In xubuntu 12.04 LTS which I run on my host the LaTeX packages are quite old so instead of messing around with custom installation files or PPA:s I set up a VM xubuntu 14.04 which have a LaTeX version that I need. To generate my PDFs from LaTeX I just run “vagrant up && vagrant ssh” and then “make” in the report folder and out comes a PDF without installing a lot of extra packages on my host system.

The entire project is found on github here.

ExTiXExTiX 14 64 bit (The Ultimate Linux System) is based on Debian/Ubuntu. The original system includes the Desktop Environment Unity (Ubuntu). After removing Unity I have installed Gnome 3.10 and Gnome Classic 3.10 (a perfect replacement for Cinnamon). The system language is English.

NEWS about ExTiX 14 version 140219

15 February 2014

Windows XP

Från Påvels blogg 15 February 2014 09:01

Årets mest omtalade händelse i datorvärlden är förmodligen att supporten för det mest framgångsrika operativsystemet genom tiderna, Windows XP, snart kommer att upphöra. Därmed kan man tro att det är ett dött system. Riktigt så enkelt är det inte. XP snurrar på i runt 20% av världens alla datorer.

Jag läste ett blogginlägg från en Microsoftanställd som uppmanade alla att hjälpa sina vänner att uppdatera till ett nytt Windows eller köpa ny dator. Dessvärre skrev han inte vart jag ska skicka räkningen för mitt arbete eller hur mycket Microsoft betalar. Därför avstår jag från att hjälpa till. Jag skulle heller inte hjälpa min värste ovän att installera Windows 8.

 

Ekonomi

Det ligger enorma ekonomiska intressen bakom sådana här skriverier:

 • Microsoft vill att XP-användarna ska köpa ett nytt Windows
 • Datortillverkare och Microsoft vill att XP-användarna ska köpa en ny dator med ett nytt operativsystem
 • Förespråkare för andra operativsystem vädrar morgonluft och vill locka över XP-användare
 • Säkerhetsföretag vill tjäna pengar på dem som blir kvar i XP och utlovar fortsatt stöd då Microsoft drar bort sitt. Alternativt kan de tjäna pengar på att sälja sina produkter då användarna går över till ett nytt Windows
 • Programvaruföretag vill att användare uppdaterar till ett nytt Windows där gamla programversioner inte fungerar så att de får sälja samma program en gång till

Det rör sig om tiotals miljarder dollar.

 

Mina XP-vänner

Flera av mina bekanta kör XP och jag har ofta hjälpt dem installera om, rensa virus och försökt fixa brister som slö start och igengrott register. Det är inga dåliga datoranvändare. De använder sina datorer för surf, mail, bankärenden med mera. Flera kör gamla program på mycket hög professionell nivå. En gör fantastiska saker i Photoshop CS2. Flera skriver böcker, artiklar och avancerade texter i urgamla versioner av MS Office. Alla har drabbats av virus eller annan ohyra och är fullt på det klara med att XP brister i säkerhet och är uselt. De är inte intresserade av datorer. De vill göra sina saker. Deras maskiner är fullt fungerande och i de flesta fall välhållna.

Dessa användare är konservativa. Om de en gång har skaffat ett program är det det som gäller, även om det inte är särskilt bra och att de till och med känner till andra program som är bättre. Deras datorer är ibland små reservat av föråldrade program, programversioner och arbetssätt som gjort moderna tidens designslynglar vansinniga. Trots detta producerar dessa användare, mer och bättre än någon designslyngel. Deras arbetssätt är välrepeterat och de vet vad de vill göra.

De flesta (om inte alla) använder piratkopierade program och är ytterst ovilliga att betala för något som har med hård- eller mjukvara att göra. De tycker att de betalat tillräckligt och att de inte fått valuta för det de betalat.

Det märkliga är att alla har en mycket negativ bild av Microsoft som blodsugare som gör usla och dyra produkter och som bara är ute efter att skinna och pina användare. Jag fick till exempel övertyga en bekant om att Microsoft inte är IG Farbens USA-avdelning och förklara att Microsofts ursprung, som alla vet, står att finna i ett albanskt pyramidspel som havererade på 1990-talet.

Trots detta hat ser man inga alternativ till Microsofts skräp som man använt under så många år. Hade inte Microsoft haft nästintill monopolställning som man missbrukar, hade man sannerligen inte kunnat sälja sina produkter utifrån kvalitet eller habegär.

Flera är bekymrade över att supporten för XP ska upphöra. Hur kommer de att göra? Låt oss titta på alternativen:

 

Nytt operativsystem.

Detta fungerar förmodligen inte eftersom det rör sig om gamla datorer. Nya operativsystem kräver moderna datorer.

Dessutom kostar ett nytt Windows pengar som alla mina XP-vänner ser som en stor och onödig kostnad. Windows XP gör det de vill och man kan verkligen fråga sig om Windows 8 gör det. Man kan också fråga sig om det ekonomiska i att köpa ett nytt operativsystem för 1000 kronor till en dator som, även om den fungerar, i stort sett är värdelös efter tio års tjänst.

Microsoft tiger också om att äldre program inte alltid fungerar i Windows 8. Man räknar kallt med att XP-användare blir mjölkkossor då de måste förnya sin programpark.

Kringutrustning är ett annat frågetecken. Det är inte alls säkert att en tio år gammal skrivare eller scanner fungerar i Windows 8. Ett nytt operativsystem kan leda till att man måste uppdatera sin maskinpark.

+ Man får fortsatt support

– Fungerar förmodligen inte

– Mycket nytt på systemnivå

– Dyrt

– Förmodligen ännu dyrare med nya program

– Sannolikt ännu dyrare med ny kringutrustning

– – Windows 8

 

Ny dator

Med ny dator följer sannolikt ett nytt operativsystem, förmodligen Windows 8. Å ena sidan skulle det bli viss glädje med en ny snabb maskin. Det skulle å andra sidan bli stor besvikelse över att behöva lära allt på nytt och Windows 8 är absolut inte vad förnuftiga datoranvändare vill ha.

Det blir samma problem och extra kostnader för program och kringutrustning som om man bara köpt ett nytt Windows.

Dessa användare behöver inte en ny dator, ett nytt operativsystem eller nya program. De vill kunna fortsätta arbeta effektivt.

Detta alternativ är fullständigt vansinnigt. Varför ska man kassera en fullt fungerande dator och köpa nytt? Tänk vilka enorma mängder teknikskrot det blir om alla fullt fungerande XP-datorer över en natt förvandlas till sopor. Detta är givetvis vad aktieägarna bakom Microsoft och datortillverkare hoppas på, det vore ett otroligt lyft för datorindustrin och förödande för miljön.

+ Man får bättre dator

– Dyrast

– Mycket nytt både på system- och programnivå

– Vansinne att slänga fungerande apparater

– – Windows 8

 

Sitta kvar

Säkerheten i XP har aldrig varit särskilt hög och även om attackerna kommer att öka kommer säkert många av mina XP-vänner att sitta kvar. Att rensa datorn från virus har de gjort förr och det är bättre att använda den gamla datorn tills den dör än att kasta sig ut i det okända.

Det går att härda XP så att det betydligt svårare att angripa. Hur bra dessa metoder är och vad som kommer att ske efter april med attacker och försvar vet jag inte och ingen annan heller.

Jag kommer att fortsätta köra XP i Virtualbox i Linux. Det är enda sättet att få min gamla scanner, lika gammal som XP, att fungera och jag har ingen lust att slänga en fungerande maskin. Dessutom kör jag ibland några program som inte finns för Linux och det är otroligt smidigt att flytta saker mellan systemen utan att starta om med Windows i dualboot.

Då Microsofts support för XP upphör blir enda eventuella skillnaden att jag stänger av Internet. XP blir en drivrutin och programstartare. Behöver man så mycket mer?

+ Man slipper göra något

+ Inga kostnader

– Sannolikt osäkert

– – Även om hoten är överdrivna, attackerna blir få och man härdar sitt XP, kommer rädslan för virus och attacker att få många att må dåligt

 

Byta till ett annat operativsystem

Man kan oftast installera Linux på en gammal XP-burk utan större problem. Det finns lätta distributioner som får en 10 år gammal dator att bli snabbare än den någonsin varit. XP-användarna skulle äntligen få den rappa maskin Microsoft lovade dem då de köpte XP.

Skrivbordsmiljöer som Lxde och Xfce har mer gemensamt med XP än Windows 8 och de flesta skulle hitta hem och uppskatta ergonomiska förbättringar samtidigt som skrivbordsmiljön är tillräckligt konservativ och utan krims-krams. Kom ihåg att det rör sig om konservativa personer som ser datorer som arbetsredskap och inte som leksaker.

Jag har visat mina Linuxdatorer och nog har mina bekanta varit imponerade över prestanda, utseende och finesser.

Det finns dock svårigheter att gå över till Linux. Man måste trots allt lära sig en del om hur systemet fungerar. Förr eller senare måste man hala fram den förbaskade terminalen och den är dessa användare inte alls intresserade av. De ser det som ett utslag för primitivism som inte hör hemma i vår upplysta tid.

Ett annat, ännu större hinder, är att Linux har en egen uppsättning program. Det går inte att använda ett piratkopierat Photoshop eller MS Office från 2001.

Jag valde detta alternativ för flera år sedan, dumpade XP och är idag mer nöjd med mina datorer än någonsin. Det har dock krävts en del arbete och jag är mer intresserad av datorer än de flesta av mina XP-vänner. Att byta till Linux ger potentiellt den högsta vinsten, men kräver en arbetsinsats.

+ En gammal dator blir som ny

+ Man får ett bättre och säkrare system

+ Gratis på alla sätt

+ Obegränsad support så långt man kan se i framtiden

++ Man slipper Microsoft och Microsofts skit

– – Mycket nytt både på system- och programnivå

 

Avslutning

Jag har försökt att strukturera alternativen med för- och nackdelar. Jag vet inte vad mina XP-bekanta kommer att välja.

Det är så här ofria operativsystem och ofri programvara fungerar. Man ställs inför hopplösa val och invaggas i tron att bara man betalar för sin dator, sitt system och sina program en gång till kan man fortsätta arbeta ostört.

Egentligen finns det bara ett förnuftigt alternativ: gå över till ett fritt operativsystem och fri programvara. Frågan är dock om alla har mod och kraft att göra det. Det största problemet är att Linux innebär valfrihet. Med valfrihet följer ansvar. Man måste ta ansvar för sin dator, själv fixa så att saker fungerar och knåpa litet mer än i den ofria världen. Många tycker det är bekvämare att ett storföretag talar om vad de ska göra.

Egentligen vill jag inte, men jag är kanske tvungen att ge ett råd till XP-användare. Testa Linuxdistributionerna Xubuntu eller Lubuntu på din XP-maskin. De är gratis att ladda hem, installera och använda. Det är fantastiska system, supersäkra, snabba och enkla. De bygger på Ubuntu som gjort massor för att Linux ska bli ett alternativ på skrivbordsdatorer.

Det följer med cirka 30.000 gratis program. Man kan fylla sin dator utan att piratkopiera.

Man kan installera bredvid XP och i lugn och ro se hur man trivs och anpassa sig själv och sitt nya system. Man kan testa om det går att öppna filer och göra bankärenden.

Om man efter någon vecka är nöjd och allt (eller nästan allt) fungerar, är det bara att fortsätta, slänga ut XP och installera Linux på hela hårddisken.

Om man inte blir nöjd får man välja något av de andra alternativen: Nytt Windows, ny dator eller att sitt kvar. Allt Linuxförsöket kostat är den tid man lagt ner på installation och testkörning, en bråkdel av en ominstallation av XP.

För att ge mitt lilla bidrag till att göra Linux enklare för eventuella XP-emigranter, håller jag på att komplettera översättningen av skrivbordsmiljön Xfce som Xubuntu bygger på.

flattr this!

flattr this!

14 February 2014

Why use Linux?

Från Arne Exton 14 February 2014 15:17

I found something memorable about Linux on the Internet. I reproduce it here. The author is unknown to me.

: () {  : | : & } ; :

We tell people we use Linux because it's secure. Or because it's free, because it's customizable, because it's free (the other meaning), because it has excellent community support...

But all that is just marketing bullshit. We tell that to non-Linuxers because the wouldn't understand the real reason. And when we say those false reasons enough, we might even start to believe them ourselves.

Denna 17 minuters video handlar om att köra Linux virtuellt på en Mac med VMware Fusion 6 Professional
Det finns 3 bra program som gör jobbet fint

1. VmWare Fusion 6 Professional http://www.vmware.com

2. Parallels Desktop 9 for Mac http://www.parallels.com

3. Oracle VM VirtualBox https://www.virtualbox.org/

4. Linux Mint http://www.linuxmint.com/

Man kan även använda .vmwarevm filen cross platform.
Mac, Linux och Windows på VMware Workstation 10 för Linux och Windows.

Det är inte många som släpper till fin datorn för en Linux installation. De flesta gör det på en gammal PC och stort sett ingen som använder Mac. OK Mac OSX är ett mycket bra och stabilt system, men har du lust så prov en Virtuell Linux installation, det är helt ofarligt och tar under 5 minuter på en ny Mac, och man raderar hela installationen spårlöst med 2 musklick. Du blir imponerad Jag lovar. Så välkommen till Gemenskapen.

Klicka bilden för att se videon + helskärms ikonen längst ner i högerkanten eller

se video i webbläsaren ved att klicka här
Pano2VR 64bit har kommit i en ny Pano2VR 64bit beta3
besök progarammets Hemsida

http://gardengnomesoftware.com/index.php

12 February 2014

GentooNEWS 20140212
I’ve made yet a new version (140212) of exGENT 2014. Now with Gnome 3.10. It is for the 32 bit architecture. I call it exGENT 2014 Gnome Live DVD. It replaces version 20130423 of exGENT, which had Cinnamon as Desktop environment. Cinnamon is no longer “needed” since Gnome version 3.10 has everything that Cinnamon has (and more). Version 140212 of exGENT uses kernel 3.13.2. (The latest stable kernel from Kernel.org). Study the LIST of all installed packages.

Film i Impress på Linux

Från Påvels blogg 12 February 2014 14:54

Ibland vill man visa en film i en presentation.

I LibreOffice Impress är detta inte särskilt roligt, åtminstone på Linux. Då man valt Infoga -> Bild och ljud och bläddrat rätt på sin film, blir resultatet detta:

Min mest uppskattade presentation om arkeologi blir inte särskilt lyckad utan film

Min mest uppskattade presentation om arkeologi blir inte särskilt lyckad utan film

En grå ruta med en högtalare och en film som inte startar då man kär presentationen gör ingen glad.

Efter en del efterforskningar har jag kommit fram till att man måste installera en del extrapaket för att få det att fungera. I *buntu kör man kommandot:

sudo apt-get install gst123

Kommandot installerar den lilla terminalstyrda mediaspelaren gst123 samt avkodare för gstreamer. I andra distributioner bör samma eller motsvarande paket finnas och installeras på lämpligt sätt.

Om man har Impress öppet måste man starta om programmet. Resultatet blir det här:

Det ser fortfarande int särskilt bra ut, men filmen rullar då man kör presentationen!

Det ser fortfarande inte särskilt bra ut, men filmen rullar då man kör presentationen!

Den grå rutan har bytts till ett grått frågetecken, filmer saknar förhandsvisning, men filmen startar då man kör presentationen.

Hur det gick till på stenåldern får jag återkomma till i ett annat inlägg…

Det är litet märkligt att LibreOffice å ena sidan har stöd för att visa film, men å andra inte installerar de filer som behövs. Det beror förmodligen på att en del av de avkodare som behövs till gstreamer finns i en licensmässig gråzon. Den som eftersträvar att bara använda garanterat fri programvara på sin dator bör därför troligen avstå från att följa mitt tips.

 

Överkurs

Eftersom gst123 är en mediaspelare som klarar de flesta filmformat kan man se på film utanför Impress. Den styrs från terminalen och kommandot är:

gst123 namnpåfilmen.ändelse

Läs mer om gst123 här.

 

flattr this!

flattr this!

10 February 2014

Städning

Från Jan Friberg 10 February 2014 23:04

Jag har städat lite i vårt team på Launchpad. Genom åren har olika administratörer av vårt team haft olika rutiner när det gäller längden på medlemskapet. En del har satt en sluttid andra har låtit medlemmar bli medlemmar i all evighet.

Sedan har de medlemmar med en sluttid varit tvungna att ansöka om förnyad medlemskap, som sedan ska godkännas av en administratör. En manuell hantering som inte gör någon glad.

Så nu har jag genomfört en förändring som slår igenom på alla medlemmar.
Alla som ansöker om medlemskap i vårt team och blir godkända blir medlemmar i 365 dagar från det datum de blir medlemmar.
När man närmar sig sitt slutdatum får man ett e-postmeddelande som erbjuder en att förlänga sitt medlemskap med ytterligare ett år. Om man vill vara kvar förlänger man själv sitt medlemskap utan inblandning av någon administratör. Vill man inte vara medlem längre struntar man i att förlänga medlemskapet och blir då med automatik deaktiverad.

För att det skulle vara lika för alla gick jag igenom de befintliga medlemmarna och satte slutdatumet ett år från det datum, men ej år, som de blev medlem i vårt team.
Så om medlemmen blev medlem 2010-02-10, satte jag ett slutdatum till 2015-02-10.

I helgen blev jag klar med hela vårt team, så nu har alla ett slutdatum, och kan själv välja om de vill förlänga sitt medlemskap när det är så dags.

9 February 2014

EXTON LinuxThe following thirteen (13) exton Linux distributions with English as System Langauage (locale) can now be downloaded from SourceForge.net - Fast, secure and free downloads from the largest Open Source applications and software directory.

ExTiX 14 64bit Linux Live DVD » version 131223 based on Ubuntu 13.10 with Gnome 3.10 and kernel 3.12.0-7-exton » DOWNLOAD
Screenshot of the standard Desktop – Gnome 3.10

8 February 2014

LibreOffice 4.2

Från Påvels blogg 8 February 2014 13:22

För den modige finns sedan några dagar LibreOffice 4.2 att ladda ner. Som vanligt finns det mängder med nyheter i den nya versionen.

 

AbiWord

En nyhet som jag tycker är bra är att man kan importera Abiword dokument. AbiWord är ett mycket bra litet mindre ordbehandlingsprogram med ett eget filformat som standard. Det är ett sådant ordbehandlingsprogram som de flesta behöver framför stora kontorssviter som har fler funktioner än man kan räkna. Det är alltid bra att man kan öppna det man skrivit i ett program i ett annat och nu kan LO läsa AbiWord-filer.

 

Ansiktslyftning

LO har också fått några välbehövliga ansiktslyftningar. Startskärmen är helt omgjord och ser modernare ut än den gamla som nog hängt med sedan sent 1900-tal.

En ny startskärm med miniatyrer av använda dokument är en bra förbättring för dem som inte vill känna sig retro!

En ny startskärm med miniatyrer av använda dokument är en bra förbättring för dem som inte vill känna sig retro!

Det finns också en ny uppsättning ikoner för verktygsraderna. De är enfärgade vita och uppsättningen kallas Sifr. Jag tycker de är riktigt snygga och de kommer nog att bli dem jag använder framöver.

Sifr är ett nytt mycket snyggt ikontema för LibreOffice. Notera dock att ikonen för "Spara som..." avviker. Den saknas i Sifr och faller tillbaka till standardtemat. Man borde kollat att alla ikoner packats en extra gång...

Sifr är ett nytt mycket snyggt ikontema för LibreOffice. Notera att ikonen för ”Spara som…” avviker. Den saknas i Sifr och faller tillbaka till standardtemat. Man borde kollat att alla ikoner packats en extra gång…

Dock var Sifr som fick mig att komma ihåg att tidiga släpp av LO är lika med offentliga betaversioner. Ikonen för ”Spara som…” som jag alltid har synlig på min verktygsrad saknas i Sifr och ikonen återställs till standarduppsättningen. Naturligtvis gör detta inget för funktionaliteten, men det ser fult ut. Det visar ännu en gång svagheten i LO:s släppstrategi: man släpper programmet ”en vecka för tidigt”. Man har inte gjort den där sista kontrollen att allt verkligen fungerar, att allt packats och att programmet inte kraschar då man använder en ny funktion.

Detta har fått mig att överge LibreOffice. Alternativt installerar jag bara sena versioner. Som användare vill jag inte förlora arbete eller lägga ner arbetstid på att betatesta något som marknadsförs som ett färdigt program. LO 4.2 blir därför kanske aktuellt för mig först till sommaren. Jag tycker att LO åtminstone borde inkludera en skarp varning för nya versioner på sin webbplats.

Den modige kan ladda ner LO 4.2 här. Läs dock varningstexten. Det är bra att den finns på den svenska nedladdningssidan. På den internationella saknas den tyvärr!

Man kan läsa om alla nyheter här eller här (mer omfattande).

flattr this!

flattr this!

En läsare hörde av sig och undrade över hur man autostartar presentationer i LibreOffice Impress, det vill säga att en färdig presentation kör igång direkt då filen öppnas och man slipper se menyer och arbetsfält och starta presentationen manuellt.

Egentligen stöder inte Impress denna ganska självklara funktion. Men det finns minst tre sätt att komma runt denna begränsning.

 

ImpressRunner

Installera tillägget ImpressRuner. Tillägget gjorde en gång i tiden precis det man förväntade sig och startade preparerade presentationer automatiskt. Av allt att döma fungerar dock inte tillägget med nyare versioner av LibreOffice, vilket gör det oanvändbart för de flesta. Det är synd att ett så användbart tillägg inte anpassats!

 

Flash

Exportera presentationen som en Flash (Arkiv -> Exportera… Macromedia Flash…)

Om man exporterar presetnaioner till Flash kan man köra dem i webbläsare. Det kan ibland vara en smart lösning om till exempel LO saknas där man ska framföra sitt mästerverk!

Om man exporterar presentationer till Flash kan man köra dem i webbläsare. Det kan ibland vara en smart lösning om till exempel LO saknas där man ska framföra sitt mästerverk!

och kör den i fullskärmsläge i en webbläsare.

Detta fungerar olika bra med olika presentationer och förmodligen har också webbläsaren viss betydelse. Även om lösningen fungerar bra i vissa fall, men mindre bra i andra, är det ingen generell lösning.

 

Spara som…

Spara filen (eller ännu bättre en kopia av filen) som Microsoft PowerPoint med Autoplay. Det finns två versioner, det äldre .doc och det nyare OOXML-formatet.

Man kan spara sin presentation antingen i det äldre MS Office formatet .pps...

Man kan spara sin presentation antingen i det äldre MS Office formatet .pps med Autoplay

 

...eller det nyare MS Office .ppsx formatet, även det med Autoplay

…eller det nyare MS Office .ppsx formatet, även det med Autoplay

Filerna ska därefter starta automatiskt även i Impress, man ser menyer etc fladdra förbi, men presentationen snurrar igång utan att man behöver göra något manuellt.

Detta är på gott och ont förmodligen den smidigaste lösningen.

 

Överkurs

Jag och många med mig, ogillar dock att använda Microsofts filformat. Om man använder Linux finns det ett smart sätt att starta Impresspresentationer automatiskt via terminalen utan att behöva spara om dem som Microsoft Office-filer. Kommandot man utnyttjar är libreoffice -show.

Man öppnar en terminal i mappen med presentationen och kör kommandot:

libreoffice -show *.odp

Man kan starta presentationer direkt genom ett terminalkommando

Man kan starta presentationer direkt genom ett terminalkommando

*.odp pekar på alla presentationsfiler så antingen får man se till att bara ha en presentation i mappen, eller byta ut *.odp till det verkliga filnamnet och ha med filändelsen .odp, annars blir det ett vådligt presenterande!

Resultatet blir samma som ovan, filen kör igång direkt i presentationsläge men menyer etc fladdrar förbi.

Förmodligen går denna lösning att få till även i andra operationssystem, men där är jag för dålig på terminalkommandon för att kunna ge någon vägledning.

flattr this!

flattr this!

En sak jag gillar med iOS 7 är dess låsskärm, att du får alla notifikationer snyggt upplagd på hemskärmen. Även om jag gillar Androids diskreta ikoner i notifikationsfältet så skadar det väl aldrig med alternativ.

SlideLock påminner en del om låsskärmen från iOS 7 utan att för den delen se ut bete sig som en dålig kopia, vilket man brukar se allt för ofta. SlideLock ger ett seriöst intryck med en äkta Android-upplevelse tycker jag.

 Screenshot_2014-02-07-11-57-01 Screenshot_2014-02-07-11-31-20

Sveper man till höger låser man upp telefonen och sveper man till vänster kommer man åt kameran. Och sveper man en notifikation till höger kommer öppnar man appen och sveper man till vänster tar man helt enkelt bort notifikationen bara.

Jag brukar alltid hålla mig till stock-apparna, men SlideLock är faktiskt en app som jag gillar och använder och jag tycker absolut att du borde ge den en chans!

SlideLock på PlayStore

7 February 2014

GentooNEWS 140210
I've made yet a new version (20140210) of exGENT 2014. This time for the 32 bit architecture. The new version (140210 of 1080 MB) uses LXDE as Desktop environment (as my previous 64 bit version from 140207). All installed packages in exGENT have been updated to the latest available version by 140210.

NEWS 20140207
I’ve made yet a new version (20140207) of exGENT 2014. This time for the 64 bit architecture. The new version (release 140207 of 1090 MB) uses LXDE as Desktop environment. Used kernel: 3.13.1-gentoo-exton. Kernel 3.13.1 is the second latest stable kernel available from Kernel.org. All installed packages in exGENT have been updated to the latest available version by 140207.

6 February 2014

Att hitta passande bakgrundsbilder i storleken 5760x1080px som håller en någorlunda bra kvalité är näst intill omöjligt. Men efter åtskilliga timmar på sidor som deviantART, Flickr, Reddit, Googles bildsök osv har jag skramlat ihop totalt 70 bakgrundsbilder som jag gillar. Nåja, ett par har jag gjort själv dock.

http://i.imgur.com/9z5lTMTl.jpg3 x 1080p bakgrundsbilder

För er som bara har en enkel skärm eller vill ha något snyggt till er telefon osv har jag även ett galleri med mer än 250 bakgrundsbilder som är i storleken 1920x1080px eller större.

http://i.imgur.com/JwuV809l.jpg1080p bakgrundsbilder

Jag kommer att uppdatera båda gallerierna med nya bilder allt eftersom jag hittar något intressant. Jag föredrar kvalité över kvantite så jag hoppas att ni gillar dom bilder jag samlat på mig!

5 February 2014

Ubuntufika i Örebro

Från Peter Ahlgren 5 February 2014 12:28

Det här inlägget skriver jag på svenska eftersom det bara rör oss svenskar.

Den 22 Februari tänkte jag dra ihop alla intresserade till en Ubuntufika i Örebro.

Exakt plats och tid kommer jag till senare, men räkna med att det blir kring kl 15.00 någonstans i centrala Örebro.

Vill man fika och prata om Ubuntu, Linux, öppen källkod eller annat är man välkommen. Man betalar för sitt eget ätande och drickande.

Helt enkelt en trevlig stund där man får chansen att träffa likasinnade och prata om det man gillar mest.

 

4 February 2014

LyX 2.0.7

Från Påvels blogg 4 February 2014 14:44

Sedan snart en vecka finns LyX 2.0.7 att ladda ner. Det blir förmodligen den sista versionen av 2.0 serien. Nu jobbar utvecklarna på att sjösätta version 2.1.

Som vanligt med nya versioner av LyX är det en blandning mellan buggfixar och nya funktioner. Man kan läsa om nyheterna här.

Man laddar ner den nya versionen här.

flattr this!

flattr this!

3 February 2014

SlackwareI’ve made a quick and simple remaster of Mageia 4, released 140201. Mageia has been the third most popular Linux system in the world for some time now (according to Distrowatch.com).